logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Webasto Thermo Top 50DW brak reakcji - co sprawdzić przed serwisem?

nikagda 23 Gru 2007 12:52 2447 4
REKLAMA
  • #1 4616422
    nikagda
    Poziom 11  
    Ocena: 39
    Witam, posiadam w autku webasto thermo top 50 DW (choć nie jestem pewien czy nie stoi tam BW-trochę porysowana naklejka, w każdym razie benzynowe ono jest). Jeszcze tydzień temu działało bez żadnych zastrzeżeń, startowało zarówno z pilota jak i z "pulpitu". Przedwczoraj odmówiło współpracy, nie wydaje żadnych dźwięków ani przekaźnik ani żadna pompka, nic. Jeśli uruchamiam z "pulpitu" to włącza się na nim podświetlenie, tak jak wtedy gdy wszystko było ok. Wygląda mi to na jakąś przerwę w obwodzie, ale nie mam pojęcia od czego zacząć. Co jestem w stanie sprawdzić sam zanim oddam piec do serwisu? Dzięki za podpowiedzi. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4652351
    nikagda
    Poziom 11  
    Przypadkiem odkryłem sposób "naprawy". Próbowałem resetu za pomocą wyjmowania bezpieczników, ale nic nie dały. Pomogło załączenie grzania na panelu sterującym (tym z zegarkiem) i wyciągnięcie dwupinowej wtyczki z samego pieca i ponowne jej na żywca wsadzenie po odczekaniu ok 30sekund. Po takim uruchomieniu webasto działało poprawnie przez prawie 2 tygodnie aż do dziś-wystąpiły identyczne objawy, które w identyczny sposób udało mi się usunąć. Podejrzewam, że przyczyna takiego zachowania tkwi gdzieś indziej niźli w stykach wtyczek. Wydaje mi się, że spaliny z pieca od jakiegoś czasu mają wyraźniejszą woń, nie zauważyłem co prawda kłębów białego ani czarnego dymu. Czy ktoś ma jakieś sugestie?
  • REKLAMA
  • #3 4654785
    freegass
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Jest to sposób usunięcia blokady usterkowej sterownika urzadzenia, powstałej w wyniku np. kilku następujących po sobie nieudanych startów pieca.
  • REKLAMA
  • #4 4654927
    nikagda
    Poziom 11  
    Jak mam rozumieć kilka nieudanych startów? Ilekroć wysyłałem z pilota żądanie włączenia, tylekroć włączenie następowało, aż do wspomnianych momentów pojawienia się blokady. Ze względu na ostrzejszą woń spalin podejrzewam jakąś niedrożność dolotu powietrza, ale czy to mogłoby powodować takie właśnie zachowanie automatyki pieca? Dzięki za zainteresowanie. Pozdrawiam
  • #5 4655370
    freegass
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    nikagda napisał:
    Ilekroć wysyłałem z pilota żądanie włączenia, tylekroć włączenie następowało

No właśnie, gdyby tak było nie szukałbyś pomocy na forum :D. To że włączasz piecyk nie onacza że startuje on za pierwszym razem. Przy kłopotach zapłonem wykonuje on sekwencję startową do skutku, ale nie więcej niż 5 razy. Poza tym przyczyny mogą być inne (napisałem wcześniej "np"): za wczesne lub za późne rozpoznanie płomienia, usterki w okablowaniu podzespołów lub usterki samych podzespołów występujące w sposób sporadyczny.
REKLAMA