logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić historię bad sectorów na dysku? Jakie narzędzia użyć?

Sommey 07 Paź 2004 22:12 2291 17
  • #1 898960
    Sommey
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    Witam !!!

Czy można sprawdzić czy dysk miał kiedyś badsectory ???
    Jeśli tak to czym !!!!!!!??????????????

Pozdrawiam

Sommey
  • #2 899072
    End
    Poziom 29  
    Ocena: 68
    A można naprawiać uszkodzone sektory?
    Wiem tylko że można omijać np. programem partition magic ale o naprawianiu bad sec. nie wiem nic.
    Może ktos wie?
  • #3 899093
    ozzman
    Poziom 26  
    Ocena: 42
    Mozna naprawic bad sectory ale nie fizyczne. Fizyczne zostaja na dysku na wieki.
  • #4 899121
    End
    Poziom 29  
    ozzman napisał:
    Mozna naprawic bad sectory ale nie fizyczne. Fizyczne zostaja na dysku na wieki.

No tak własnie myślałem, ale to pytanie troszkę załamało moje przekonanie... jednak dobrze myślałem :)
    Z tym naprawianiem to poprostu coś w rodzaju "łatki" się robi aby ominąć te bady. :)
  • #6 899311
    glob12
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    kiedyś słyszałem że bad sectory usuwają bęzyną ekstrakcyjną ale jakoś w tą metode nie wieże. Jeśli fizyczny to tylko fizycznie go można usunąć.
  • #7 899314
    End
    Poziom 29  
    misiupan napisał:
    WITAM JA NA BADY UZYWAM PROGRAMU CO się NAZYWA HDD REGENERATOR USUWA WIEKSZOSC BAD SECTOROW LUB NIERAZ WSZYSTKIE.FAJNY PROGRAM POLECAM!!!!!!!!!!!!!!!

Gdzie moge go ściągnąć? Napewno się przyda :D
  • #8 899325
    JACHO
    Poziom 23  
    Ocena: 44
    Calkowite formatowanie dysku wraz ze zdjeciem partycji pomaga w ostatecznosci w wiekszosci przypadków .Zalezy czy sa to bady programowe czy fizyczne - róznie to bywa. Ostatnio w ten sposób udalo mi sie wskrzesic hdd z badami w pierwszych sektorach ( co nie pozwalalo na zainstalowanie systemu na dysku) który przez 2 lata pracowal jako slave tylko z danymi , bo servisanci pewnej firmy powiedzieli , ze to juz nie jest do naprawienia i systemu na nim sie nie zainstaluje. Od niespelna miesiaca XP biega az milo , a po ok 30 badach slad zaginal.
  • #9 899449
    roodzeek
    Poziom 23  
    By sprawdzić czy hdd miał bady ale zostały "usunięte" przez realokację można użyć mhdd - jeśli na mapie podczas scan'u są inne bloki niż szare to może oznaczać albo bada podczas powstawania albo po zrealokowanu (dłuższy czas dostępu). Można czasem na ucho - słychać że głowica nie pracuje liniowo tylko skacze. Jest też w SMART pozycja "Reallocated sector count" która powinna zwracać ilość wpisów w G-List.
    Oczywiście najlepszym i najpewniejszym sposobem jest odczyt G-List i sprawdzenie liczby wpisów by przekonać się o stanie zdrowia "pacjenta".

Co do naprawy badów to rzeczywiście ich się nie da usunąc ale można ominąć przez wpisanie go listy defektów (G-List) np -> mhdd/scan/remap on Można użyć programów diagnostycznych producenta (ale te zwykle dużych ilości nie chcą realokować tylko piszą "replace drive"). Można próbować pseudo lowformat - sekwencyjny zapis do każdego sektora - w razie błędu hdd powinien uruchomić realokację na poziomie firmware hdd, ten sposób jest długotrwały i nie zawsze skuteczny, ale tak udało mi się "naprawić" kilka sztuk.

Pamiętać tylko należy że jak pojawiły się bady to dysk nie jest pewny i ważnych danych na nim lepiej nie trzymać, bo jest duże prawdopodobieństwo pojawaiania się następnych.
  • #10 899740
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Możecie skorzystać z bezpłatnych (w większości) programów umieszczonych na Ultimate Boot CD.
    Jest tutaj właściwie wszystko do obsługi dysków, systemów, diagnostyki itp. Naprawdę polecam.
    Każdy program można oczywiście ściągnąć osobno. http://www.ultimatebootcd.com/
  • #11 900070
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 900140
    roodzeek
    Poziom 23  
    Przy pomocy benzyny to można umyć opalcowany otwarty eksponat na półce żeby ładniej wyglądał, a nie działający dysk :D :D

:arrow: tjanusz
    Nie wiem co dokładnie robi HDDReg ale racja -> "naprawił" mi jednego (naprawdę hdd miał _jednego_) bada. Fdisk, format (/c/u 100% ok) stawiam winde i powitanie "Nie można zapisać na dysku C:". Bad się pojawił spowrotem.
    Wole jednak nie bawić się w "przemagnesowywanie", już lepiej zrealokować. Takie "złe namagnesownie" świadczy o złej kondycji nośnika (za cieńka warstwa, drobna rysa) i prędzej czy później bad i tak się pojawi.
  • #13 900782
    MarQs11
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Zrob formata pod dosem. On ci powie wszystko :)
  • #14 911185
    misiupan
    Poziom 35  
    Ocena: 441
    glob12 napisał:
    kiedyś słyszałem że bad sectory usuwają bęzyną ekstrakcyjną ale jakoś w tą metode nie wieże. Jeśli fizyczny to tylko fizycznie go można usunąć.
    WITAM KIEDYS WCHODZI DO MOJEGO SKLEPU KLIENT Z AMIGA I Z DYSKIEM TWARDYM I MUWI ZE DYSK MIAL BADY WIEC OTWORZYL GO I WYCZYSCIL DENATURATEM HEHE ZDZIWIL SIE JAK GO OSWIECILEM ZE SOBIE MOZE GO WSADZIC W.......ALE ZA TO SPRZEDALEM MU NOWEGO TWARDZIELA , A KLIENT MA NOWE DOSWIADCZENIE .MORAL Z TEGO TAKI : CHCESZ MIEC LADNA POPIELNICZKE Z ALUMINIUM TO WYJMIJ SWOJ DYSK I UMYJ DENATURATEM.

Ostrzeżenie za pisanie dużymi literami.
    Polecam regulamin.
    ankuch.
  • #15 911216
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 792
    roodzeek napisał:
    Przy pomocy benzyny to można umyć opalcowany otwarty eksponat na półce żeby ładniej wyglądał, a nie działający dysk :D :D ...

A ja miałem kiedyś WD-Caviar 270MB z badami. Jak padł sektor rozruchowy (tam się bady tez pojawiły) to go rozebrałem - a co. Włączyłęm, patrzyłem jak sie kręci i z ciekawości "umyłem" kręcące się talerze spirytusem. Rozlałem spirytus na talerze, niczym ich nie dotykając! Spiryt się rozprysnął po całęj powierzchni i od razu odparował. Podłączyłem go do kompa (dysk a nie butelkę ze sprytem :P ) i.... wszystkie bady zniknęły! Zainstalowałem system i jakieś programy. Dysk pracował poprawnie u mnie przez ponad trzy miesiące. Potem sprzedałęm kompa z tym dyskiem. Nie wiem jak długo jeszcze działał.

Czyli nie wszystkie szalone pomysły sa poronione, Panowie :D . Kiedyś też mówili że człowiek nigdy nie będzie latać.
  • #16 913692
    roodzeek
    Poziom 23  
    Tja... Prawa Murphiego są nie do obejścia :? jak ci zależy by odzyskać dane to takie szalone pomysły na 99% nie działają, a tylko pogorszą sytuację :( Jeśli natomiast nie masz nic do stracenia to o dziwo po zabiegu który powinien właściwie zabić hdd do końca - on odżywa... :P
    Złośliwość rzeczy martwych nie zna granic... :evil:
  • #17 913917
    MarQs11
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    A probowal ktos kiedys "formatowac" otwartego twardziela za pomoca silnego magnesu stalego? Bo slyszalem, ze to tez pomaga :)
  • #18 914392
    roodzeek
    Poziom 23  
    Mycie alkoholem jeszcze przejdzie 8O ale magnes to już na 100% nie - zniszczysz większość (najpewniej wszystkie) niskopoziomowe struktury niezbędne do działanie hdd - servo i SA. Polecam lekturę: www.pcguide.com/ref/hdd :roll: Ale sposób z magnesem pozwala dobrze zniszczyć poufne dane - szkoda że razem z nośnikiem...

Podsumowanie tematu

✨ Bad sectory na dysku twardym to uszkodzone sektory, które mogą być fizyczne lub logiczne. Fizycznych bad sectorów nie da się całkowicie usunąć, można je jedynie ominąć poprzez realokację sektorów (G-List) za pomocą narzędzi takich jak mhdd lub programów producentów dysków. Warto monitorować parametr SMART "Reallocated sector count", który wskazuje liczbę zrealokowanych sektorów. Program HDD Regenerator jest polecany do naprawy (regeneracji) bad sectorów, zwłaszcza tych powstałych w wyniku rozmagnesowania nośnika, choć efekty mogą być tymczasowe. Pseudo low-level format i pełne formatowanie mogą pomóc w wymuszeniu realokacji sektorów. Ultimate Boot CD oferuje zestaw narzędzi diagnostycznych do testowania i naprawy dysków. Metody takie jak mycie dysku alkoholem czy użycie magnesu są ryzykowne i mogą uszkodzić nośnik lub jego strukturę. W praktyce bad sectory są często "łatane" przez firmware dysku, a całkowite usunięcie fizycznych uszkodzeń jest niemożliwe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA