logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 307sw 2005 - jak zresetować kontrolkę airbag po wymianie poduszek?

Krzysztofvmax 22 Gru 2007 16:41 2944 7
REKLAMA
  • #1 4613962
    Krzysztofvmax
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    witam, kupiłem peugeota po wypadku, swiecą poduszki , auto ma zblokawany lewy pas, i wybite przednie poduszki, założyłem nowy napinacz, i obie poduszki, kontrolka nadal nie gaśnie, i mam pytanie : czy trzeba naprawic sensor czy cos jeszcze musze wymienic, Proszę o pomoc i z góry dziękuje. Szymon
  • REKLAMA
  • #2 4613986
    DominikD
    Poziom 23  
    Ocena: 235
    Trzeba zdiagnozować jakimś testerem co jeszcze mu nie pasuje i napewno wykasować błędy.
  • REKLAMA
  • #3 4614567
    lucik
    Poziom 17  
    Ocena: 170
    Po odpaleniu jakiejkolwiek poduszki czy napiacza powinieneś wymienić modul AIRBAG bo jest zablokowany. Są tacy, którzy wykasowują zdażenie z pamięci ale producent nie dopuszcza takiej mozliwości.
  • REKLAMA
  • #4 4614679
    kamyczek
    Poziom 38  
    Ocena: 573
    Są dwa rodzaje modułów srs jednorazowe i wielokrotnego użytku pierwsze należy bezwzglednie wymienić bo jest to sankcjonowane prawnie (jest na to paragraf...) Te wielokrotnego użytku można skasować testerem diagnostycznym i nie wymagają one wymiany.
  • #5 4615018
    kryszt44
    Poziom 17  
    Ocena: 52
    kamyczek nie spotkałem wielokrotnego użytku chyba że przeprogramowane jak wież podaj które to są.
  • REKLAMA
  • #6 4615088
    kamyczek
    Poziom 38  
    Ocena: 573
    Takie w których zapis wypadku kasujesz testerem fabrycznym. Na pewno nie występują w citroenach peugotach i renaultach bo tam wszystko jest jednorazowe a niektóre rzeczy nawet takimi ciężko nazwać...
  • #7 4617606
    wujaer
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    Kolego masz 100% sterownik do roboty ;) podeslij wsad, numery sterownika to zrobie Ci cleara. O tyle jestes w dobrej sytuacji ze francuzy maja samo diagnoze i zaden tester nie bedzie Ci potrzebny do wykasowania bledow, musisz miec jedynie sprawny caly system czyli napinacze i poduszki. kryszt44 jest wiele aut gdzie wystarczy jedynie testerem skasowac bledy, i nie trzeba robic sterownika :) Pozdrawiam
  • #8 4618651
    MichaelR
    Poziom 21  
    Ocena: 82
    raczej powinno wymieniać się oba pasy bo jak wywala 2 poduchy to i 2 pasy wystrzeliwują.
    Wiem że w okolicach poznania sterownik naprawi firma elektronika.renado.pl

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W przypadku Peugeot 307sw 2005 po wymianie poduszek powietrznych i napinaczy, kontrolka airbag nie gaśnie, ponieważ moduł SRS (sterownik poduszek) jest zablokowany. Konieczne jest zdiagnozowanie systemu testerem diagnostycznym w celu wykrycia i skasowania błędów. Moduły SRS mogą być jednorazowego użytku, które wymagają wymiany po aktywacji poduszek, lub wielokrotnego użytku, które można zresetować testerem. W samochodach francuskich, takich jak Peugeot, Citroën i Renault, moduły SRS są zazwyczaj jednorazowe i podlegają wymianie zgodnie z przepisami prawnymi. W niektórych przypadkach możliwe jest skasowanie błędów bez wymiany sterownika, jeśli system jest kompletny i sprawny. Zaleca się również wymianę obu pasów bezpieczeństwa, gdyż przy wystrzeleniu poduszek zwykle aktywują się oba napinacze. Istnieją firmy specjalizujące się w naprawie i resetowaniu sterowników airbag, które mogą przeprogramować lub wykasować błędy w module.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA