logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przy połaczniu PC z TV obraz w TV jest czarno-biały ?

danste1954 21 Gru 2007 19:08 1220 9
REKLAMA
  • #1 4611373
    danste1954
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Przy połaczniu komputera z telewizorem obraz w telewizorze jest czarno-biały kabel który zastosowałem to: EURO\SVHS+MINI JACK jaka to przyczyna?
  • REKLAMA
  • #2 4611455
    m_zim
    Poziom 18  
    Miałem podobną sytuację - okazało się że kabel jest wadliwy - niektóre przewody nie były poprawnie połączone. Kupiłem kabel dokładnie tego samego typu ale innego producenta i wszystko śmigało.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4611545
    energo
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Zapewne obraz przesyłasz za pomocą karty graficznej. Zobacz system wyjściowy czy aby na pewno jest PAL. Acha sprawdź też czy karta może dać na wyjściu system PAL, bo są karty które niestety tego nie potrafią tylko NTSC.
  • REKLAMA
  • #4 4611605
    Yca
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Jeszcze wazna sprawa, musi to byc odpowiedni format PALu, chyba PAL M/N jak mnie pamiec nie myli. Ale to juz mozna doswiadczalnie ustalic
  • REKLAMA
  • #5 4611703
    Bogdanor
    Poziom 27  
    Ocena: 32
    Dodam ze tez powinienes w sterownikach karty zaznaczyc odpowiedni rodzaj wyjscia s-vhs lub composite. (w zaleznosci jakiego uzywasz- w telewizorze takze nalezy ustawic odpowiedni rodzaj wejscia>> patrz instrukcja) Pal B/G oczywiscie.
  • #6 4611907
    diquan
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Gdyby jednak wszystko było dobrze poustawiane, a obraz nadal będziesz miał czarno biały, to skorzystaj z tego poradnika:
    Moderowany przez TONI_2003:

Załącznik skasowałem! Link do poradnika:Konwerter S-Video do Composite Video

• #7 4611942
    MirasH
    Poziom 14  
    Przyczyną może być brak obsługi foramtu SVHS, w Twoim TV
  • #8 4612915
    danste1954
    Poziom 10  
    Używam karty graficznej RADEON 9200 w jaki sposób sprawdzić czy jest na wyjściu PAL nie za bardzo się znam na komputerach pozdrawiam danste1954
  • #9 4613111
    diquan
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    Wchodzisz we właściwości ekranu -> ustawienia -> zaawansowane -> zakładka ekrany -> klikasz na TV i tam będziesz miał ustawienia wg. regionu lub ustawienia ręczne. Jeśli przestawienie na Pal nic Ci nie da skorzystaj z poradnika, który dodałem, rozwiąże Twój problem.
  • #10 4614212
    danste1954
    Poziom 10  
    Mam ustawione na PAL, ale obraz nadal jest czarno-biały będę musiał przelutować kabelki i wstawić kondensator.
    Zrobię to po świętach na razie dzięki za pomoc pozdrawiam i życzę WESOŁYCH ŚWIĄT

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem czarno-białego obrazu przy połączeniu komputera z telewizorem za pomocą kabla EURO/SVHS + MINI JACK może wynikać z kilku przyczyn. Najczęstszą jest uszkodzony lub wadliwy kabel, gdzie niektóre przewody są niepoprawnie połączone. Należy również sprawdzić, czy karta graficzna obsługuje wyjście w systemie PAL, gdyż niektóre karty oferują tylko NTSC. Ważne jest także ustawienie odpowiedniego formatu PAL (np. PAL M/N) oraz właściwego typu wyjścia w sterownikach karty graficznej (S-VHS lub composite) i dopasowanie wejścia w telewizorze. Brak obsługi formatu S-VHS przez telewizor może być kolejną przyczyną problemu. W przypadku ustawienia PAL i poprawnego kabla, konieczne może być przelutowanie kabli i dodanie kondensatora, aby uzyskać kolorowy obraz.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA