logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Porównanie głośników niskotonowych z Allegro - efektywność i jakość

dwoje19 16 Gru 2007 22:15 1364 6
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 4595611
    michal_v
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    Do czego to potrzebujesz bo ja tu widzę zupełnie dwa inne głośniki. Jak dla mnie to no name, napisz do czego potrzebujesz.
  • REKLAMA
  • #3 4595628
    czacha01
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    No raczej po dwoch głosnikach,kolega potrzebuje 10" subwoofera.
    Co do tych glosnikow,to tak jak kolega mowi"No name szkoda kasy"
    Dołóz drugie tyle na jakiego Magnacika xpress 10.
  • REKLAMA
  • #4 4595645
    dwoje19
    Poziom 25  
    Ocena: 106
    Ja je potrzebuję do kolumn trójdrożnych. W tej chwili są na basach alpharda LW1000, ale chcę wymienić je na głośniki o większej efektywności no i większej mocy.
  • REKLAMA
  • #5 4595687
    michal_v
    Poziom 13  
    Do kolumienek chcesz zastosować takie przetworniki to nie ma sensu, ten pierwszy to raczej do samochodu a drugi także jakaś chińszczyzna. Do kolumn zastosuj jakiś sprawdzone głośniczki np: Tonsil a jak nie masz wiele kasy to STX lub używane Tonsile.
    Jakie masz kolumny, samoróbki, są zwrotnice czy bezpośrednio masz je pod wyjście z wzmacniacz podłączone. To jaki masz wzmacniacz że potrzebujesz głośniki większej mocy od tych Alpierdów.
  • #6 4595691
    dwoje19
    Poziom 25  
    Ocena: 106
    A może wiecie coś o tych głośnikach?. Obiecuję, że to już ostatnie linki!!.
    Wzmacniacz mam Fisher CA-276 2x200wat przy 8ohma w sinusie i te alphardy niestety nie wytrzymały pełnej mocy tego wzmaka. Dlatego raczej tonsile 25/80 też się spalą :(.

http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=284518199
    http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=281681870
  • #7 4595736
    michal_v
    Poziom 13  
    No to wzmacniacz serio ma spory zapas mocy, więc w tym wypadku nie wiem czemu chcesz by głośnik miał jak największą efektywność.
    Co do tych głośników no name to naprawdę nie sadzę by zdołał wytrzymać nawet te 150 watt, Westra jest bardzo dobra sam posiadam kolumny na Westrach i są to odpowiedniki Tonsila. Tej Westry nie znam ale jeżeli jest tak dobra jak kiedyś to za tą cenę to okazja, cena niska i wydaje mi się że jest to regenerowany głośnik i pewno cewka jest jakaś inna bo moc nominalna 250 watt wydaje się trochę dziwna.
    I pytasz czy Tonsil 25/80 wytrzyma, wytrzyma jeżeli zaopatrzysz go w dobrą zwrotnice.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy porównania głośników niskotonowych dostępnych na Allegro pod kątem efektywności i jakości. Wskazano, że oferowane modele są najczęściej no name lub chińskie produkty o wątpliwej jakości i niskiej trwałości, nieodpowiednie do kolumn trójdrożnych. Zalecane jest dołożenie większej kwoty na sprawdzone głośniki, np. Magnat Xpress 10 lub Tonsil, a w przypadku ograniczonego budżetu – STX lub używane Tonsile. Wzmacniacz Fisher CA-276 o mocy 2x200 W przy 8 Ω wymaga głośników o wyższej mocy i dobrej zwrotnicy, aby uniknąć uszkodzeń. Westra jest oceniana pozytywnie jako odpowiednik Tonsila, choć oferowana moc nominalna może być zawyżona. Głośniki no name prawdopodobnie nie wytrzymają deklarowanej mocy, a efektywność podawana przez sprzedawców jest często niepewna. Wskazano, że do kolumn lepiej stosować sprawdzone marki i modele z odpowiednią zwrotnicą, by zapewnić trwałość i jakość dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA