logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KRF-X9060D Kenwood - Jeden kanał nie działa po naprawie zabezpieczeń

Gumek54 20 Gru 2007 22:34 1683 0
  • #1 4609121
    Gumek54
    Poziom 16  
    Ocena: 39
    Amplituner kina domowego typ jak w temacie. Uszkodzona była końcówka mocy subwofera. Po wymianie tranzystorów typu TRAIT wzmacniacz nie można uruchomić. Działa zabezpieczenie. Odłączałem po kolei wszystkie zabezpieczenia ale bez rezultatu. Wszystkie napięcia raczej prawidłowe. "Raczej" bo nie jestem w stanie pomierzyć napięć woltomierzem, gdyż przekaźnik załączający trafo sieciowe działa bardzo krótko. Próbowałem trafo podłączyć bezpośrednio z sieci ale efekt jest taki sam. Konstrukcja wzmacniacza jest bardzo skomplikowana, kilka mas, dużo zabezpieczeń. Może ktoś miał podobny problem?

Udało mi się znaleźć usterkę. Uszkodzone były dwa tranzystory w układzie zabezpieczenia zasilania. Q360,Q362 i dioda D68. Tranzystor Q362 na mierniku nie wykazywał uszkodzenia. Po jego wymianie wzmacniacz załączył się.
    Ale pojawił się nowy problem. Nie działa jeden kanał. Na testach wszystko jest O.K. ale z radia lub innego źródła sygnału nie działa. Przy pomocy oscyloskopu sprawdziłem sygnały na wejściach i wyjściach IC2. Brak sygnału na wyściu RCh pin 58. Przed skręceniem wzmacniacza wszystko było O.K. Usterka pojawiła się po skręceniu. Wygląda to tak jakby skręcony był balans, przy pełnej sile głosu słaby dźwięk pojawia się. Nie znalazłem regulacji balansu. Może ktoś dysponuje instrukcją obsługi? Nie wydaje mi się, że jest uszkodzony scalak.
    A jednak. Uszkodzony był IC2 (układ - przełącznik wejść i regulacja siły głosu) na płycie głównej. Po jego wymianie wszystko jest O.K.
REKLAMA