logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór średn. talerza i konwertera monobl. twin na HB i Astrę

krecikson 25 Gru 2007 23:44 3681 6
REKLAMA
  • #1 4623864
    krecikson
    Poziom 11  
    Zamierzam kupić talerz wraz konwerterem typu monoblock twin, żeby móc odbierać sygnał z Hot Bird’a [13 E] i Astry [19,2 E] na dwóch tunerach. Jeden to tuner cyfrowego Polsatu Echostar 616, a drugi to tuner do komputera na PCI model VisionPlus 1020A Twinhan.

1.Jakiej średnicy talerz jest odpowiedni pod ten monoblock, tak żeby mieć dobrą jakość sygnału z obu satelit (np. Edusat z HB wymaga wysokiej jakości sygnału i chciałbym móc swobodnie odbierać ten program). Czy wystarczy talerz 80 cm czy wybrać coś większego np. 90 cm (wolałbym mniejszy talerz)? Jest jakiś konkretny model anteny który polecilibyście?

2. Jakiej firmy konwerter monoblock twin wybrać, czy Inverto jest dobry?

3. Jak karta na PC VisionPlus 1020A współpracuje z przełącznikiem DiSEqC wbudowanymi w konwertery monoblock twin (np. tym w Inverto) ? Wiem że karty na PC są wybredne, moja VP 1020A dobrze współpracuje z DiSEqC 2/1 VIPER natomiast nie chciała z DiSEqC’iem od Golden Interstar’a
  • REKLAMA
  • #2 4624821
    rysiekrysiek1
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    co do średnicy talerza pod monobloka to czym większa rym lepsza. Ustawiłem nawet monobloka na talerzu 65cm ale efekty były mizerne, słaby zasięg, część kanałów np. tequille z astry były na granicy zrywalności. Teraz po założeniu talerza 90cm jest idealnie, czytałem gdzieś że do monobloka minimalna średnica to 80cm. Jeśli chodzi o producenta to inverto jest ok.
  • REKLAMA
  • #3 4625206
    zbyszek_
    Poziom 26  
    Ocena: 109
    Monobloki stosuje się do czasz min 85.Czasza to czasza , tania to polecam całą metalową bez plastików, poza uchwytem mocowania konwertera, no chyba że epoksydowa, ale b. droga.Obecnie wszystkie dostępne na rynku konwertery sa b. dobrej jakości.Słyszałem,ż te co daje C+ i SŁONECZKO to są niskiej jakości, ale i tak ich nie kupisz bo ich sprzedają w zestawach.Pozdro
  • REKLAMA
  • #4 4627092
    Marcin91
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Witam, ogolnie nie jestem zwolennikiem monoblockow , ale jeżeli już to Triax TD78 + monoblock cena około 150 złotych ...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4627679
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 481
    Co do monobloków, to są projektowane do anten 80-85.

@rysiekrysiek1 - nie prawda, że antena musi być jak największa. Im większa od 90 lub im mniejsza od 80, tym coraz gorszy staje się odbiór, aż do całkowitego zaniku.

Promienniki w monoblokach mają rozstaw adekwatny do średnic, które podałem.
    W większych antenach rozstaw musi być większy, a w mniejszych musi być mniejszy.
    Zdarza się nawet, że na antenie od C+ (60 cm) nie można założyć zeza, bo konwertery mają za duże "główki" i nie mieszczą się obok siebie.
    A w monobloku nie ma możliwości regulacji tego rozstawu.

Tak więc widzisz @krecikson - jesteś skazany na 80-90 cm.

Im mniejsza antena, tym więcej problemów z odbiorem (zanik sygnału przy opadach deszczu, śniegu, a nawet przy większej chmurze. Im większa antena, tym ich mniej.
  • #6 4638575
    krecikson
    Poziom 11  
    widziałem na allegro zestawy talerzy 80 cm z monoblokiem typu twin, ale chyba zdecyduję się na talerz 85 cm, te talerze są owalne i 85 cm to wysokość a szerokość coś ok 75-80 cm więc nie są aż tak wielkie, aktualnie mam stary nieco skorodowany talerz 90 cm i dwa zwykłe konwertery jeszcze od czasów tunerów analogowych, ale sygnał nie jest za dobry sam ustawiałem talerz i chyba nie zrobiłem tego zbyt precyzyjnie, ponieważ sąsiad obok ma standardowy talerz z polsatu 70 cm montowany przez panów od polsatu i ma bardzo dobrą jakość sygnału, wydaje mi się że w talerzach obok samej średnicy liczy się również parametr "wzmocnienie" opodawany przez producentów w dB i wiedzę ze nie ma dużej róznicy mierzy talerzami 80 a 90 cm
  • #7 4642592
    zbyszek_
    Poziom 26  
    Ocena: 109
    Jak nie chcesz inwestować w nowy talerz to ten swój możesz zregenerować a to się da.Proponuję ci talerz min. 80-90 cm, wtedy swój układ będziesz zawsze mógł w przyszłości zmodernizować i wszystko będzie oki.W monobloki raczej bym nie wchodził.Pozdro

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Do odbioru sygnału z satelitów Hot Bird (13°E) i Astra (19,2°E) za pomocą konwertera monoblock twin na dwóch tunerach (Polsat Echostar 616 oraz karta PCI VisionPlus 1020A Twinhan) zaleca się stosowanie talerza o średnicy od 80 do 90 cm. Anteny mniejsze niż 80 cm powodują problemy z jakością sygnału i stabilnością odbioru, zwłaszcza przy opadach atmosferycznych, natomiast talerze powyżej 90 cm nie poprawiają znacząco odbioru ze względu na rozstaw promienników w monoblokach, który jest dostosowany do określonych wymiarów anteny. Wybór talerza o średnicy około 85 cm (np. owalnego o wymiarach 85x75-80 cm) może być kompromisem między wielkością a jakością sygnału. Zalecane są talerze metalowe, bez plastikowych elementów, dla lepszej trwałości i stabilności.

Co do konwerterów monoblock twin, marka Inverto jest polecana jako dobra i powszechnie stosowana. Inne dostępne na rynku konwertery są również dobrej jakości, natomiast konwertery dołączane do zestawów Polsatu i Słoneczka są uważane za niższej jakości.

Karta PCI VisionPlus 1020A Twinhan dobrze współpracuje z przełącznikami DiSEqC 2/1 VIPER, natomiast ma problemy z kompatybilnością z DiSEqC od Golden Interstar. Wbudowane w konwertery monoblock przełączniki DiSEqC Inverto są kompatybilne z większością tunerów, ale warto zwrócić uwagę na specyfikę karty PC i jej obsługę DiSEqC.

Podsumowując, optymalny zestaw to talerz o średnicy 80-90 cm (najlepiej 85 cm owalny) oraz konwerter monoblock twin Inverto, z uwzględnieniem kompatybilności karty PCI z systemem DiSEqC.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA