logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BT Freestyle 4500 - schemat adaptera BT na RJ11 dla telefonu z Anglii

misiaq1987 06 Sty 2008 01:09 1557 2
REKLAMA
  • #1 4662638
    misiaq1987
    Poziom 11  
    Witam serdecznie!

Mam problem z telefonem wspomnianym w temacie. Otóż chodzi mi o schemat przejściówki (adaptera) z gniazda BT na RJ11. Problem polega na tym, że jest to telefon z Angli - co prawda posiada na bazie gniazdo RJ11, jednakże zwykły kabel RJ11, nie podaje do bazy sygnału. W zestawie znalazłem kabel z końcówkami RJ11 - BT (taki biały wtyk z 4 pinami), które połączone są pinami w stosunku 1-1, 2-2, 3-3, 4-4 (sprwadzałem miernikiem).

Grzebiąc w Internecie natknąłem się na informacje, które sugerują, że zwykły kabel RJ11- RJ11 nie będzie działał z tym telefonem, gdyż wyjścia z gniazda RJ11 w telefonie nie odpowiadają standardowi RJ11- RJ11.

Prosiłbym bardzo o schemat takiego kabla, lub adaptera BT(gniazdo)-RJ11(wtyk).

Z góry dziękuję i pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 4663185
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2940
    misiaq1987 napisał:
    Problem polega na tym, że jest to telefon z Angli - co prawda posiada na bazie gniazdo RJ11, jednakże zwykły kabel RJ11, nie podaje do bazy sygnału.

Coś mi tu nie pasuje. Dawniej telefony przywożone z Anglii miały sygnał ale nie było dzwonka. Przeróbka polegała na wstawieniu dodatkowego kondensatora. Jednak ostatnio gdy ktoś przywiózł z Anglii telefon, to okazało się, że nic nie trzeba było robić, tylko podłączyć kabel typu RJ (był w zestawie), a przejściówka na typ angielski (była w zestawie) nie była w ogóle potrzebna. Jedynym mankamentem był nietypowy wtyk do sieci 230V, ale to w sumie drobny problem, z którym łatwo było sie uporać.
  • #3 4663463
    misiaq1987
    Poziom 11  
    Problem rozwiązany!

Dziękuję za zainteresowanie tematem. Metodą prób i błędów doszedłem do prawidłowego połączenia. Tak jak wcześniej czytałem problem leży w zamienionych kabelkach na wyjściu i tak nasze ustawienie do angielskiego w kablu to: CZERWONY(PL) -> CZARNY(ANG); ZIELONY(PL) -> ŻÓŁTY(ANG).

Jeśli chodzi o dzwonek to nie musiałem podłaczać kondensatora, dzwonek działa po połączeniu tylko wyżej opisanymi liniami.

Pozdrawiam!
REKLAMA