logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mały nadajnik FM - długość ścieżek na płytce, antena

uniterser 16 Gru 2007 14:00 3139 15
REKLAMA
  • #1 4593555
    uniterser
    Poziom 11  
    Witam znalazłem schemat według mnie ciekawego, prostego i taniego nadajnika ale:
    - po pierwsze nie podoba mi się płytka, tzn długość prowadzonych ścieżek i te napisy. Będzie to miało duże znaczenie w jakości nadawania?? (indukcja)
    - po drugie to nie ma jakiegoś prostszego sposobu na zrobienie tego baluna do kabla 75 Ω ? (Nie chce tutaj takich z anten tv bo tłumią sygnał) Ewentuanlnie zastosować innej anteny?

Link do całego układu:
    http://members.tripod.com/rclindia/trans.html

Z góry dzięki za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 4593636
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    uniterser napisał:
    Witam znalazłem schemat ... ale:
    - po pierwsze nie podoba mi się ...
    - po drugie to nie ma jakiegoś prostszego sposobu...

Ja może dodam tylko :
    - po trzecie po co Ci wogóle nadawać na tym nadajniku. To przecież złom.

Przecież nikt Ci nie karze montować tego nadajnika. A jak widzę, że to i tamto sie nie podoba , to poprostu sobie odpuść i już .

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 4593654
    uniterser
    Poziom 11  
    Czemu złom? No nie podoba mi się kilka rzeczy ale chciałbym zrobić żeby jakiegoś doświadczenia złapać, nie gaś mnie tak od razu...
    Zrobiłem kilka takich pierdołek które gdy się ruszę zmieniają częstotliwość ale co tam, robię następne
  • #4 4593831
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4594288
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 854
    Te napisy ze sciezek tworza cewki .... schemat niby ok ale ja bym to zrobil na nowej pcb i cewki ponawijał..
  • #6 4594656
    uniterser
    Poziom 11  
    I tak mi się wydaje że będę musiał zrobić, nie dużo zmienić płytkę ale cewki zrobić normalne... ale ile te cewki mogą mieć?
  • REKLAMA
  • #7 4595349
    mkpl
    Poziom 37  
    Cos kolo 5; 6 zwojów ;] kiedys widzialem taki program który przeliczał cewki na laminacie ... swoja droga przyjzyj się schematowi symetryzatora ;] Bo mnie on cos nie pasuje....
    Mały nadajnik FM - długość ścieżek na płytce, antena
  • REKLAMA
  • #8 4595831
    uniterser
    Poziom 11  
    Hmmm, co do tego symetryzatora to mam pomysł. Kiedyś kupiłem na wolumenie taką małą antenę (za 3zł ;]) i we wtyczce tej anteny był właśnie taki malutki symetryzator na kabel 300ohm. Więc jak znajde tą antenę to z niej wymontuję a jak nie to kupię nową przy okazji. A nie masz jakiegoś linka do tego programu albo jak się nazywał chociaż??
  • #9 4602838
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 4603831
    Faces
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 157
    Witam.

mkpl napisał:
    kiedys widzialem taki program który przeliczał cewki na laminacie ...

"RFSim99" ma funkcje obliczania cewki prostokątnej na laminacie.

Osobiście polecam zaprojektowanie od początku płytki do tego nadajnika jak także nawinięcie "normalnych" cewek.
  • #11 4603913
    radiat
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    A może takie układziki? Zresztą zaczerpnięte z elektrody.
    Załączniki:
    • Mały nadajnik FM - długość ścieżek na płytce, antena tx-fm1.gif (8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Mały nadajnik FM - długość ścieżek na płytce, antena tx-fm1.gif (8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 4604100
    mkpl
    Poziom 37  
    radiat >> te nadajniki co podałeś sa jeszcze gorsze... w sumie same generetory. Ten z pierwszego postu jest lepszy bi ma kilka stopni co podnosi jego stabilnosć ;] Ale osobiście Zrobil bym jakis generetor seilera z modulatorem na diodzie pojemnosciowej potem jakis BF96x i na koniec 2n2369 ;]
  • #13 4605231
    sp8gsc
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    mkpl napisał:
    Ale osobiście Zrobil bym jakis generetor seilera z modulatorem na diodzie pojemnosciowej potem jakis BF96x i na koniec 2n2369 ;]

Ale po co jak legalnie używać sie tego nie da?
    Nie ma sensu podpowiadać jak zbudować nadajnik FM, bo jest on kompletnie nieprzydatny.
    To nie jest tak, że można sobie cos zbudować jakiś nadajniczek i cieszyć się, że działa. Obowiazujące przepisy zabraniają uruchamiania takich urządzeń radiowych - zbudować można, ale używać juz nie. To stawia pod znakiem zapytania sens budowy takich urządzeń.
    DUZO WAŻNIEJSZA OD TECHNICZNYCH ASPEKTOW BUDOWY JEST LEGALNOŚĆ I PRZYTADNOŚĆ.
    Jesli coś jest nieprzydatne albo nielegalne to po co to budować?
    Ja mam serdecznie dość tematów o budowie nadajników FM i serdecznie dość kupy usłużnych użytkowników pomagających w łamaniu prawa.
    Takie tematy powinny być od razu kasowane.
  • #14 4605680
    noss
    Poziom 12  
    Ja mam w szafie od kilku lat dwa różne nadajniki 2W. W zasadzie nie wiem czy nawet są sprawne. Po próbie uruchomienia ich i zakłóceniach jakie powodowały w radiu darowałem sobie dalsze eksperymenty z nimi. Nie miałem ochoty na wizytę policji z nagraniami od sąsiadów.
    Podobną satysfakcję sprawia wykonanie odbiornika radiowego z tym, że jest to bezpieczniejsze.

No cóż, niektórzy maja ochotę na eksperymenty niekoniecznie zgodne z przepisami, ale tu już sami się narażają na konsekwencje tego.

Satysfakcja z wykonania układu radiowego i uruchomienia go może zwiększyć wiarę w siebie i swoje umiejętności. Osób (szczególnie młodych) poznających podstawy elektroniki, zawsze będzie sporo do eksperymentów z własnoręcznie wykonanymi nadajnikami i nic się na to nie poradzi.
    Mnie osobiście od zawsze pociągały zagadnienia związane z falami radiowymi, w odróżnieniu od układów cyfrowych, które nie maja "duszy".
  • #15 4605850
    radiat
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Ja nie pisałem, że są lepsze. A z pewnością są prostsze. Jeżeli ma to być mirofon bezprzewodowy to wystarczy. A jeśli poważniejszy nadajnik to żaden z zaprezentowanych się nie nadaje.
    Jest jeszcze trzecia opcja stabilna konstrukcja bez stponia wyjściowego. Kilka mW w antene i wszyscy zadowoleni.
  • #16 4605869
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prostego, taniego nadajnika FM oraz problemów związanych z długością ścieżek na płytce drukowanej i konstrukcją anteny. Ścieżki w kształcie napisów na PCB pełnią funkcję cewek rezonansowych, jednak ich wykonanie w ten sposób jest krytykowane jako mało praktyczne i zbyt wymyślne. Zaleca się wykonanie cewek tradycyjnych, nawiniętych ręcznie, o około 5-6 zwojach. Wątpliwości budzi również zastosowanie symetryzatora (baluna) do kabla 75 Ω, sugerując, że lepszym rozwiązaniem byłoby użycie gotowego symetryzatora z anteny 300 Ω lub zaprojektowanie własnego. Polecany jest program RFSim99 do obliczania cewek prostokątnych na laminacie. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące legalności używania nadajników FM, podkreślając, że ich budowa jest możliwa, ale użytkowanie może być niezgodne z przepisami. Wskazano, że stabilność nadajnika można poprawić przez zastosowanie kilku stopni wzmacniacza lub prostszych konstrukcji o niskiej mocy wyjściowej, które są mniej kłopotliwe prawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA