logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić SDRAM 256 MB ze zdartymi pinami?

maciek1221 24 Gru 2007 06:46 1824 8
REKLAMA
  • #1 4619206
    maciek1221
    Poziom 18  
    Ocena: 24
    Witam. Posiadam sdram 256 mb, która ma zdarte 2 piny. Jak mozna to naprawić? Dodam że mam dużo takich pamięci gdyby trzeba było coś podmienić. Ale na tej bardzo mi zależy. Czekam na odpowiedzi i życzę Wesołych Świąt,pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 4619394
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    A te dwa zdarte piny, to tak sobie zeszły, czy może ram odwrotnie do portu pchałeś? W tym drugim wypadku nic już nie zrobisz, bo uszkodzenia są większe niż na "oko" widać.
  • REKLAMA
  • #3 4619406
    ADI-mistrzu
    Poziom 30  
    Ocena: 308
    Możesz np zrobić coś takiego:
    Kupujesz folie Cu (w budownictwie jest bodajże dostępna). Wycinasz sobie PIN na miarę, tak aby trochę nachodziło na pozostałą ścieżkę na RAM'ie, jeśli okaże się być za gruba to bierzesz młotek i na kowadełku tłuczesz do odpowiedniej grubości (tedy się poszerzy więc znowu trzeba przyciąć na miarę).
    Bierzemy drobny papier ścierny i przecieramy.
    Bierzesz np igłę i zdrapujesz odrobinę lakieru z nad ścieżki, aby było do czego cynę przyczepić.
    Bierzesz jakiś superglu czy co innego, coś co bardzo dobrze trzyma i przyklejasz ten nasz pin do płytki (tylko niech klej nie podleci Ci pod pin od RAM'u bo go sobie zaizolujesz).
    Jak już się przyklei, bierzesz lutownicę z cienkim grotem i lutujesz, pokrywając cały nowy pin cienką warstwą cyny.

Jeśli masz natomiast większość pinów zdartych to raczej jest to robota bez celu... ta metoda jest np do kilka zdartych pinów, bo raczej nikomu nie chcę się kleić rzędu pinów =).

Pozdrawiam
  • #4 4619944
    maciek1221
    Poziom 18  
    Zamieszczam zdjecie tej pamięci.
    Nie wiem jak to zostało rozwalone.
    Czy przypadkiem to nie jest spalone?
    Ale czekam na wasze odpowiedzi. Pozdrawiam.
    Jak naprawić SDRAM 256 MB ze zdartymi pinami?
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę przeczytać i stosować...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• #5 4619964
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    Może za to co powiem zostanę tu zlinczowany ale podobny przypadek tylko z kartą graficzną na pci express uratowałem stacją lutowniczą. Zrobiłem dwa precyzyjne luty na brakujących pinach i znajomy lata na karcie do dziś. To nie byle karta była bo x1800xl.
  • REKLAMA
  • #6 4620050
    maciek1221
    Poziom 18  
    Właśnie mój tata który pracuje w takich rzeczach powiedział że po prostu trzeba będzie to precyzyjnie zalać cyną. Tylko czy wam się nie wydaje że to jest spalone? Bo moja spalona pamięć ma coś takiego tylko że na środku.
  • REKLAMA
  • #7 4620106
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1269
    Czy ta pamięć pracowała w płycie Gigabyte? Może to zbiegowisko okoliczności że akurat tej firmy płyta, ale miałem taki przypadek - to są piny zasilania, i z jakiegoś nieznanego powodu się wypalają. Prawdopodobnie dlatego że płyta podaje napięcie tylko na jedną parę styków zamiast na wszystkie 7. Trudne do naprawienia, bo skoro oryginalne ścieżki nie wytrzymały to nowe będą musiały być naprawdę mocne.
  • #8 4620316
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Na moje oko to ta pamięć została żle włożona do portu i raczej szkoda czasu na lutowanie czegokolwiek, bo i tak nie ruszy.
  • #9 4620368
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Te styki wyglądają na wypalone. Jak brak ci wprawy oddaj koledze do naprawy lub udaj się do serwisu. Cena wyklucza raczej serwis lecz samemu poczynisz prawdopodobnie więcej szkód niż pamięć kosztuje.

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz pamięci SDRAM 256 MB z uszkodzonymi dwoma pinami pyta o możliwość naprawy. Wskazano, że jeśli piny zostały zdarte mechanicznie, można spróbować naprawy poprzez precyzyjne lutowanie nowych pinów wykonanych z cienkiej folii miedzianej, odpowiednio przygotowanej i przylutowanej do ścieżek na module. Zaleca się użycie papieru ściernego do oczyszczenia powierzchni oraz precyzyjnej lutownicy. Jednak jeśli uszkodzenia są poważniejsze, np. spalenie pinów lub uszkodzenie ścieżek, naprawa jest trudna i może być bezcelowa. Wspomniano, że niektóre płyty główne, np. Gigabyte, mogą powodować wypalanie pinów zasilania w pamięciach SDRAM z powodu nierównomiernego podawania napięcia. W przypadku braku doświadczenia lepiej oddać moduł do serwisu lub osoby z umiejętnościami lutowania, gdyż samodzielna naprawa może pogorszyć stan pamięci. Przykład skutecznej naprawy podobnego uszkodzenia na karcie graficznej x1800xl pokazuje, że precyzyjne lutowanie brakujących pinów jest możliwe, ale wymaga odpowiednich narzędzi i umiejętności.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA