logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat wyłącznika przeciążeniowego 230V dla silnika 1-2A, regulacja 1,2-1,6A

Jarek68 23 Mar 2008 01:02 6833 10
REKLAMA
  • #1 4943285
    Jarek68
    Poziom 21  
    Ocena: 85
    Wyłącznik przeciążeniowy, prosty tani, potrzebny schemat, i trochę wiedzy :-) Ma to być do silnika na 230V~ Przy normalne pracy silnik pobiera 1A, przy zablokowanej ośce 2A. Dobrze żeby to był zakres regulowany od 1,2 do 1,6A. Wyłącznik ma reagować na wzrost prądu w obwodzie silnika i przełączyć na chwilę przekaźnik z cewką na 12VDC. Styki są na 230V~ które będą sterować automatyką silnika. Wiem że są takie rozwiązania w centralkach do bram, UPS i wielu innych, gdzie po przekroczeniu danej wartości urządzenie jest wyłączane. Proszę o proste rozwiązania i łatwe w wykonaniu :-) Schematy mile widziane :-)
  • REKLAMA
  • #2 4958584
    Kamilo16
    Poziom 16  
    Ocena: 46
    a nie taniej i lepiej było by kupić gotowe takie urządzono?
  • #3 4958701
    Jarek68
    Poziom 21  
    Proszę coś zaproponować gotowego w rozsądnej cenie :-) Można prosić o link?
  • REKLAMA
  • #4 4958714
    danielkk
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    bedziesz potrzebował zabezpieczenie silnikowe z regulacją prądu i po sprawie:)
  • #5 4958880
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 4959005
    Jarek68
    Poziom 21  
    Silnik będzie miał zabezpieczenie termiczne i zwarciowe :-) Ten wyłącznik ma wyłączać stycznik zaraz po napotkaniu przeciążenia a nie po pewnym czasie jakie jest w przypadku termicznych wyłączników :-) Ma to być coś takiego jak w centralkach od bram garażowych lub wjazdowych, po zadziałaniu wyłącznik przeciążeniowy musi samo czynnie powrócić do pozycji normalnej pracy. MAREKZI możesz narysować schemat jak ty to widzisz?
  • #8 4959071
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #9 4959310
    Jarek68
    Poziom 21  
    Ten silnik napędza duże drzwi garażowe. Napęd wykonałem sam. Mam zabezpieczenie na foto komórkę :-))) Chcę jeszcze dołożyć takie jak drzwi napotkają przeszkodę albo przymarzną to żeby to zadziałało szybko i skutecznie :-) Nie wiem jak jest to rozwiązane w oryginalnych centralkach do napędu drzwi garażowych? Może ktoś wie :-)
  • #10 4961809
    Robewit
    Poziom 26  
    Ocena: 102
    Proste rozwiązania są najlepsze. To co proponuję nie ma nic wspólnego z elektroniką, mianowicie: sprzęgnięcie napędu z bramą za pośrednictwem sprężyny i jej ugięcie powodowałyby zadziałanie wyłącznika krańcowego w obwodzie zasilania silnika. Ustąpienie przyczyny zablokowania bramy automatycznie włączy napęd. Poprawne skonstruowanie takiego sprzęgu mogłoby także wyeliminować wyłączniki w skrajnych położeniach bramy.
    Powodzenia
  • #11 4963347
    Jarek68
    Poziom 21  
    Takie mechaniczne rozwiązanie zastosowałem na samym początku :-( Nie zdało egzaminu :-( Drzwi są dość ciężkie i durze. Przy ruszaniu powstawało duże szarpnięcie które wyłączało napęd :-( I nic nie dało się zrobić :-( I nie było takie proste :-( Sporo czasu poświęciłem na zrobienie mechanizmu ze sprężynami i krańcówkami :-( Trzeba było wszystko wyrzucić :-(

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zaprojektowania prostego i taniego wyłącznika przeciążeniowego do silnika 230V o prądzie nominalnym 1A i prądzie przeciążeniowym 2A, z regulacją zakresu od 1,2 do 1,6A. Wyłącznik ma reagować natychmiast na wzrost prądu i chwilowo przełączać przekaźnik 12VDC, którego styki 230V sterują automatyką silnika. Proponowane rozwiązania obejmują zakup gotowego zabezpieczenia silnikowego z regulacją prądu lub samodzielne wykonanie układu z rezystorem pomiarowym (~1Ω), prostownikiem jednopołówkowym, filtrem RC, komparatorem z przerzutnikiem Schmitta i przekaźnikiem. Dyskutowano także o konieczności automatycznego powrotu wyłącznika do stanu pracy po ustąpieniu przeciążenia, co jest typowe w centralach do bram garażowych. Mechaniczne rozwiązania z wykorzystaniem sprężyn i krańcówek zostały odrzucone ze względu na duże szarpnięcia i ciężar drzwi. Podano linki do wyłączników silnikowych oraz podkreślono, że wyłącznik termiczny nie spełnia wymagań szybkiego wyłączania przy przeciążeniu.
REKLAMA