logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić uszkodzone MFT na partycji dysku?

scb 20 Gru 2007 09:31 22747 22
REKLAMA
  • #1 4606248
    scb
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam!
    Ok kilku już dni mam poważny problem.. dysk na którym miałem postawione 4 partycje widzi tylko 3 z nich. Przewertowałem wiele stron i korzystałem z wielu programów, jak na razie z marnym skutkiem. Doszedłem jednak do wniosków że padły mi MFT na tych partycjach. Stąd właśnie mój post, proszący o Waszą analizę moich MFT. czytałem Wasze opnie,ale niewiele mi to mówi, jestem laikiem w tym temacie:D Dodam jeszcze ze partycje są widoczne (ich litery) zarówno z poziomu dosa jak i windy,ale nie maja etykiet i nie ma do nich dostępu. Dane jednak na nich wciąż są, i można je podglądnąć lub wyciągnąć w innych programach. tylko ze ja chce to jakoś naprawić, co o tym sądzicie?

To są sceeny z programu partition Table Doctor:

drugi:

trzeci (prawidolowy i dzialajacy):

czwarty:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4606278
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 4606303
    scb
    Poziom 11  
    hmmm.. podałem ten przedział na fotkach :) chyba że to nie o to koledze chodziło.. a ten link odsyła mnie do tej samej strony.. nie wiem też czy to było zamierzone..:)
  • Pomocny post
    #4 4606320
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 4606368
    scb
    Poziom 11  
    wydawało mi sie ze to co jest w ramce z boku to właśnie te obszary.. ale skoro nie, poproszę jednak o dokładniejsze wytłumaczenie jak mam to zrobić, bo już nie rozumiem :)
  • Pomocny post
    #6 4606389
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4606426
    scb
    Poziom 11  
    To analiza i odbudowa MFT nie jest dobrym przykładem w FAQ NTFS ?

Moderowany przez Przemcio:

Jak najbardziej ale proszę uważnie przeczytać wspomniany temat.
    FAQ - NTFS ma być opisem budowy i struktury systemu plików a nie opisywać sposoby wydostania poszczególnych sektorów struktury do plików, które można zamieścić na FORUM.
    Dodatkowo większość operacji na uszkodzonych-zmienionych strukturach to indywidualne przypadki i WARTO opisywać je w odrębnych tematach.

• Pomocny post
    #8 4606437
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4606745
    Mikippp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 30
    Bardzo proszę założyciela tego tematu o podawanie potrzebnych informacji w takiej postaci o jaką kolega jest proszony.
    Do momentu podania przez kolegę scb odczytu lba od 0 do 99 zapisanego w postaci pliku proszę o nie udzielanie odpowiedzi w tym temacie.
    Mikippp
  • #10 4608525
    scb
    Poziom 11  
    Przepraszam za zamieszanie. oto 0-100 LBA
    Załączniki:
    • LBA.rar (5.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #11 4609017
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 4609314
    scb
    Poziom 11  
    Dziękuję za pomoc. A to kolejne obszary, ponumerowane kolejno
    Załączniki:
    • lba2.rar (2.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #13 4609566
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #14 4609584
    scb
    Poziom 11  
    dzięki jeszcze raz:) Szczerze przyznam, ze nie wiem co jest przyczyna awarii. Stało się to po tym jak wymieniałem obudowę. Po przełożeniu wszystkich komponentów do nowej obudowy uruchomiłem system i na drugim dysku (na którym mam drugi system,ale korzystam z niego rzadziej) przestały być widoczne 3 z 4ech partycji. Ta która ocalała działa bez zarzutu. Po awarii zacząłem analizować problem, czytać różne opinie i instalować różne programy. W tym prawdopodobnie również HDD regenerator. Jednak pragnę zaznaczyć, że jedyne do czego się ograniczałem nie znając paragramu, to naprawa MBR. Tak więc jest mniejsze prawdopodobieństwo, że to właśnie ten program, aczkolwiek jest. Bardziej podejrzewam TestDiska. Którym "naprawiałem" częściej. starałem się bardziej zanalizować sytuacje niż coś naprawiać, ponieważ nie znam się na tym i balem się zepsuć, więc nie zapisywałem zmian..
    Jutro podrzucę następne części, bo już późno i nie dam rady:) pozdrawiam
    ps. trzecia partycja jest widoczna i chodzi bez problemowo:) tak sobie myślę, czy to może być skutek działania wirusa?
  • Pomocny post
    #15 4609586
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #16 4618548
    scb
    Poziom 11  
    Witam, miałem opóźnienie w związku z świętami, ale już podsyłam następne części. Sprawdziłem przy okazji i rzeczywiście mam HDD regeneratora w zestawie programów z których korzystałem. Jednak na pewno korzystałem z niego dopiero PO awarii. Szkoda ze nie wiedziałem wczesniej:/ Czy w związku z tym dostęp do tych partycji jest bezpowrotnie utracony? Pozdrawiam i przy okazji chciałbym życzyć ciepłych, wesołych i radosnych świąt i szczęśliwego Nowego Roku
    Załączniki:
    • temp.zip (3.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #17 4620014
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 4620048
    scb
    Poziom 11  
    Rozumiem i dziękuje za zainteresowanie:) życzę dzieciom szybkiego powrotu do zdrowia
  • Pomocny post
    #19 4622627
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 4623191
    scb
    Poziom 11  
    Oto ten obszar
    Załączniki:
    • ONE.rar (3.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #21 4623412
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 4623478
    scb
    Poziom 11  
    Prawdę mówiąc niewiele mi mówią te liczby :) nie znam sie zbyt dobrze w tym temacie, jednak coś mi podpowiada ze te zera nie wróżą zbyt dobrze.. martwi mnie tez powtarzanie sie niektórych fragmentów kodu :?
    ps. Ja na prawdę nie znam się na tym, a co za tym idzie nie mógłbym zrobić cokolwiek na umyślnie. Wszystko to co napisałem na początku jest prawdą. Nie mam powodów dla których mógłbym cokolwiek wymyślać i zmieniać. Jest mi kompletnie niewytłumaczalne to co się stało i nawet nie próbuje sobie tego wyjaśnić, bo nie posiadam takiej wiedzy. Mogę jedynie powtórzyć to co napisałem. Zakupiłem nowa obudowę, przełożyłem wszystkie nowe komponenty do nowej. Po uruchomieniu systemu 3 partycje z 4ech nie maja dostępu. Posiadam dwa dyski 40gb i 300gb. Korzystam z systemu który jest na tym 40gb. partycje niedostępne są na 300gb. i zapewniam ze jedna z partycji tego 300gb JEST W 100% SPRAWNA, nie ma ŻADNEGO problemu z dostępem do niej. Dla mnie jedyne wytłumaczenia to jakieś spięcie podczas podłączania, wirus lub wadliwy kabel, który coś uszkodził. To jedyne co mi przychodzi do głowy. mogę sie mylić, ale nie wiem na prawdę co sie innego stało. w każdym razie JA nie ruszałem specjalnie NIC. chyba ze programy którymi probowałem potem coś naprawić narobiły takiego bajzlu :/
    A co chciałbym teraz uzyskać? chciałbym odzyskać dostęp do nich. jeśli to jest niemożliwe, to rozumiem.. jakoś to ścierpię :) mam wiec pytanie co mi wtedy pozostaje? sformatowanie?może dodam jeszcze ze wszystkie dane które są na tych partycjach są w nienaruszonym stanie i mogę je wyciągnąć bez problemowo programem FILE SCAVENGER,
    ps.2 nie ignoruje kolegi pytania, po prostu odpisałem na wcześniejszą formę posta zanim kolega go zmienił. doceniam i szanuję to że kolega zdecydował się mi pomóc i w żaden sposób nie chciałbym kolegi ignorować!
    pozdrawiam serdecznie :)
  • Pomocny post
    #23 4623523
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem, na którym z czterech partycji widoczne są tylko trzy, a trzy z nich mają uszkodzone tablice MFT (Master File Table). Partycje są widoczne w systemie, lecz bez etykiet i bez dostępu do danych, które można jednak odzyskać za pomocą specjalistycznych programów. W dyskusji eksperci proszą o dostarczenie dokładnych danych sektorów LBA od 0 do 100 w formie pliku, co jest niezbędne do analizy struktury partycji i MFT. Analiza wykazała, że uszkodzenia MFT i MFTmirror są spowodowane działaniem programu HDD Regenerator, który nadpisał pierwsze sektory MFT uszkodzoną zawartością (m.in. sygnatura BAAD9). Program TestDisk, używany przez użytkownika, działa jedynie na MBR i sektorach rozruchowych, nie ingerując w powierzchnię dysku, więc nie jest przyczyną uszkodzeń. Uszkodzenia te skutkują brakiem dostępu do partycji, mimo że ich litery są widoczne. Eksperci podkreślają, że odbudowa MFT wymaga pełnych i poprawnych danych sektorów dysku, a uszkodzenia spowodowane przez HDD Regenerator są poważne i utrudniają odzyskanie danych. Wskazano również nieprawidłowości w strukturze partycji rozszerzonej (extended) i boot sektorów NTFS, które należy ręcznie zweryfikować i naprawić. Użytkownik potwierdza, że problem pojawił się po wymianie obudowy dysku i że nie wykonywał świadomych zmian na dysku, a korzystanie z HDD Regenerator nastąpiło dopiero po awarii. Eksperci zalecają dalszą szczegółową analizę sektorów i ręczną rekonstrukcję boot sektorów oraz MFT na podstawie dostarczonych danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA