logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy STK3082 w amplitunerze BASF D 5060 może być przyczyną awarii? Jak sprawdzić?

Belin 24 Gru 2007 10:36 4039 4
REKLAMA
  • #1 4619458
    Belin
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Witam!!!

Mam ampituner BASF D 5060 ,wszystkie trany w końcówce były pojarane ,siedzi w nim też hybryda STK3082 chyba jako jakiś stopień sterujący, ma dopisek Voltage Amplifier ,zarówno przed jak i po wylutowaniu tranzystorów jak wzmacniacz stoi włączony do prądu ,ale nie ma sygnału dźwięku podanego to ta hybryda ma gdzieś 40-45 stopni ,napięcia z zasilacza są prawidłowe ,zajrzałem w jej note katalogową i na nogach 5 i 11 out(-) oraz 6 i 10 out(+) są napięcia dodatnie ok 12-20v ,czy przyczyną spalenia wzmaka mogła być ta hybryda i poszło łańcuszkiem ,czy może te napięcia są prawidłowe???
    Załączniki:
    • DSC00048.JPG (339.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4619693
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 856
    No moze byc cieżko najlepiej wylutuj hybryde i zmontuj wszystko na plytce uniwersalnej ale bez tranzystorow koncowych ;)
    Czy STK3082 w amplitunerze BASF D 5060 może być przyczyną awarii? Jak sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #3 4619793
    Belin
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Wylutowałem ją ,nie mam kasy na płytke i elementy ,zamówiłem hybryde i wszystkie trany z TME z tym że trany to zamienniki i czekam na paczke ,a hybryda zamówiona z TME ma oznaczenie STK3082MKIII. Mierzyłem tą hybryde miernikiem na przebicia i nie ma żadnych;/ a jak była w płytce ale z wylutowanymi wszystkimi tranami czyli sama i dostała napięcie ,to na wyjściach było jakieś 8-20v i się wahało ,teraz sobie przypomniałem że w momencie pomiaru było włączone radio więc dostawała chyba sygnał z przedwzmacniacza ,czy to mógł być wzmocniony sygnał z radia i ona jest sprawna???
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4619885
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 856
    Sproboj podac na nia tylko zasilanie bez innych elementow nie powinna sie grzac
  • Pomocny post
    #5 4619904
    killer
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Zmontuj jakiś prosty wzmacniacz m.cz. (nawet starego kaseciaka można do tego zatrudnić) i badaj gdzie sygnał audio ginie.
    Ew doprowadź do źródła sygnał sinusoidalny (czy to z generatora czy nagrany na płytkę audio wygenerowany w jakimś programie muzycznym) i szukaj oscyloskopem gdzie go już nie ma.
REKLAMA