logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd -24 w PonyProg przy programowaniu układu z LM2596S-adj, co poprawić?

mistrzluk 20 Gru 2007 23:27 1701 11
REKLAMA
  • #1 4609310
    mistrzluk
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam, wykonałem taki uklad jak na schemacie, nie moge go zaprogramowac bo wciaz wywala w pony prog błąd -24 i nie identyfikuje procesora. wiem ze piny mosi i miso nie powinny bbyc podlaczone pod wtyczke programatora tylko pod PD0 i PD1 - to juz zmieniłem ale dalej nie działa, zasilanie mam 4.99V ze stabilizatora LM2596S-adj prosze o jaką kolwiek pomoc bo nie wiem juz co mam zrobić z tym małym złomem
    Załączniki:
    • Błąd -24 w PonyProg przy programowaniu układu z LM2596S-adj, co poprawić? schemat.jpg (254.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4609415
    Jaduda
    Poziom 32  
    Ocena: 196
    Spróbuj zaprogramować uC bez kondensatora C3 (wylutuj go) - może to coś pomoże.
  • REKLAMA
  • #3 4609430
    mistrzluk
    Poziom 11  
    tzn nie mają byc podłaczone piny mosi i miso a mają być te PD0 i PD1 - przejęzyczenie...

Dodano po 6 [minuty]:

no niestety nic to nie pomogło dalej nic i nic...
  • #4 4609455
    Jaduda
    Poziom 32  
    Ocena: 196
    mistrzluk napisał:
    tzn nie mają byc podłaczone piny mosi i miso a mają być te PD0 i PD1 - przejęzyczenie...

Piny MISO I MOSI mają być podłączone tak jak masz na schemacie.
  • REKLAMA
  • #5 4609461
    mistrzluk
    Poziom 11  
    no własnie jest tu pełno postów na ten temat i jednak nie mają byc, nawet w specyfikacji programatora stk200 jest ze trzeba podłaczyć sie pod piny TX i RX (to samo co PD0 i TX0) pin 2 i 3
  • #6 4609494
    Pijopic
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Przyczyna moze byc np taka ze masz kabel RS zly, dla pewnosci zamien RX z TX na wejsciu MAX`a
  • #7 4609558
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    STK200 ma być tak podłączony:

Programator STK200 Pin +Vcc >> do +5V
    Programator STK200 Pin GND >> masa
    Programator STK200 Pin SCK >> SCK(PB1) Pin11
    Programator STK200 Pin RST >> RESET Pin 20
    Programator STK200 Pin MOSI >> RxD0/PDI(PE0) Pin2
    Programator STK200 Pin MISO >> TxD0/PDO(PE1) Pin3
  • #8 4609643
    mistrzluk
    Poziom 11  
    odłaczyłem RSa całkiem i tez nie pomogło (max232)

Dodano po 1 [minuty]:

a w programatorze piny podłaczone do masy to pin tylko 18 czy piny: 20-25 przy lpt?
  • REKLAMA
  • #9 4609680
    crazy_phisic
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 131
    Na schemacie masz rozdzielone zasilanie części analogowej i cyfrowej, podajesz napięcie zasilające na obie części? Jeśli nie, to połącz VCC z VCC2 i GND z GND2.
  • #10 4609788
    mieczotronix
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Jeżeli programujesz przez ISP, to:
    1. najlepiej jeżeli nic nie będzie podłączone do pinu RESET. Kondensator był ogromny (rozumiem że już wylutowany)
    2. zasilanie, jak pisali koledzy (obu części powinno być)
    3. zegar - sprawdź czy chodzi (jakimś miernikiem częstotliwości) - jeśli nie chodzi to wina albo fusebitów (procek zaproramowany na inny rodzaj zegara) albo części zegara

RS-a wykorzystuje się jeśli masz w procku bootloader i przez bootloader go chcesz zaprogramować
  • #11 4609853
    pokornom
    Poziom 12  
    Na pewno jak pisał kolega, połącz masy. I koniecznie ustaw fusebity, jak kiedyś namordowałem się kilka godzin, bo przez przypadek ustawiłem nie to co trzeba, myslałem, że wyjde z siebia a to tylko była pomyłka w fusebitach :D
  • #12 4611041
    mistrzluk
    Poziom 11  
    nie no masakra, pozyczyłem od kolegi programator i dałem odczytaj fusebity z procka (te standardowe) no i ZADZIAŁAŁO - odczytało... potem zapisałem jeden program na procek i odczytałem no i był poprawny czyli sie zaprogramował, no ale wrocilem do domu i podlaczylem kolegi programator, dałem odczytaj fusebity - odczytało pocztm chciałem zapisac jakis program do lcd z internetu i zaczeło zapisywac, i podczas weryfikacji przy 90% wyskoczzyło "writen failed" czy jakos tak... i teraz znow brak komunikacji nawet na tym dziaąłjącym programatorze, czy on sie zablokował czy co? mozna go jakos ozywic ponownie? czy moze to byc wina softu ktory wgrałem (wgrałem go w pamiec flash)

Dodano po 4 [godziny] 6 [minuty]:

No i się wkurzyłem- wylutowałem procek - wlutowałem drugi i działa!
    No więc teraz taka sprawa (wiem ze jest tego pełno na forum ale chciał bym o info sciśle z moim projektem) chce wgrać prosty program wykonany w AVRstudio (ktory nic nie robi) tylko po to by sprawdzić czy da sie go wgrac i czy da sie go odczytac.
    no więc wyglada on tak:

int main(void)
    {
    return 0;
    }

Dałem kompiluj i powstał plik HEX (około 1kb)

Teraz chce go wrzucic za pomocą PonyProg na procka.
    Jak to zorbić zeby nic nie popsuc?
    chodzi jakie fusy ustawić (takie by sobie nie zaszkodzić), potem trzeba dać chyba "write"?! i przejsc do wczytania HEXa do programu więc powinienem dać "otwórz flash" czy "otwórz eeprom" czy moze ogólnie?
    i gdzie to zapisac - tzn do jakiej pamięci? flash czy eeprom?
    by skasowac ten prgram co wgram wystarczy zwykły ERASE?
    no to chyba wszytsko o co chciałem zapytać, jak ktoś wie jak to zrobić po koleii to był bym bardzi wdzieczny za szczegółowo skrutowy opis. Pozdrawiam

Dodano po 30 [minuty]:

aaa i bym zapomniał te fusebity powinny zawierac takie info jak zewnętrzny kwarc (jesli to w nich sie ustawia) a ma on oznaczenie YIC7.372816 nie wiem co to znaczy ale to właśnie on.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy błędu -24 w programie PonyProg podczas programowania mikrokontrolera w układzie zasilanym stabilizatorem LM2596S-adj. Użytkownik zmienił połączenia pinów MOSI i MISO na PD0 i PD1 zgodnie ze specyfikacją programatora STK200, jednak problem pozostał. W dyskusji zwrócono uwagę na prawidłowe podłączenie programatora STK200: +Vcc do +5V, GND do masy, SCK do PB1, RESET do pinu RESET, MOSI do RxD0/PE0, MISO do TxD0/PE1. Sugerowano sprawdzenie poprawności kabla RS232, zamianę linii RX i TX, a także połączenie mas i zasilania obu części układu (analogowej i cyfrowej). Zalecano usunięcie kondensatora C3 z linii RESET oraz weryfikację działania zegara i ustawień fusebitów, które mogą blokować programowanie. W przypadku problemów z komunikacją i błędami zapisu wskazano możliwość zablokowania mikrokontrolera lub błędów w oprogramowaniu wgranym do pamięci flash. Ostatecznie wymiana mikrokontrolera rozwiązała problem. Podkreślono, że do programowania ISP nie należy podłączać dodatkowych elementów do pinu RESET, a programowanie przez RS232 wymaga bootloadera w mikrokontrolerze.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA