logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przerobienie klawiatury Bluetooth Desktop MX 5000na kabel?

laserjet9002 17 Gru 2007 19:59 2612 11
REKLAMA
  • #1 4598226
    laserjet9002
    Poziom 21  
    Ocena: 48
    Witam
    Mam niecodzienne pytanie czy istnieje nozliwość przerobienia niżej wymienionej klawiatury, która jest na Bluetooth, na klawiaturę przewodową.
    Cordless Desktop MX 5000
    Czy jest jakaś dosyć prosta metoda?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 4598283
    TheWiktus
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Podstawowe pytanie to ,w jakim celu chcesz ją przerobić na przewodówkę.
  • #3 4599897
    laserjet9002
    Poziom 21  
    Więc mam możliwość kupna tej klawiatury za grosze bez odbiornika BT, innego BT też nie posiadam i nie jest mi teraz potrzebny.
    Drugim powodem jest to że nie chcę ładować akumulatorów/zmieniać baterii tym bardziej że i tak klawiatura by leżała cały czas na biurku i jej "bezprzewodowość " nie była by wykorzystywana.

Więc chciałem mieć fajną klawiaturkę za grosze ale
    na kabel.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4599960
    yego666
    Poziom 33  
    Ocena: 564
    Osobiscie watpie, czy da sie zgrabnie przerobic ta klawiature na kabel.
    Moze w srodku nie miec zadnych urzadzen umozliwiajacych taki ruch.
    Obecnie wszystko jest tak scalane, ze raczej amator z lutownica nie ma szans podejscia do tego.

Moze i klawiatura jest fajna, ale ona ma sluzyc wprowadzaniu danych a nie "fajnosci".
    Kup sobie za 15 PLN zwykla klawiature PS2 a za zaoszczedzone pieniadze pojedz na Bahamy :)
    Zaoszczedzisz sobie stresu a i czasu bedziesz mial wiecej na inne bardziej pozyteczne dzialania rokujace wieksze szanse powodzenia.
  • #5 4599975
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    bo i nie ma.

a ja się dziwię, że koledze szkoda 10zł za adapter bluetooth na usb.
  • Pomocny post
    #6 4600622
    Phantom69
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Nie ma możliwości przerobienia na kabel takiej klawiaturki, kup dongla bluetooth'a, który przyda Ci się kiedys do komórki, albo słuchawek blue...:)
  • #7 4601287
    laserjet9002
    Poziom 21  
    yego666 napisał:
    Osobiscie watpie, czy da sie zgrabnie przerobic ta klawiature na kabel.
    Moze w srodku nie miec zadnych urzadzen umozliwiajacych taki ruch.
    Obecnie wszystko jest tak scalane, ze raczej amator z lutownica nie ma szans podejscia do tego.

Moze i klawiatura jest fajna, ale ona ma sluzyc wprowadzaniu danych a nie "fajnosci".
    Kup sobie za 15 PLN zwykla klawiature PS2 a za zaoszczedzone pieniadze pojedz na Bahamy :)
    Zaoszczedzisz sobie stresu a i czasu bedziesz mial wiecej na inne bardziej pozyteczne dzialania rokujace wieksze szanse powodzenia.

Pod względem fajności rozumiem również wprowadzanie danych.

Obecnie nie potrzebuję następnej klawiatury, tylko jak nadarza się okazja kupna jej za 25zł to czemu nie, ale chciałem uniknąć ciągłego ładowania akumulatorków, a prowadzenie tylko zasilania z kompa trochę głupie więc spytałem czy da się przerobić.
  • REKLAMA
  • #8 4602756
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1267
    Kupowanie niepotrzebnych i do tego zdezelowanych rzeczy "bo nadarza się okazja" prowadzi do śmierci przez przysypanie złomem ;)
  • #9 4602949
    laserjet9002
    Poziom 21  
    Jak by była zdezelowana to bym się nawet nie zastanawiał.
  • Pomocny post
    #10 4602986
    Bullseye
    Poziom 27  
    Ocena: 89
    Musisz miec ten odbiornik BT. A zasilanie spokojnie z kompa pociagniesz do tego (sam uzywam pop bezprzewodowej myszki :)), najprostrzy sposob, z molexa wyciagasz 5v, dajesz stabilizator 3v - 3,3v i podlaczasz zamiast bateri. Bedziesz mial zasilanie po starcie kompa a na dodate komunikacje bezprzewodowa :D
  • REKLAMA
  • #11 4604568
    laserjet9002
    Poziom 21  
    Jak dla mnie bezprzewodowe klawiatury są bez sensu i tak w 90% leżą na biurku obok komputera, i mało kto się nosi po pokoju z klawiaturą.
    Więc dochodzi tylko dodatkowe zajęcie zładowaniem i zmiana akumulatorków.

Podsumowanie tematu

✨ Pytanie dotyczy możliwości przerobienia klawiatury Bluetooth Cordless Desktop MX 5000 na klawiaturę przewodową. Odpowiedzi wskazują, że taka modyfikacja jest praktycznie niemożliwa ze względu na zintegrowaną konstrukcję i brak odpowiednich komponentów umożliwiających przewodową komunikację. Zamiast tego zaleca się zakup adaptera Bluetooth na USB, który pozwoli korzystać z klawiatury bezprzewodowo, eliminując problem ładowania baterii poprzez zasilanie z komputera (np. stabilizator napięcia 3–3,3 V z molexa). Dyskusja podkreśla, że klawiatury bezprzewodowe są wygodne, choć niektórzy użytkownicy wolą przewodowe ze względu na brak konieczności ładowania akumulatorów. Kupowanie taniej klawiatury bez odbiornika Bluetooth jest możliwe, ale przeróbka na przewodową nie jest praktyczna ani prosta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA