logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ECS k7S5a - wybrzuszone kondensatory C235 i C169, co może być przyczyną?

sprysiu 12 Gru 2003 18:34 2239 14
REKLAMA
  • #1 434767
    sprysiu
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Cześć.
    Właśnie dziś zobaczyłem, że C235 i C169 - oba 2200uF/6,3V są ostro wybrzuszone, na C169 widać nawet toszeczke badziewie z jego środka. Wiem, że nie ma szansy na znalezienie schematu tej płytki ale może ktoś już sie z czymś takim kiedyś spotkał i wie co może być tego przyczyną. Nie mam listwy zasilającej tylko komp podłączony jest bezpośrednio do gniazdka ale wątpie żeby jakieś przepięcia się przeniosły, aż do tego stopnia......??
    (jutro wymienie kondensatorki).
    Z góry wielkie dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 434920
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3803
    Po w lutowaniu elek sprawdz poprawność napiec na poszczegulnych gałeziach czy aby nie jest to przyczyna a elka inne tez posprawdzaj.
  • #3 435071
    cortez_
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Przyczyną wybrzuszania się kondensatorów w 70% przypadków jest wadliwy elektolit który w nich zastosowano. Jakiś czas temu kilka tajwańskich fabryk wypuściło na świat partie wadliwych kondensatorów do płyt głównych które potem pojawiły się w płytach róznych producentów. Wymiana elektrolitów podnosi zazwyczaj płyte na nogi/
  • #4 435130
    Ptych
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Te kondensatory pracują w przetwornicy impulsowej, która zasila procesor, więc pracują w ekstremalnych warunkach (szybkie ładowanie i rozładowywanie). To normalne, że z czasem sie zużywają i wypływa z nich elektrolit. Nie wiem na ile te kondensatory są źle produkowane, ale na pewno są wykonane tanim kosztem, więc nie można oczekiwać od nich zbyt wiele. Gdyby producent wstawił tam lepsze, to pracowałyby o wiele dłużej.
    Trzeba je szybko wymienić na nowe, najlepiej na 10V i koniecznie na 105*. Często kilka takich samych jest połączonych równolegle (tworzą jeden kondensator o dużej pojemności), więc może warto wymienić całą grupę. Czasem są wolne miejsca na kondensatory (forma oszczędności), które również można wykorzystać, gdy nie znajdzie się kondensatorów o takiej samej pojemnosci.
    Miłej zabawy podczas lutowania. :D
  • #5 437496
    soundman
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    mysle ze powinienes poprostu wymienic je na nowe to pomaga i raczej nie powinno sie nic dziac wymienialem kilka takich w roznych plytach glownych i dzialaja problem jest tylko taki ze otwory pod nie sa robione precyzyjnie i trudno cos tam wepchnac
  • REKLAMA
  • #6 437568
    Seweryn82
    Poziom 19  
    Ocena: 74
    wymien wszystkie elki, i nie ograniczaj sie tylko do tych które wyglądają na zużyte. Wygląd zewnętrzny żadko idzie w parze z ich poprawnym działaniem. ( No oczywiscie chodzi o to ze nawet jak kond, wyglada na dobry to niekoniecznie tak jest) a pozatym te kondensatory ścisle ze sobą współpracują więc warto włożyć jedną partie
  • #7 441498
    sprysiu
    Poziom 13  
    Dzięki za porady. Niestety nie mogłem dostać kondensatorów na 105st. będą zwykłe - na 85stopni. Najdziwniejsze, że płyta śmiaga jak marzenie :) (z tymi dwoma padniętymi), ale pewnie dlatego że mam w niej Durona 700, który nie ciągnie zbyt wiele prądu w porównaniu z alktualnie sprzedawanymi prockami :).
  • #8 925833
    cezaryzseit
    Poziom 14  
    Witam
    Mam wybrzuszone elki w okolicu portów PCI 2x470 mikro.
    Oczywiście trzeba je wymienić. Ale czy istnieje konieczność wymiany wszystkich? Płyta niedługo najprawdopodobniej zostanie sprzedana a wymiana takiej liczby kondesatorów potrwała by do lipca 2015.
    Sprzedaje płytę ponieważ mam Semprona 2200 (obecnie 1,2GHz) a nie moge upgedować biosu bo coś się pie... znaczy nie działa pozatym jest na SISie który nie jest podobno The Best.
    Pytanie : Czy stacja lutownicza z regulacją temperatyry i odsysacz wystarczy do takiej operacji? Boję się strasznie operować lutownicą przy płycie głównej która ma 3 czy 4 warstwy :shocked!: :onfire:
  • #9 926076
    sprysiu
    Poziom 13  
    Cześć.
    Proponuje zrobić coś nieeleganckiego co sam zrobiłem (żeby nie skopać płyty a wymienić kondensatory):
    1 odciąć im nóżki jakoś przy samym kondensatorze (lub urwać, ukręcić - najszybsze i najlepsze:) )
    2 do wystających nóżek przylutować nowy kondensator
    3 włala :)
    tak napewno nie zniszczysz płyty !!
    Niestety pierwszy kondensator próbowałem zrobić fachwo..........o mało nie zjarałem płyty :( odsysacz nic nie da no chyba że masz jakiś kosmiczny no i dużą wprawę (ja mam dość dużą ale się załamałem jak zaczełem walczyć ...) poza tym może się okazać że Twój kondensator ma nóżki zbyt grube !!! i wtedy lipa :( a na ogół są praktycznie takiej średnicy jak otór w płytce drukowanej płyty głównej.
  • #10 926112
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    Ocena: 825
    ja tam praktykuję metodę dość drastyczną, ale narazie (odpukać...) w 100 % skuteczną - lutownica transformatorowa, grot ściśnięty na maksa (żeby był możliwie mały na czubku), dobry odsysacz. Podgrzewasz (koniecznie z kalafonią), odsysasz, podgrzewasz drugą nóżkę, odsysasz, wracasz do pierwszej - tylko podgrzewasz i ciągniesz za kondensator. Jak wylutujesz to też delikatnie podgrzewasz i odsysasz do osiągnięcia przeleotowych dziurek. Później samo wlutowanie kondensatorów to już pestka.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 926175
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3803
    cezaryzseit napisał:
    Witam
    Ale czy istnieje konieczność wymiany wszystkich? Płyta niedługo najprawdopodobniej zostanie sprzedana

... wystarczy jeśli wymienisz tylko tyle ile jest w tej gałęzi tylko nie w ten sposób jak zaproponował Ci kolega sprysiu to co najmniej partyzantka by nie powiedzieć że to po prostu dywersja oraz że to woła o pomstę do nieba . Zakładając że to będą tylko te dwa do wymiany to kwestia 5-6 minut. Naprawdę nie ma sensu się aż tak stresować zakładam ze lutownica nie jest Ci obca . Pozdrawiam :wink:
  • #12 928751
    cezaryzseit
    Poziom 14  
    Lutownica obca mi nie jest ale nie wiem czy tam nie ma n warstw do których kondesator ma łączyć. Spróbuje wylutować i wlutować normalnie :D
    Dzięki[/code]
  • #13 933241
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Witam najczęściej rady to usuwanie skutków a nie przyczyn, w tym przypadku ja bym szukał przyczyny puchnięcia elektrolitów na płycie przez zastosowanie kiepskiej jakości zasilacza np. Codegen który nie ma filtrów i ma kiepskie elektrolity,powoduje to że elektolity na płycie muszą
    pracować w dużo cięższych warunkach,jedyna rada to wymienić jak najszybciej zasilacz bo wymiana tylko elektrolitów nie pomoże na długo.
    Ciekawe czy HDD jest jeszcze w dobrym stanie po pracy z takim zasilaczem,bo nowoczesny szybki dysk nie toleruje tego.
  • #14 965793
    cezaryzseit
    Poziom 14  
    Gdzie najczęściej szukać kondensatorów odpowiedzialnych za wyłączanie się komputera? Chodzi o płytę ECS P6S5AT. Nie ma w niej wybrzuszonych elektrolitów jednak często się wyłącza. Zasilacz był wymieniony.
    Dzięks za wszelkie podpowiedzi :-)
  • REKLAMA
  • #15 999799
    cezaryzseit
    Poziom 14  
    Wymieniłem kondesatory i płyta chodzi!!!!! :-)
    Wymieniłem je normalnie wylutowując je i normalnie wlutowalem nowe.
    Kondesatory ktore tam siedzały w płycie były kompletnie martwe, pojemność ich spadla z 470 do 250µF.
    Ponawiam pytanie o płytę ECS P6S5AT.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Na płycie głównej ECS K7S5A kondensatory elektrolityczne C235 i C169 (2200uF/6,3V) są wybrzuszone, co jest typowym objawem zużycia lub wadliwego elektrolitu. Przyczyną może być niska jakość kondensatorów, zwłaszcza gdy pracują w przetwornicy impulsowej zasilającej procesor, co powoduje ich szybkie zużycie i wyciek elektrolitu. Zaleca się wymianę kondensatorów na nowe, o wyższej tolerancji napięcia (np. 10V) i wyższej temperaturze pracy (105°C), a także wymianę całej grupy kondensatorów współpracujących ze sobą, nawet jeśli nie wszystkie są uszkodzone wizualnie. Wymiana powinna być wykonana starannie, najlepiej z użyciem lutownicy z regulacją temperatury i odsysaczem cyny. Niektóre porady sugerują szybkie odcięcie nóżek starych kondensatorów i przylutowanie nowych bez wylutowywania, aby uniknąć uszkodzenia płyty. Warto również zwrócić uwagę na jakość zasilacza, gdyż tani zasilacz bez filtrów może powodować przeciążenia i przyspieszać degradację kondensatorów. Wymiana kondensatorów często przywraca pełną funkcjonalność płyty, nawet jeśli uszkodzone kondensatory nie powodują jeszcze widocznych problemów z działaniem komputera. Dodatkowo pojawiły się pytania o kondensatory w modelu ECS P6S5AT, gdzie również wymiana kondensatorów poprawiła stabilność pracy płyty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA