logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat sterownika silnika krokowego z ręcznym sterowaniem i regulacją prędkości

Betelqueze 25 Gru 2007 21:21 1550 5
REKLAMA
  • #1 4623461
    Betelqueze
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam,najpierw włączyłem wyszukiwarke i znalazłem 197 tematów ( połowa to beleblanie) dotyczacych silników krokowych, ale własciwie tego czego szukam nie znalazłem wiec moze teraz ktos mi pomoże i to całkiem konkretnie.
    Potrzebuje schematu i rysunku płytki drukowanej do wykonania sterownika silnika krokowego którego sterowanie odbywa sie wyłacznie recznie tzn przyciskami w lewo i w prawo a do tego predkość obrotową mozna regulowac płynnie jakimś potencjometrem. To układ podstawowy.
    Gdyby do tego znalazł sie jeszcze układ odczytu połozenia katowego na jakichś wyswietlaczach to by było idealnie. Jak widac układ ma byc prosty bez żadnych komputerów czy procesorów, które tu tylko by utrudniały prace i komplikowały całość. Napęd ma byc dla małej anteny kierunkowej wiec sam silnik tez jest mały pochodzi z napedu drukarki.
    Bardzo bym sie cieszył gdyby znalazł sie ktos kto zaproponuje konkrety w takim rozwiążaniu
  • REKLAMA
  • #2 4623634
    basti1984_2007
    Poziom 17  
    Ocena: 83
    To tak jakbyś mechanikowi kazał zrobić sterowanie do silnika... Jaki ma być ten silnik... benzyna, diesel? 2,4,6 cylindrów, jedno, czy wielopunktowy wtrysk, a może na gaźniku? Kolego mimo iż są święta, nikt tu Twoich myśli nie jest w stanie odgadnąć... Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 4624282
    Danielneo1
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Chyba chodzi mu o bipolarnego bo sam takiego mam z drukarki który ma 2 fazy ;]
  • REKLAMA
  • #4 4624685
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    Zobacz TU
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 4624940
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Nie chcę Cię zbytnio martwić ale postawiłeś dwa raczej sprzeczne założenia dla tego układu. Układ ma być prosty, posiadać jakiś wyświetlacz ale nie może mieć mikroprocesora. Tak się jakoś składa że mikroprocesor drastycznie upraszcza cały układ. Tego co byś chciał nie da zrobić się prosto nie używając mikroprocesora. Samo sterowanie silnika krokowego to jeszcze by wyszło, ale odczyt położenia to by była już sztuka sama dla siebie. Że o kosztach takiego rozwiązania nie wspomnę. W przypadku mikroprocesora odpada wszelka konieczność pomiaru kąta obrotu. Dlaczego? Ot zwyczajnie, procesor sterujący bez użycia enkoderów i liczników impulsów będzie wiedział w jakim położeniu znajduje się wałek silnika. To wynika z samej specyfiki sterowania silnika krokowego.
    Betelqueze napisał:
    ...Napęd ma byc dla małej anteny kierunkowej wiec sam silnik tez jest mały pochodzi z napedu drukarki....
    Obawiam się że silniczek krokowy z drukarki nie podoła pracy do której chcesz go zmusić. Policz sobie wagę anteny, wagę rurki na której ta antenka będzie wisiała. Dodaj do tego wszelkie opory powstające na przekładni. Czarno to widzę.
  • #6 4627168
    Danielneo1
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Tomasz.W napisał:
    Betelqueze napisał:
    ...Napęd ma byc dla małej anteny kierunkowej wiec sam silnik tez jest mały pochodzi z napedu drukarki....
    Obawiam się że silniczek krokowy z drukarki nie podoła pracy do której chcesz go zmusić. Policz sobie wagę anteny, wagę rurki na której ta antenka będzie wisiała. Dodaj do tego wszelkie opory powstające na przekładni. Czarno to widzę.

Raczej uciągnie te silniki są naprawdę mocne sam się zdziwiłem jak łatwo zwijają roletę. Wiadomo ona na pewno cięższa od anteny ;>
    Pozdrawiam
REKLAMA