logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD Manta 010 Prince - regulacja potencjometrów lasera, odczyt płyt

Aluboy 22 Gru 2007 08:12 2796 6
REKLAMA
  • #1 4612659
    Aluboy
    Poziom 15  
    Ocena: 131
    Witam,
    Mam DVD jak w temacie. Po włożeniu płyty długo odczytuje, podczas odczytu laser "terkocze", niektórych płyty w ogóle nie widzi, na niektórych (kilka filmów w DivX) część filmów widzi a część pokazuje jako pytajniki.
    Wymieniłem wszystkie elektrolity w zasilaczu i silnik napędu płyty i nadal to samo. Czyżby laser siadał?
    Pytanie 2: Na laserze są 2 potencjometry, który jest od cd a który od dvd i w którą stronę drgnąć żeby podkręcić laser? Zdaję sobie sprawę że mogę wykończyć
    laser ale jeśli to pomoże będę wiedział, że jest do wymiany.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4612786
    miloon
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Wyczyść soczewkę i nie ruszaj potencjometrów, sprawdź tasiemke, prawdop kończy się laser, rozejrzyj się za nowym. Podkręcanie nic nie da, jedyną zmianą może być to, że w ogóle przestanie czytać.
    pozdr
  • REKLAMA
  • #3 4612939
    Aluboy
    Poziom 15  
    Soczewkę czyściłem i niewiele pomogło. Tasiemka raczej też nie bo jak mam na jednej płycie kilka filmów w DivX to 2 czyta 2 wyświetla jako pytajniki.

Pozdro
  • REKLAMA
  • #4 5086216
    aronia3
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Mam to samo-czyta plyty cd a o dvd zapomniec-brak plyty.Zakupilem laser jak to cos zmieni to dam znac.
    Pozdrawiam
  • #5 5087077
    Zibio
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Miałem podobny objaw.
    Walnięty był silnik napędu płyty. Kręcił, ale nie wchodził na wyższe obroty. Zmierzyłem go omomierzem, miał ok 1 czy 2 Omy. Dobry miał kilkakrotnie więcej (chyba ponad 8 Om)
  • #6 5088118
    omega 2000
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Proponuję zakup nowego, poltronic wrocław około 30zł.
  • REKLAMA
  • #7 5089698
    Aluboy
    Poziom 15  
    W moim sprzęcie wymieniłem eklektrolity w zasilaczu, potem silnik napędu płyty i w końcu wymiana lasera + regulacja wysokości, dopiero po tym zabiegu zaczął czytać wszystko. Nie wystarczy tylko regulacja wysokości tacki silnika napędu, prowadniki po których "chodzi" laser tez muszą być dokładnie w tym samym miejscu co oryginał! Ja dokręciłem troszkę za mocno i pod koniec płyty miałem pytajniki!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji dotyczącej odtwarzacza DVD Manta 010 Prince opisano problemy z długim czasem odczytu płyt, "terkoczącym" laserem oraz błędnym wyświetlaniem niektórych filmów DivX. Wymiana elektrolitów w zasilaczu i silnika napędu nie rozwiązała problemu. Zalecane jest czyszczenie soczewki i sprawdzenie taśmy łączącej laser, jednak najczęstszą przyczyną jest zużycie lasera, którego podkręcanie potencjometrami nie przynosi efektu, a może go uszkodzić. Jeden z użytkowników potwierdził, że wymiana lasera wraz z regulacją jego wysokości oraz precyzyjne ustawienie prowadnic i tacki silnika napędu pozwoliły na poprawę odczytu wszystkich płyt. Wskazano również, że uszkodzony silnik napędu może mieć zbyt niską rezystancję i nie osiągać odpowiednich obrotów, co wpływa na odczyt. Sugerowano zakup nowego lasera, np. w sklepie Poltronic we Wrocławiu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA