logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Numery katalogowe czujników papieru do faksu Canon T31 - gdzie sprawdzić?

irf 12 Gru 2003 14:22 4262 19
REKLAMA
  • #1 434541
    irf
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Mam faks Canon T31 przy np. kopiowaniu dzieli wychodzaca kopie na kilka kawałków. Udało sie ustalić że winę ponoszą czujniki papieru. Czy ktoś zna ich numery katalogowe albo wie gdzie można to sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #2 434557
    JARTECH

Specjalista od telefonów
    Ocena: 32
    Tylko w canonie dowiesz się co to za modele. Ja pokombinowałbym z innymi czujnikami lub podmienił same elementy w takim czujniku np z panasona lub czegoś innego.
    Wybór do ciebie należy.
    Powodzenia
    Konto firmowe:
    PPHU JARTECH
    Poziomkowa 14, krotoszyn, 63-700 | Strona WWW: www.jartech.pl
  • #3 438105
    infinity
    Specjalista od telefonów
    Standard w tych faxach sporo tych modeli własnie na te czujniki naprawiałem a w zyciu nie zamawiałem czujników.
    To sa czujniki mechaniczne, rozłoz zalej kontaktem dobrze wyczyść zapodaj wazeline na styki i złoz je ponownie, wmontuj i działa.

Nie rozginaj styków, uwzajan na plasikowe obudowy tych czujnikow- bardzo delikatne.

Jesli koniecznie chcesz czekac za czujnikami i płacić to zamów w Tavi Eco w poznaniu.. nie musisz miec numerow katalogowych

Pozdrawiam
  • #4 464375
    zhu
    Poziom 22  
    Ocena: 105
    witam , mam taki sam faks canon t 31 - uszkodzenie : na kopiowaniu mam 2 czarne szerokie pasy wzdłuż - może ktoś wie co to może być i drugie pyt. : może ktoś ma instrukcje obsługi do tego faksu lub wie jak wydrukować menu (jeśli taki tam jest ) - dzięki
  • #5 464725
    infinity
    Specjalista od telefonów
    Wyczyść lustra i szybke - zazwyczaj pomaga.
    Sprawdz tez oswietlacz LED, zdarzało sie ze nie swieciły segmentami (miałem chyba z 4 sztuki na kilkadziesiat konserwowanych)
    Pozdrawiam
  • #6 468878
    zhu
    Poziom 22  
    teraz mam inny problem z tym faksem , nie mogę zadzwonić tzn niby jest sygnał w słuchawce i w głośniku , numer niby wybiera ale brak połączenia , może ktoś wie jak podać sygnał w gnieździe line - jest 4 piny ?
    dzięki za pomoc .
  • REKLAMA
  • #7 468922
    infinity
    Specjalista od telefonów
    standard czyli na 3i4 pin
  • REKLAMA
  • #8 468939
    zhu
    Poziom 22  
    dzięki , to może być to , podawałem na 2i3 , jutro sprawdzę
  • #9 487493
    krystian k
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 83
    hey , może kto ma gilotynę do papieru tego faxa tzn. t31 klient sam naprawiał i teraz może konty kreślić
  • #10 521950
    Lafaar
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    a moze wiecie gdzie dostac oswietlacz LED do tego faxa, bo jest walniety jeden segment???
  • #11 522294
    krystian k
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 83
    sprubój w na stronie Tawieco w poznaniu , sa dystrybutorem na polske canona
    pozdrawiam , a moze ktos z kolegów ma jeszcze takie części .
  • #12 681650
    pelcbog
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Może ktoś ma schemat.Walną mi zasilacz niewiem za co się wziąść.Jest tam jedno złącze na płytę główną czy to jest jakieś zasilanie czy też to jest start do przetwornicy????
  • #13 682303
    infinity
    Specjalista od telefonów
    Z tego co pamietam powinny tam byc +24 i 5V i oczywiście masa podawana w 2 czy 3 miejsach na zlaczu. A od czego zacząć? zobacz czy masz jakiekolwiek napięcia po stronie wtornej...

Pozdrawiam
  • #14 690764
    pelcbog
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    Po stronie pierwotnej na tym duży kondensatorze ok 300V na wtórnej 0V w każdym miejscu nawet po sztucznym zwarciu transoptora przetwornica niechce nawet na sekundę wystartować.
  • #15 2001495
    niuniek_1
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Dzien dobry

Ma ktos pod reka numer do Tavi Eco, nie moge nigdzie znalezc,a potrzbny mi optyczny czujnik papieru do tego T31. Dziekuje
  • #16 3929332
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1574
    Witam,
    mam pytanie o rezystor R3 na płytce zasilacza po stronie pierwotnej - jaką ma wartość ?
  • #17 3931454
    Lucjan52
    Poziom 27  
    Ocena: 158
    Jeśli chodzi o dzielenie kopii na kilka części, to winę za ten stan ponosi bezpośredni nie dociśnięta klapa faksu. Czujnik jest na pograniczu i podczas drgań, przerywa. Dociśnij klap podczas kopiowania a zobaczysz efekt.
    Pozdrawiam Lucjan
  • #18 4273265
    miras_l
    Poziom 18  
    Ocena: 58
    Problem jest z nadawaniem i odbieraniem faxu. Chociaż jak testowałem fax u klienta to na 6 razy udało mi sie 2 wysłać. Natomiast nie ma problemu z dzwonieniem.
    Nie ma problemów z kopiowaniem (tylko konserwacje mu muszę zrobić bo ciemne kopie wychodzą)

Podczas nie udanego wysyłania pojawia sie komunikat "comm. trouble" i miga kontrolka error
  • REKLAMA
  • #19 4276873
    miras_l
    Poziom 18  
    Ocena: 58
    Naprawdę poproszę o pomoc, mam już 3 dzień ten fax na serwisie i nie wiem za co się zabrać.
  • #20 8279702
    jlonek
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam,
    mam pytanie podobnie jak kolega wyżej o rezystor R3 na płytce zasilacza po stronie pierwotnej - jaką ma wartość ?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem dzielenia wychodzącej kopii na kilka części w faksie Canon T31, który jest przypisywany uszkodzonym czujnikom papieru. Czujniki te są mechaniczne i często nie wymagają wymiany, lecz oczyszczenia styków oraz zastosowania wazeliny na kontakty. Numery katalogowe czujników nie są powszechnie dostępne, a ich uzyskanie możliwe jest jedynie bezpośrednio w Canonie lub u dystrybutora Tavi Eco w Poznaniu, który oferuje części do tego modelu. Wskazano również, że problem może wynikać z niedociśniętej klapy faksu, co powoduje przerywanie sygnału czujnika podczas drgań. Dodatkowo omówiono kwestie związane z oświetlaczem LED, który może mieć uszkodzone segmenty, oraz problemy z zasilaczem i połączeniem linii telefonicznej (gniazdo 4-pinowe, standardowe podłączenie na pinach 3 i 4). Wskazano na delikatność plastikowych obudów czujników i konieczność ostrożności przy ich demontażu. Pojawiły się także pytania o schematy i wartości elementów zasilacza, m.in. rezystora R3. Problemy z nadawaniem i odbieraniem faksów, sygnalizowane komunikatem "comm. trouble" i migającą kontrolką error, były zgłaszane, jednak bez jednoznacznego rozwiązania w dyskusji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA