logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zabezpieczenie silnika obcowzbudnego 100kW DC 440V – wyzwalacz termiczny na prąd stały

comer3 16 Gru 2007 10:51 2046 5
REKLAMA
  • #1 4592876
    comer3
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    Witam!!

Jakie zabezpieczenie od przeciążeń można zastosować do silnika obcowzbudnego o danych Pn=100kW, In=261 A, Un=440V n=960 [obr/min] (parametry podane w zadaniu projektowym)??

Rozumiem, że od zwarć to będzie bezpiecznik topikowy, a od przeciążeń wyzwalacz termiczny?? Tylko że na necie nie znalazłem takiego wyzwalacza na DC, wszystko jest na AC...

Z góry dzięki za każdą pomoc.. :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4593070
    comer3
    Poziom 27  
    Kartę katalogową wyłącznika BWS przeglądałem już wcześniej... Najmniejsze Un=600V przy In=630A, więc w moim przypadku to trochę za dużo i na tym wyłączniku nie zrealizują nastaw na mój silnik...

Możesz coś więcej powiedzieć na temat tego bocznika i układu pośredniego pomiaru prądu... :)
  • REKLAMA
  • #4 4593228
    mateoa15
    Poziom 1  
    ?? przepraszam na chwile : Jak tutaj mozna zalozyc swoj temat rozmowy??
  • REKLAMA
  • #5 4593633
    comer3
    Poziom 27  
    W dziale "Elektronika Przemysłowa i Energoelektronika" klikasz na przycisk "Nowy temat"... ;)
  • #6 4594045
    kavma
    Poziom 21  
    Ocena: 94
    Witam
    Producentów przekaźników nadprądowych z wejściem pomiarowym jest wielu. Należy do nich min. ABB - http://www.abb.pl/ProductGuide/
    Do zabezpieczenia silnika od przeciążeń można także zastosować pomiar temperatury, wykorzystując czujnik pozystorowy i przekaźnik z wejściem analogowym.
    Przekaźniki termiczne do zastosowań w silnikach trójfazowych AC, można także stosować w zabezpieczeniach silników DC.
    Styki prądowe takiego przekaźnika należy podłączyć w szereg, a zakres nastawy dobrać dla wartości 1,2 In (dla silników AC nastawa wynosi 1,1 In)
    Pozdrawiam
REKLAMA