Witam
W moje ręce wpadł telefon BT Freelance XA500.
Do telefonu dostałem kabel z jednej strony normalna wtyczka do gniazdka polskiego, a z drugiej strony angielska końcówka (szersza i płaska) plus przejściówka z kondensatorem w środku i polską końcówka.
Posiadam telefon z UPC (internet- telefon z modemu) i na tym kablu telefon nie działał (cisza w słuchawce) tylko w wykryta baza.
Studiowałem posty jak co pozmieniać (próby zmiany kabli w przejściówce) i nic.
Ale... udało mi się
Działa bo:
W końcówce przejściówki (polskiej) są 4 kable. Podpiąłem brzegowe [biały + czerwony] wewnątrz niebieski i zielony- nie podpięte.
Z drugiej strony na końcu kabla z modemu mam gniazdko montowane na ścianę, rozebrałem i podpiąłem biały i czerwony do śrubek gdzie jest podłączony czerwony i zielony.
Próbowałem także podpiąć do wtyczki telefonu zielony do białego (z i bez kondensatora) i też działa.
Telefon na obydwu podłączeniach rozpoznaje numer dzwoniącego.
Teraz telefon chodzi na połączeniu bez kondensatora i bez zwierania kabelków.
napisałem ten post, bo może komuś się to przyda.
Pozdrawiam
W moje ręce wpadł telefon BT Freelance XA500.
Do telefonu dostałem kabel z jednej strony normalna wtyczka do gniazdka polskiego, a z drugiej strony angielska końcówka (szersza i płaska) plus przejściówka z kondensatorem w środku i polską końcówka.
Posiadam telefon z UPC (internet- telefon z modemu) i na tym kablu telefon nie działał (cisza w słuchawce) tylko w wykryta baza.
Studiowałem posty jak co pozmieniać (próby zmiany kabli w przejściówce) i nic.
Ale... udało mi się
Działa bo:
W końcówce przejściówki (polskiej) są 4 kable. Podpiąłem brzegowe [biały + czerwony] wewnątrz niebieski i zielony- nie podpięte.
Z drugiej strony na końcu kabla z modemu mam gniazdko montowane na ścianę, rozebrałem i podpiąłem biały i czerwony do śrubek gdzie jest podłączony czerwony i zielony.
Próbowałem także podpiąć do wtyczki telefonu zielony do białego (z i bez kondensatora) i też działa.
Telefon na obydwu podłączeniach rozpoznaje numer dzwoniącego.
Teraz telefon chodzi na połączeniu bez kondensatora i bez zwierania kabelków.
napisałem ten post, bo może komuś się to przyda.
Pozdrawiam