logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pioneer a-757 - wymiana kondensatorów 22000 uF na 10000 uF, skutki?

bhc 18 Gru 2007 20:23 1454 7
REKLAMA
  • #1 4601667
    bhc
    Poziom 11  
    Witam. Mam wzmacniacz pioneer a-757. Problem jest taki : wzmacniacz zaczyna działać dopiero po solidnym nagrzaniu się. . Co może być tego przyczyną ? Ktos mi podpowiedział ze nalezy wymienic 2 duze kondensatory
    22000 uF 63v znajdujące sie przy transformatorach ( są dwa ). Czy mogę zamiast nic wstawic 10000 uF 63v ? Jakie to będzie miało następstwa ? Jestem zielony w tym temacie. Proszę o podpowiedzi. Pozdrawiam

Proszę zmienić tytuł zgodnie z wymogami p.11 regulaminu. [Mirek Z.]
  • REKLAMA
  • #2 4602785
    jersey69
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Witam !

Dużych kondensatorów nawet nie dotykaj . Co znaczy "zaczyna działać" ? Załącza się przekaźnik czy pojawia się dźwięk ? A jeżeli już działa , to czy po wyłączeniu i szybkim włączeniu problem znika ? Ten wzmacniacz nie powinien się grzać na luzie , a już z pewnością nie "solidnie" . Po 2-3 h "postoju" może być ledwie letni (45°) .
  • REKLAMA
  • #3 4602857
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4418
    Poszukaj zimnych lutów!
  • REKLAMA
  • #4 4603720
    bhc
    Poziom 11  
    Zaczyna działać znaczy sie robi pstryk i dopiero slychac dzwiek. Mam go od 2 lat na początku grał odrazu po włączeniu od wczoraj wogóle zdechł. Zauwazyłem ze jak np. rzucilem na niego gazete nagrzał się deczko mocniej i odrazu załapuje a jak otwieram okno i troszkę go przewieje chłodniejszym powietrzem to rozlącza ten przekaźnik. Szybkie wyłączenie i wlączenie nic nie daje, próbowałem robic tak odlaczając i wtyczkę z gniazdka i przycisk na wzmaku. Nie mam pojecia dlaczego tak sie dzieje ale ma to cos wspolnego z temperaturą jakiegos podzespołu.
  • #5 4603785
    jersey69
    Poziom 35  
    Może być przegrzany lut pod jednym z elementów wydzielających duże ilości ciepła . Obejrzyj pod dobrym oświetleniem płytkę od strony druku - zacznij od zasilacza (kiepski dostęp , pod transformatorami) , szczególnie elementy stabilizatora 24V (Q607,Q609) . Czasami trzeba lekko poruszyć dany element , aby zauważyć wadliwe lutowanie .
  • #6 4603994
    bhc
    Poziom 11  
    Dzięki, postaram się to sprawdzić.
  • #7 4608059
    bhc
    Poziom 11  
    Ok. Jakoś dostałem się do zasilacza, sprawdziłem, zaden element się nie rusza, luty wyglądają ok. Słyszałem że przyczyną takiego zachowania może być rozregulowany termostat przy końcówkach mocy. Czy to jest mozliwe ? NIe wiem czy w tym wzmacniaczu jest cos takiego ale spróbuje poszukać.
  • REKLAMA
  • #8 4609028
    jersey69
    Poziom 35  
    Szukanie zimnych lutów wbrew pozorom nie jest wcale takie proste . Należałoby pomierzyć napięcia (miernik jest ? ) , żeby choć wstępnie ustalić gdzie szukać usterki . Obejrzyj jeszcze tr. sterujące na płycie stopnia mocy (C3298/A1306) - są co prawda na małych radiatorach , ale i tak grzeją się jak diabli . Druk bywa często przegrzany w tych miejscach .

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Pioneer A-757 ma problem z uruchomieniem – działa dopiero po dłuższym nagrzaniu, co objawia się charakterystycznym "pstrykiem" przekaźnika i pojawieniem się dźwięku. Szybkie wyłączanie i włączanie nie rozwiązuje problemu, a chłodzenie urządzenia powoduje wyłączanie przekaźnika. Sugerowana wymiana dużych kondensatorów elektrolitycznych 22000 µF 63V na mniejsze 10000 µF nie jest zalecana bez dokładnej diagnozy. Możliwe przyczyny to zimne luty, szczególnie w obszarze zasilacza i stabilizatora 24V (elementy Q607, Q609), a także przegrzanie tranzystorów sterujących stopniem mocy (C3298, A1306) na radiatorach. Zaleca się dokładne sprawdzenie lutów pod mikroskopem lub dobrym oświetleniem oraz pomiar napięć w układzie. Wzmacniacz nie powinien się mocno nagrzewać na biegu jałowym, a problem może być związany z termostatem zabezpieczającym końcówki mocy, jeśli taki jest obecny w modelu. Wymiana kondensatorów bez znajomości przyczyny może nie rozwiązać problemu i wpłynąć na stabilność zasilania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA