logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża Sony MHC RX99 - problem z zaciskami do głośników.

DAREK-2 26 Gru 2007 18:38 1972 3
REKLAMA
  • #1 4625657
    DAREK-2
    Poziom 16  
    Ocena: 103
    Witam wszystkich.
    Moje zapytanie dotyczy starego poczciwego modelu wieży - Sony MHC RX99. Mianowicie jakis czas temu zauważylem problemy z dzwiękiem. Nie działał jeden głośnik kolumny przedniej - prawej. Na początku myślałem, że uszkodzony jest kabel łączący wieże z kolumną, więc postanowiłem go wymienic. Niestety nie pomogło. Proble istniał nadal. Postanowiłem więc zamienic kolumnę prawą z lewą. Na logikę okazało się, że nie jest to wina kolumny, bo ta prawa działała podłączona do lewego kanału, i odwrotnie - ta z lewego kanału nie śmigała na prawym. Innymi słowy obie kolumny działały dobrze na lewym kanale, natomiast na prawym niestety nie. Okazało sie, że winne są zaciski w wieży łączące kabel z kolumnami. Wywnioskowałem tak dlatego, że jak poruszyłem kabel przy tych prawych zaciskach przy wieży, to sychac było na przemian dzwięk i ciszę, Coś więc nie łączyło w środku. Prawdopodobnie wytarła się metalowa ścieżka drukowana łącząca zacisk z dalszymi podzespołami wieży. Tak mi sie przynajmniej wydaje, choc elektronikiem nie jestem.:-)
    Moje zapytanie więc jest takie, czy da się gdzieś takie same zaciski zamówic w internecie i wmontowac w wieże. Dzwoniłem bowiem do serisu Sony Poland i dowiedziałem się, że za samo zajżenie do wieży liczą sobie 120 PLN, nie wspominając juz o żadnej wymianie, bo to jak wiadomo dodatkowy koszt.
    Sami więc rozumiecie, że nie mam zamiaru płacic takiego haraczu woląc to zrobic tanszym sposobem, bo wieza mam juz troche czasu i nie chcial bym w nią juz dużo inwestowac. Będe więc wdzięczny, gdzie mogę dostac zaciski do tego modelu wieży (Sony MHC RX99), oraz w jakiej cenie.
    Z góry dzięki za info.
    Pozdrawiam.
    *DAREK*
  • REKLAMA
  • #2 4626590
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4626645
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 4628297
    DAREK-2
    Poziom 16  
    Ocena: 103
    Niestety nie jestem elektronikiem, tak więc ewentualna kwestię przelutowania tych zacisków mógłbym komuś za opłatą zlecić. :-)
    Co do kwestii ich kupna, to musiałbym najpierw je wylutować celem zaniesienia do sklepu elektronicznego i dobrania takich samych, lub podobnych, o ile można takie kupić.
REKLAMA