logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz samochodowy TDA1562 - przerwy w dźwięku przy silnym sygnale wejściowym

Matheush18 26 Gru 2007 01:09 2078 10
REKLAMA
  • #1 4624055
    Matheush18
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam.
    Złożyłem wzmaka na TDA1562 i działa, ale nie tak jak powinien. Po pierwsze to nie świeci się dioda sygnalizująca stan wzmacniacza, a po drugie: wzmacniacz wzmacnia, ale idzie dobrze tylko gdy sygnał wejściowy jest baaardzo słaby, gdy zwiększę sygnał, w głośniku słychać muzykę, ale jest ona co jakieś 0,5s przerywana na około 0,3s. Im bardziej zwiększę sygnał wejściowy tym przerwy są większe. Sprawdzałem kilka krotnie ścieżki na płytce, ale nie widzę jakichś błędów. Jutro sprawdzę dokładnie jeszcze raz, ale póki co, wie ktoś co może być nie tak?
    Załączniki:
    • Wzmacniacz samochodowy TDA1562 - przerwy w dźwięku przy silnym sygnale wejściowym wzmakTDA1562.JPG (24.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4624157
    Redgy
    Poziom 33  
    Ocena: 825
    Sam projektowałeś ? Czy wykonałeś wedle jakiegoś projektu ? Wzamacniacz ulega przesterowaniu to napewno. Posprawdzaj wszystkie luty. Czy ten TDA jest nowy czy z odzysku ?
  • #3 4624311
    Matheush18
    Poziom 12  
    pcb znalazłęm w necie, 'tadek' jest nowy. Posprawdzam jeszcze te luty, moze coś znajde.
    Załączniki:
    • Wzmacniacz samochodowy TDA1562 - przerwy w dźwięku przy silnym sygnale wejściowym pcb.JPG (21.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 4624530
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 360
    a jakie zasilanie? bo chyba sprawdzasz na biurku, a nie w aucie? nie za mala wydajnosc pradowa źródła zasilania?
  • #5 4631131
    Matheush18
    Poziom 12  
    też mi to przeszło przez myśl, zasilam ten wzmacniacz ze zwykłego zasilacza sieciowego, ale nie jest on chyba aż tak słaby... zasilałem też z tego zasilacza wzmacniacz samochodowy 2x30W i w pokoju grał dosyć głośno i nie było żadnych problemów.
  • #6 4631537
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Ten wzmacniacz potrzebuje solidnego prądu do poprawnego działania. Podepnij go pod normalny akumulator (np modelarski 7Ah) naładowany do pełna.
  • REKLAMA
  • #7 4631719
    nowy12
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Tak to prawda że ta końcówka potrzebuje lepszego zasilacza, ale miałem przypadek z tymi końcówkami że po zakupie w sklepie były uszkodzone dopiero tzrecia była dobra (taka seria) sprubój podmienić tda
  • REKLAMA
  • #8 4631750
    Malas1984
    Poziom 29  
    Ocena: 85
    Zgadzam się z forumowiczami powyżej co do napięcia, ta kostka ma 70W mocy i wewnentrzna przetwornice iwęc jej trzeba dać troszkę amperów ;-), ja zrobiłem dwa podobne wmacniacze do suba na tej kostce i działają juz z 2lata bez awarii i autem trzęsą ;-)
  • #9 4633953
    Matheush18
    Poziom 12  
    ok dzięki, przetestuje go na 'czymś' mocniejszym, dobrze wiedzieć że potrafi 'zatrząść autem' :D
  • #10 4634195
    Malas1984
    Poziom 29  
    Ocena: 85
    Ja go zrobiłem od razu z filtrem dolnoprzepustowym na TL074, a dokładniej to był TDA1562Q ;-) z EdW, no i w Astrze troszkę łupało ;-), podłącz pod aku albo prostownik tak z 15A.
  • #11 5586868
    homer2.13
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich.
    ja mam bardzo podobny problem z tym układzikiem. mianowicie podczas działania na niskim poziomie sygnału wejściowego jest ok natomiast jak podnoszę go to automatycznie zaczyna mi w głośniku trzeszczeć:/ wszystko mam połączone na razie na płytce uniwersalnej takiej do szybkiego montażu (bez lutów), no i podłączone do trafo z wyjściem 8,33A. Sprawdzałem amperomierzem czy może nie jest to za mało ale gdy dochodziłem do poziomu sygnału wejściowego przy którym w głośniku trzeszczy to na amperomierzu było niecałe 0,5A... podłączyłem układ wg schematu z początku tematu. chcę dodać, że sprawdziłem już 2 układy i oba działają tak samo...

Proszę was o pomoc!!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wzmacniacza samochodowego opartego na układzie TDA1562, który działa poprawnie tylko przy bardzo niskim poziomie sygnału wejściowego. Przy zwiększaniu sygnału pojawiają się przerwy w dźwięku trwające około 0,3 s, powtarzające się co około 0,5 s. Dioda sygnalizująca stan wzmacniacza nie świeci się. Sprawdzenie ścieżek i lutów nie wykazało błędów. Wzmacniacz zasilany jest z zasilacza sieciowego, który może nie dostarczać wystarczającego prądu. Użytkownicy sugerują, że TDA1562 wymaga solidnego źródła zasilania o dużej wydajności prądowej, najlepiej akumulatora samochodowego lub modelarskiego o pojemności około 7 Ah. Wskazano również możliwość uszkodzenia układu scalonego i zalecano jego wymianę. Dodatkowo, dla poprawy działania można zastosować filtr dolnoprzepustowy na układzie TL074. Podobne problemy zgłaszane są przez innych użytkowników, którzy potwierdzają, że przy niewystarczającym zasilaniu i wysokim poziomie sygnału pojawiają się zakłócenia i trzaski w głośnikach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA