logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować serwer na starym komputerze z Pentium 120MHz i Win 98?

sq7gvu 20 Gru 2007 22:50 1362 6
REKLAMA
  • #1 4609176
    sq7gvu
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    Witam!

Naprawde nie mam czasu na doksztalcanie sie w tej dziedzinie, choc szukalem troche - stad pozwalam sobie zadac pytanie dotyczace bezposrednio mojego problemu.

Mam stary komputer, pentium 120MHz, RAMu nie wiem ile ale Win 98 w miare chodzi. Mam rowniez neta kablowego z modemem, ktorego wyjsciem jest zlacze sieciowe. Komputer ma 4 zlacza PCI oraz trzy starego typu - te wielkie, ktore byly stosowane w komputerach 486 i nizszych (swoja droga - jak one sie nazywaja?). Obecnie dziele lacze internetowe na 4 komputery a ten, o ktorym napisalem bedzie piatym i ma sluzyc jako serwer. Obecnie do podzialu lacza wykorzystuje router, ktory niestety nie dzieli pasma tylko kto pierwszy, ten lepszy. Zalezy mi na podzieleniu lacza (4MB) tak, zeby kazdy z czterech komputerow dostal po 1MB, z mozliwoscia pozniejszej regulacji w miare potrzeb - okaze sie, kto ile uzywa i jaka przepustowosc jest wystarczajaca. Moje pytanie brzmi:

Czy, zeby postawic serwer potrzebuje 5 kart sieciowych (4 do kompow i piata do modemu)? Czy komp przyjmie tyle kart i czy bedzie to dzialac? Komputer nie ma zlacz USB, wiec wariant kart sieciowych usb odpada. Chyba, ze nie ma innego wyjscia - moge kupic odpowiedni komputer do tego celu - powiedzmy Pentium 500MHz, ktory bedzie juz troche bardziej podchodzacy pod obecne wymagania. Jestem troche zmieszany tym, jak to wyglada od strony hardware-owej, bo z oprogramowaniem jakos sobie poradze. Nie chce po prostu kupowac 5 kart sieciowych, zeby pozniej okazalo sie, ze nie chodzi. Prosze mi wytlumaczyc jak krowie na miedzy jak to ma byc poskladane sprzetowo i ewentualnie propozycje co do oprogramowania, co ulatwi mi znacznie i przyspieszy stawianie serwera.

Pozdrawiam!

Marcin
  • REKLAMA
  • #2 4609293
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Freesco lub NND będzie na nim śmigać.
    Potrzebujesz w nim 2 karty sieciowe i dodatkowo SWITCH.

Stare złącza to ISA.
  • REKLAMA
  • #3 4609325
    sq7gvu
    Poziom 18  
    Hej,

dziekuje za odpowiedz. Czy to bedzie dzialac na tej zasadzie, ze jedna karta do modemu, druga do switcha? Czy podzial pasma i administrowanie uzytkownikami takiej sieci opiera sie na przyznanych adresach IP - dzieki temu ruch w sieci jest identyfikowany tylko na podstawie adresow IP i switch, mimo, ze nie dzieli pasma w zaleznosci od potrzeb, to jednak jest ono dystrybuowane tak, jak zamierzylem, bo robi to komputer i analizuje ruch na poszczegolnych adresach IP? Poradze sobie z problemem, o ile bede wiedzial jak to wszystko dziala - a brak mi po prostu podstaw.

Pozdrawiam!

Marcin
  • REKLAMA
  • #4 4609396
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    sq7gvu napisał:
    Czy to bedzie dzialac na tej zasadzie, ze jedna karta do modemu, druga do switcha?

Tak
    Cytat:

Czy podzial pasma i administrowanie uzytkownikami takiej sieci opiera sie na przyznanych adresach IP - dzieki temu ruch w sieci jest identyfikowany tylko na podstawie adresow IP

Tak, konkretniej będzie ograniczany ruch do komputerów przechodzący przez serwer. Nie ma ograniczania ruchu między komputerami.
    Dodatkowo można powiązać na stałe IP z MAC.
  • REKLAMA
  • #5 4609427
    sq7gvu
    Poziom 18  
    Dziekuje - wydaje sie to rozsadne rozwiazanie i dosc logiczne. Bede probowal a w przypadku problemow napisze jeszcze.

Pozdrawiam,

Marcin
  • #6 4609608
    Alana
    Poziom 37  
    Ocena: 245
    na komputerze tej klasy z 16mb ramu i 800mb dysku postawilam swoj pierwszy serwerek na debianie
    przeznaczenie do podzialu neta i jakies proste www i poczta
    smigalo przez ponad rok puki nie zainwestowalam w leprza maszyne

Post był raportowany.
    Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA -->REGULAMIN pkt 15. [hefid]
  • #7 4611975
    sq7gvu
    Poziom 18  
    Witam!

Sciagnalem sobie NND (prawie 90MB zajmowal). Uruchomilem i... <0>Kernel panic: Attempted to kill init!. I koniec... Komputer nie reaguje. CAPSLOCK i SCROLLOCK migaja jednoczesnie co sekunde okolo... Code: Bad EIP value.
    Zrobile partycje podstawowa w dosie, zostawiajac wieksza czesc dysku niesformatowana i nie idzie w zaden sposob. Co jest nie tak??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji serwera na starym komputerze z procesorem Pentium 120MHz i systemem Windows 98, mającym służyć do podziału łącza internetowego o przepustowości 4MB na cztery komputery z możliwością regulacji pasma. Komputer posiada 4 złącza PCI oraz trzy starszego typu ISA. Do uruchomienia serwera zalecane jest użycie dwóch kart sieciowych – jedna do modemu, druga do switcha – oraz switcha sieciowego. Podział pasma i zarządzanie ruchem odbywa się na poziomie serwera, który analizuje ruch według przypisanych adresów IP, umożliwiając ograniczanie przepustowości dla poszczególnych komputerów. Możliwe jest także powiązanie stałych adresów IP z adresami MAC. Jako system operacyjny do serwera polecane są lekkie dystrybucje takie jak Freesco lub NND. Jeden z użytkowników potwierdził, że na podobnym sprzęcie z 16MB RAM i dyskiem 800MB uruchomił serwer Debian do prostych usług sieciowych. Próba uruchomienia NND zakończyła się błędem kernel panic, co może wskazywać na problemy z kompatybilnością lub konfiguracją partycji dyskowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA