logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Marantz SR-50L - uszkodzenie układu SN7062 w końcówce mocy?

dziurs 19 Gru 2007 19:47 2604 4
REKLAMA
  • #1 4605086
    dziurs
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam.Dostałem od znajomego do naprawy amplituner Marantz SR50-L.Po otwarciu zobaczyłem ,że był już naprawiany i brakuje kilku części.Na szczęście jeden kanał był kompletny więc udało mi sie skompletować drugi(brakujące tranzystory i rezystory.Jako stopnie końcowe ktoś wstawił tranzystory BD245C oraz BD 246C.Wymieniłem je na mocniejsze BD249C i BD250C(tamte były spalone).Po odpaleniu wzmacniacza okazało się ,że jeden kanał gra poprawnie, natomiast drugi trochę ciszej i przy zwiększaniu lub zmniejszaniu głośności widać jak membrana głośnika porusza sie w przód i tył tak jak by składowa stała dostawała sie na wyjście lub wzmacniacz ulegał wzbudzeniu.Przy przełączeniu wejść nagle ta końcówka mocy mi się znowu spaliła.Wymieniłem ponownie tranzystory końcowe, sprawdziłem wszystkie elementy lecz problem pozostał.Czy jest możliwe uszkodzenie układu sn7062(napięcia na obu kanałach takie same).Niestety nie posiadam oscyloskopu, żeby sprawdzić czy sie nie wzbudza.Czy ktoś umiałby mi pomóc w tej kwestii??Z góry serdecznie dziękuje.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 4605767
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 5064497
    system_p
    Poziom 11  
    Witam serdecznie mam ogromną prośbę o pomoc w naprawie tego amplitunera mam podobny problem
    pali się jeden kanał końcówki mocy jeśli ktoś ma schemat będę wdzięczny

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 5065019
    dziurs
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Wymieniłem AN7062 i niestety problem pozostał.
  • #5 5065276
    system_p
    Poziom 11  
    Witam ponownie

Poczytałem forum , szukałem kilka dni schematu i doszedłem do przekonania, że problem jest bardziej skomplikowany niż mi się wydawało
    a naprawa urządzenia wymaga na pewno większej wiedzy i doświadczenia
    w naprawie wzmacniaczy niż moja (na poziomie podstawowym) postanowiłem poszukać kogoś kto sprawdzi i naprawi mi urządzenie odpłatnie

bardzo proszę jeśli możecie mi polecić Kogoś będę wdzięczny pozdrawiam.:D
REKLAMA