logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprzężenie zwrotne - proszę o wyjaśnienie na przykładzie

TimooNeK 19 Gru 2007 21:36 24378 20
REKLAMA
  • #1 4605611
    TimooNeK
    Poziom 12  
    Ocena: 31
    Witam...

Prosilbym kogos o wyjasnienie mi na czym polega sprzezenie zwrotne. chodzi mi glownie o sama zasade dzialania tego na jakims prostym logicznym przykladzie tak abym zrozumial o co chodzi...
    Wiem na jakie je rozrozniamy i jakie ono ma cele, ale nic ponadto, a w necie nic nie moge znalezc a z ksiazek i z tego co na forum to nie moge zczaic...;/

pozdr
  • REKLAMA
  • #2 4605686
    magik128
    Poziom 22  
    Ocena: 27
    Ogólnie sprzężenie zwrotne to przekazywanie części sygnału z wyjścia na wejście. Jeżeli sygnał ze sprzężenia ma taką samą fazę jak wejściowy to suma sygnałów się zwiększa i mówimy wtedy o dodatnim sprzężeniu zwrotnym.Stosuje się je w generatorach i przerzutnikach.

Jeżeli na wejście podamy część sygnału z wyjścia ale odwróconą o 180 stopni to wtedy mówimy o sprzężeniu ujemnym. Wtedy to na wejście wzmacniacz podany zostaję sygnał o mniejszej wartości niż sygnał bez działania sprzężenia. Sprzężenie zwrotne ujemne jest praktycznie zawsze stosowane we wzmacniaczach bo zmniejsza zniekształcenia i poszerza jego pasmo przenoszenia (może wzmacniać sygnały z większego zakresu częstotliwości).Ale nie ma nic za darmo, wzmacniacz objęty takim sprzężeniem ma mniejsze wzmocnienie.
  • #3 4605905
    TimooNeK
    Poziom 12  
    no w sumie na logike patrzac to jesli chcac poszerzyc pasmo przenoszenia to lepeij wykorzystac jakis wzmacniacz szerokopasmowy i bez zmniejszonego wzmocnienia pradowego...a np w ukladzie WE rezystor obciazajacy emiter (to chyba on wplywa na sprzezenie zwrotne?) by go sie pozbyc to jak to wplynie na prace wzmacniacza i na to sprzezenie zwrotne....?
  • REKLAMA
  • #4 4605913
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 881
    Generalnie to ujemne sprzężenie zwrotne powoduje przeciwdziałanie każdej zmianie.
    Np. Jedziesz samochodem i chcesz utrzymać stałą prędkość 50km/h. Wzrost prędkości powyżej 50km/h (wzrost sygnału wyjściowego ponad ustaloną wartości) powoduje reakcje kierowcy (toru sprzężenia zwrotnego) który naciska pedał hamulca (nasze wejście) i spadek prędkości do 50km/h (ujemne sprzężenie dąży do równowagi )
    Spadek prędkości poniżej 50km/H (naszego sygnały wyjściowego ) powoduje reakcje toru sprzezenia zwrotnego (kierowcy) i wciśniecie pedału gazu i wzrost prędkości do 50km/h. Az w końcu ustali sie stan równowagi i samochód będzie jechał te 50km/h bo tor sprzezenia zwrotnego (kierowca) tak będzie regulował sygnałem wejściowym (gaz, hamulec) by samochód jechał te 50km/h.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic877877.html#4499701

Dodatnie sprzężenie zwrotne dział odwrotnie wytrąca układ z równowagi. Wzrost prędkości powoduje ze kierowca jeszcze mocniej naciska na gaz co z kolei jeszcze bardziej podnosi prędkość i mocniejsze naciskanie pedału gazu przez kierowce i idalszy wzrost prędkości itd.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic801361.html#4115617
  • #5 4627724
    Pabloso19
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Sprzężenie zwrotne ma za zadanie utrzymanie stałego zadanego parametru. Jeżeli masz silnik od kosiarki i pracuje na stałych obrotach i wpakujesz się w kretówke to automatyczne zostaje wysyłany sygnał sprzężeniem zwrotny o zwiększenie obrotów do wartości ustalonej za pomocą regulatora.:)
  • #6 4627788
    Michal19881
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 62
    sprzężenie zwrotne jest dobrze widoczne w zamkniętych układach automatyki np w regulatorach, część sygnału wyjściowego powraca na wejście układu i tam jest porównywana z wartością zadana i odpowiednio regulowana.
  • #7 4640101
    TimooNeK
    Poziom 12  
    Ok... Dzieki za pomoc juz zczailem;d

I teraz mam jeszcze jedno pytanie co do ukladu WB

Po pierwsze czy ten uklad jest dobrze zrobiony? a po drogie nie wiem gdzie dolaczyc zasilanie i dlaczego tam powinno byc akurat;/

pozdr :)
  • #8 4640166
    jony
    Specjalista elektronik
    To zastanów sie jak wstawić zasilanie by tranzystor npn był spolaryzowany do pracy aktywnej
  • #9 4640195
    Michal19881
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 62
    na bazie musi być większy potencjał niż na emiterze żeby tranzystor NPN pył w obszarze pracy aktywnej
  • REKLAMA
  • #10 4640283
    TimooNeK
    Poziom 12  
    Jak co to na Re jest 1kOhm a na Rb 1Ohm...
    Nie wiem jak bym wstawil miedzy baze a Rb...

Czy tak?
  • REKLAMA
  • #11 4640411
    jony
    Specjalista elektronik
    a co z kolektorem
  • #12 4640552
    TimooNeK
    Poziom 12  
    Moze tak to byc czy jakis rezystor mam dodac...?

• #13 4640582
    jony
    Specjalista elektronik
    No dobra zaczynimy od początku.
    Narysuj mi proszę schemat wzmacniacza w układzie WE i zaznacz gdzie jest wejście sygnału a gdzie wyjście.
    Bo ten schemat co narysowałeś to nie tak, więc narysuj WE a wtedy bardzo łatwo przerobimy go na WB
  • #14 4640718
    TimooNeK
    Poziom 12  

Na akurat to mi jakos latwiej wchodzi...zeby tranzystor byl odpowiednio spolaryzowany Rb jest wieksze od Rc, a Re jest elementem sprzezenia zwrotnego...tyle to czaje ale gorzej z ta WB idzie;/
  • #15 4640807
    jony
    Specjalista elektronik
    Nie narysowałeś kondensatorów i napięcie Uwy źle jest zastrzałkowane ale mniejsza oto.
    No chyba ze chciałeś pokazać ze układ odwraca fazy. A wiesz ile wynosi wzmocnienie tego układu WE ?

Układ ten można bardzo pasto przerobić na układ WB. Wystarczy sygnał wejściowy (Es) przez kondensator podłączyć od emitera i równolegle do RB wstawić kondensator. I oto mamy układ WB. Gdzie sygnał wejściowy podajemy na emiter a wyjściowy odbieramy z kolektora jak w układzie WE.
  • #16 4640893
    TimooNeK
    Poziom 12  
    a mozesz mi jeszcze powiedziec czy drugi potencjal wejscia mam dolaczyc do masy?
    Jesli chodzi o wzmocnienie pradowe to stounek pradu kolektora do pradu bazy...
  • #17 4640907
    jony
    Specjalista elektronik
    A gdzie ma być podłaczony? Ale dla pewności pokaż schemat
    I pytałem sie o wzmocnienie napięciowe które można obliczu patrząc na schemat
  • #18 4640990
    TimooNeK
    Poziom 12  
    Tak?

Dodano po 1 [minuty]:

a to wzmocnienie to nie wiem jak obliczyc...?
  • #19 4641089
    jony
    Specjalista elektronik
    Tak powinien wyglądać schemat.
    Jeśli chodzi o wzmocnienie układu WE ze sprzężeniem zwrotnym to wynosi ono Ku=Rc/Re bez sprzężenia.
    Ku=Rc/re=Rc/(26mV/Ic) zresztą tyle samo wynosi dla układu WB
    I widzę ze niezbyt czaisz te tranzystory, to jak temat cię interesuje to polecam ci przeczytać to "Tranzystory dla początkujących"
    http://www.edw.com.pl/index.php?module=Conten...ndex&func=display&ceid=60&meid=13#K2poznajemy
    Tu masz cześć pierwszą
    http://www.edw.com.pl/pdf/k01/25_18.pdf
    A tu trochę o WE, WB
    http://www.edw.com.pl/pdf/k01/43_08.pdf
    http://www.edw.com.pl/pdf/k01/40_03.pdf
    Chodź ty powinieneś raczej zacząć od 1 części
  • #20 4641156
    TimooNeK
    Poziom 12  
    Ok postaram uzuplenic wiedze na tych linkach, a jak co to bede pytal...dzieki wielkie;d
  • #21 4641172
    jony
    Specjalista elektronik
    TimooNeK napisał:
    a jak co to bede pytal...dzieki wielkie;d

Tak będzie najlepiej

Podsumowanie tematu

✨ Sprzężenie zwrotne polega na przekazywaniu części sygnału z wyjścia układu na jego wejście. Wyróżnia się sprzężenie dodatnie, gdzie sygnał zwrotny jest zgodny fazowo z sygnałem wejściowym i powoduje wzrost sumarycznego sygnału, oraz sprzężenie ujemne, gdzie sygnał zwrotny jest odwrócony o 180 stopni, co skutkuje zmniejszeniem sygnału wejściowego. Sprzężenie ujemne jest powszechnie stosowane we wzmacniaczach, ponieważ redukuje zniekształcenia i poszerza pasmo przenoszenia kosztem zmniejszenia wzmocnienia. Przykładem działania sprzężenia ujemnego jest utrzymywanie stałej prędkości samochodu przez kierowcę, który reaguje na zmiany prędkości, regulując gaz i hamulec, dążąc do równowagi. W układach elektronicznych sprzężenie zwrotne jest wykorzystywane w regulatorach automatyki, gdzie sygnał wyjściowy jest porównywany z wartością zadaną i odpowiednio korygowany. Dyskusja zawierała także analizę schematów wzmacniaczy tranzystorowych w układzie wspólnego emitera (WE) i wspólnej bazy (WB), z omówieniem polaryzacji tranzystora NPN, roli rezystorów (Re, Rb, Rc) oraz kondensatorów w układzie sprzężenia zwrotnego. Wzmocnienie napięciowe układu WE bez sprzężenia można obliczyć jako stosunek Rc do Re lub re (parametr dynamiczny tranzystora). Użytkownik otrzymał wskazówki dotyczące poprawnego rysowania schematów, doboru elementów oraz linki do materiałów edukacyjnych o tranzystorach i układach WE i WB, co ma pomóc w dalszym zrozumieniu tematu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA