logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mazda 323F BG podłączenie centralnego i wybór alarmu

Grow 18 Gru 2007 18:27 4837 16
  • #1 4601160
    Grow
    Poziom 12  
    Witam serdecznie,
    ze względu, że w mojej mazdzie jest centralny bez pilota, postanowiłem dodać sterowanie radiowe.
    Z tego co udało mi się ustalić wertując od tygodnia forum brak w drzwiach kierowcy siłownika, jest jedynie stycznik położenia zamka sterujący centralką. I tu pierwsze pytanie : czy jeżeli dołożę jedynie siłownik slave podłączony pod centalkę alarmu to wystarczy? czy raczej master?
    Co do alarmu. wiem SEO SEO i jeszcze raz SEO, ale potrzebuje prealarmu a z tego co zauwazylem żaden SEO go nie posiada.
    Myślalem nad Legendford F14 (chociaż z laickiego punktu widzenia pasowałby mi Stig z allegro z pilotem scyzorykiem).
    Jednakze stoję teraz przed wyborem : legendford lub seo dolphin (ew. plus) + czujka proximy z wyjściem bezpośr. na syrenkę i kierunki.

wymagania co do funkcji:

- bardzo pożądany kluczyk typu scyzoryk
    - savelock
    - samouzbrajanie
    - pamięć alarmów (opcjonalne)
    - bezpośrednie sterowanie siłownikiem
    - prealarm lub łatwe dodanie tej funkcji
    - dodatkowy kanał (może kiedyś webasto:)
    - ciche/głośne uzbrajanie
    - niezawodna praca

czujniki przewidziane : mikrofala na prealarm i chyba z tego co czytałem dwustrefowa nie ma sensu, bo mikrofala nie sprawdza sie co do wnętrza pojazdu, wstrząsowka (dwustrefowa?) ultradźwięki(?) + krańcówki.

Czy można zakupić gdzieś piloty jak w alarmie stiga i wprogramować je do np. legenforda?

Auto nie jest najnowsze:) i nie chciałbym przeznaczać fortuny:) Proszę o pomoc w doborze alarmu i czujników.
  • #2 4601243
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 4601559
    Grow
    Poziom 12  
    faktycznie modul przekazników na allegro 17 zl, ..., czy faktycznie te piloty scyzorykowe są do kitu? jeśli tak dlaczego?
  • #4 4601729
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4601780
    Grow
    Poziom 12  
    a scyzoryki dostepne z ampio? ktoś miał do czynienia?
  • #7 4612380
    MichaelR
    Poziom 21  
    Ocena: 82
    A co Z TX320ST od p. Andrzeja Tymińskiego (Tymex) też mają opcje pilot scyzoryk, za dopłatą.
    Apropo centralnego sprawdź czy z drzwi pasażera zamyka centralny i drzwi kierowcy, jeśli tak to wystarczy sterowanie minusami do centralnego.
  • #8 4612684
    renqien
    Poziom 32  
    Ocena: 117
    Jeszcze raz. Nie ma polskich pilotów typu scyzoryk. W TX-ach, jak w AMPIO, też jest pilot chińszczyzna. Jedyne co ma jaki, taki sens, to scyzoryki Volkswagena z włożoną płytką alarmu. Robi taki patent Quasar w swoich Top Save. Problem polega na tym, że są to klucze do VW AUDI i trzeba nieźle kombinować, żeby włożyć inny grot.
  • #9 4620755
    Grow
    Poziom 12  
    a jak z zasięgiem i trwałością pilotów seo, proxima?
    mimo wszystko szukam czegoś z prealarmem... gdyby tylko seo to mial...
    scyzoryk odpuszczam chociaz w ofercie condy chyba dla uparciuchów jak ja pojawli się Figter - Key:)
  • #10 4625408
    Grow
    Poziom 12  
    no to zdecydowałem po głębszej analizie:):
    SEO - Dolphin Standard
    BS - 48 - syrena
    SS 1 - czujnik wstrząsowy
    CR 2 - ultradźwiękowy czujnik ruchu
    PROXIMA - mikrofalowy czujnik ruchu
    Tesor - interface (będę sterował slave'm w drzwiach kierowcy, stycznik w drzwiach oryginalnym centralnym)
    Krańcówka - czujnik pokryw i drzwi

Proszę o opinię co do czujników.
    Jak najlepiej podłączyć mikrofale tak by działała tylko przy uzbrojonym alarmie - wystarczy pod alarmem bezpośrednio (z tego co wyczytałem dołącza on wtedy masę) czy wymagany jest przekaźnik... jak zrobić najlepiej by mikrofala włączała też kierunki?
  • #11 4625430
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 4625435
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3622
    Seo może mieć problemy z ze współpracą z czujkami CR - 2. Chodzi o długość impulsu. Dużo lepiej spisują się z tym alarmem czujniki ultradźwiękowe STER.
    I czy zamierzasz podłączyć wszystkie te czujniki na raz? Mam wrażenie, że będzie to raczej kłopotliwe w zestrojeniu i raczej będzie miało tendencje do wzbudzania się i fałszywych alarmów.
  • #13 4625450
    Grow
    Poziom 12  
    nie. pod alarmem ultradźwięki i uderzeniówka. poza alarmem - mikrofala.
    co do CR 2 zasugerowałem się faktem, iż są oferowane w zestawie z dolphinem w conda.pl. gdzie kupić czujnik ster?
  • #14 4625481
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 4625634
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3622
    Zaraz, zaraz, to ustalmy w końcu o jakie czujniki chodzi. Bo wkradły się tu jakieś błędy. Najpierw była mowa o CR 2, by chwilę potem, o SR2, by w poście norberta zmieniły się one już w RS 2. Pewnie chochliki się obudziły :D
    Ja daję zawsze stery, po prostu mam do nich zaufanie (i sie pewnie też trochę przyzwyczaiłem).
  • #17 4625844
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat instalacji centralnego zamka z pilotem radiowym w Mazda 323F BG, gdzie oryginalnie brak siłownika w drzwiach kierowcy, a jedynie stycznik położenia zamka sterujący centralką. Zastanawiano się, czy wystarczy dołożyć siłownik slave podłączony do alarmu, czy konieczny jest master. Wybór alarmu skupiał się na modelach SEO (Dolphin, Plus) oraz Legendford F14, z uwzględnieniem wymagań takich jak kluczyk typu scyzoryk, savelock, samouzbrajanie, pamięć alarmów, bezpośrednie sterowanie siłownikiem, prealarm oraz dodatkowy kanał do cichego/głośnego uzbrajania. Wskazano, że piloty scyzorykowe są zazwyczaj chińskiej produkcji i często zawodzą, a jedynym sensownym rozwiązaniem są klucze VW/Audi z włożoną płytką alarmu (np. Quasar Top Save), choć wymagają modyfikacji grotu. Dyskutowano o kompatybilności czujników z alarmami SEO, zwłaszcza ultradźwiękowych i wstrząsowych (CR-2, RS2, SR2), oraz o sposobie podłączenia mikrofalowego czujnika ruchu Proxima, który ma działać tylko przy uzbrojonym alarmie i sterować kierunkowskazami. Zwrócono uwagę na możliwe problemy z fałszywymi alarmami przy jednoczesnym użyciu wielu czujników. Ostatecznie wybrano zestaw: SEO Dolphin Standard, syrena BS-48, czujnik wstrząsowy SS1, ultradźwiękowy czujnik ruchu CR-2, mikrofalowy czujnik Proxima, interfejs Tesor do sterowania siłownikiem slave oraz krańcówkę do czujnika pokryw i drzwi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA