logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odtwarzacz CD Technics SL-PS7 po włożeniu płyty pokręci się chwilę...

viper19861 16 Gru 2007 10:36 4161 7
REKLAMA
  • #1 4592823
    viper19861
    Poziom 20  
    Ocena: 55
    Witam.

Sytuacja wygląda następująco: po włożeniu płyty stoi ona w miejscu, soczewka lasera pracuje góra - dół, wiązka lasera jest widoczna "świeci". Jeśli go sami przestawimy np. na środek wraca do swojej pozycji. Raz na 5 uda się, że po włożeniu płyty pokręci się chwilę i wyświetla NO DISC.

Proszę o pomoc od czego zacząć, a może ktoś ma schemat lub instr. serwisową?
    Czy jednak uszkodzony jest laser czy coś ze sterowaniem?
    Może ktoś miał już taką sytuację?
  • REKLAMA
  • #2 4592871
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 757
    Zaczynamy od czyszczenia soczewki,jesli to nic nie da to na czytniku mamy peerek,pokręć nim lekko w prawo i sprawdz czy zadziała jeśli nie to pokręć do pozycji w której był i lekko w lewo i sprawdz efekty.Jeśli to nie pomorze to laser do wymiany.
  • REKLAMA
  • #3 4592881
    viper19861
    Poziom 20  
    Tego sie obawiałem. Soczewka wyczyszczona, regulacji także próbowałem i bez skutku. Co mnie dziwi. Sprzęt był u Pewnej osoby w serwisie i stwierdziła że laser jest Sprawny, ale nie potrafił go naprawić! Teraz przyszła kolej na mnie wiec szukam :)
  • #4 4592986
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 757
    Na jakiej podstawie to stwierdził?To że rusza się i świeci to nie znaczy że jest sprawny.
    Chyba że miał nowy taki i podstawił.
  • REKLAMA
  • #5 4594108
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1328
    Od razu rada - jak kupisz nowy laser to przełóż go do starego mechanizmu. Będzie pracował ciszej i lepiej trzymał płytę (magnes neodymowy a nie zwykły). A to że świeci to nie znaczy, że jest ok - ten laser przestaje czytać jak ma emisję mniejszą niż 0,12mW i może wydawać się wtedy, że jeszcze jest ok.
  • #6 4595129
    viper19861
    Poziom 20  
    Stwierdził to najprawdopodobniej po przełożeniu go do innego odtwarzacza, choć pewności nie mam bo tak jak mówie takich informacji udzielił mi klient. Co dziwne usterka wystąpiła z dnia na dzień, nie stopniowo, także moge podejrzewać że to coś ze sterowaniem. Jak dojdę co i jak napewno napisze.
  • #7 9922768
    tecumseh74
    Poziom 1  
    Witam,
    Mam pytanie dotyczące naprawy odtwarzacza CD Technics PS-SL7.
    Obajwy
    Po włożeniu plyty pojawia się tylko napis brak dysku.
    Otworzyłem go i wygląda to następująco:
    - płyta wjeżdża
    - oczko laseru porusza się góra-dół dwa razy, ale nie widać wiązki lasera
    - płyta w ogóle się ie kreci.

Myślę, ze w gra wchodziłaby wymiana lasera, ale może się mylę? Co mogłoby potwierdzić moja diagnozę?
    Pytania:
    Czy ktokolwiek wie i mógłby polecić jakis zakład serwisowy najlepiej w województwie lubuskim lub jego okolicach i ile szacunkowo mógłbym oczekiwać za taka naprawe?
    Ewentualnie jaka wersje lasera musiałbym kupić i czy samodzielnie dąłbym rade go wymienić? Ściągnąłem nawet książkę serwisowa tego sprzętu, ale jak na razie na ogladaniu obrazkow się skończyło 
    Z góry dziękuje za pomoc.
    Przywiązany do swojego odtwarzacza od kilku lat
    Piotr
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy odtwarzacza CD Technics SL-PS7, który po włożeniu płyty nie odczytuje jej poprawnie – płyta stoi w miejscu, soczewka lasera porusza się góra-dół, a laser świeci, lecz odtwarzacz wyświetla komunikat NO DISC. Próby czyszczenia soczewki i regulacji mechanizmu (przekręcanie potencjometru na czytniku) nie przyniosły efektu. Serwis wcześniej stwierdził, że laser jest sprawny, jednak problem nadal występuje, co sugeruje możliwą usterkę sterowania lub laserem o obniżonej mocy emisji poniżej 0,12 mW. Zalecane jest wymienienie lasera, przy czym nowy laser warto przełożyć do oryginalnego mechanizmu ze względu na lepszą stabilność i cichszą pracę (magnes neodymowy). Dodatkowo pojawiła się dyskusja o podobnym problemie w modelu Technics PS-SL7, gdzie płyta nie obraca się, a laser nie emituje wiązki, co również wskazuje na konieczność wymiany lasera. Poszukiwane są schematy, instrukcje serwisowe oraz informacje o serwisach i kosztach naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA