logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przeliczyć niutonometr (Nm) na konie mechaniczne lub kilowaty – wzory i wyjaśnienie

Gilow 26 Gru 2007 21:17 80038 13
REKLAMA
  • #1 4626199
    Gilow
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Czy da się wogóle przeliczyć niutonometr np. na konie mechaniczne lub kilowaty?
  • REKLAMA
  • #2 4626207
    BJJ
    Poziom 20  
    Ocena: 50
    Trzeźwy jesteś? :D

A da się przeliczyć kilogramy na metry?
    Stopnie na litry?
    Waty na omy?
    Megabajty na hektary?

:D
  • REKLAMA
  • #3 4626231
    Gilow
    Poziom 15  
    OK dzieki za szybka odpowiedź. Właśnie wygrałem piwo :) bo kolega sie spierał że się da. Dzieki zamykam.
  • #4 4626909
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    Lepiej się wstrzymaj z piciem tego piwa, bo może się okazać, że będziesz je zwracał...

Z kontekstu pytania (konie mechaniczne) wynika, że pokłóciliście się o przeliczanie danych dotyczących silników samochodowych. Zapewne odbyła się burzliwa dyskusja o wyższości Momentu na Mocą lub odwrotnie, czyli klasyczna mniemanologia stosowana.

Zakładając, że był to spór tego rodzaju, musisz oddać piwo i przyjąć do wiadomości, że:

moc [W] = moment obrotowy [Nm] * obroty [rad/s]

Przeliczając to na ludzkie jednostki wychodzi nam, że moc [W] = moment obrotowy [Nm] * 2 * pi * obroty [rpm]/60

Co jest ważne: obroty są to obroty, przy których ten moment zmierzono a nie dowolne, jakie ktoś sobie wymyśli.

Czyli na przykład swego czasu dobrze znany silnik Rovera K16, montowany m.in. w Polonezach 1.4GLI16V, który ma maksymalny moment obrotowy 127 Nm przy 5000 rpm ma przy tych samych 5000 rpm moc równą:

127 * 2 * pi * 5000/60 = 66497 W = ok. 90.3 KM

Ten sam silnik ma maksymalną moc 103 KM przy 6000 rpm. Z wykresu dostępnego w popularnej książce "FSO Polonez, budowa - eksploatacja - naprawa" wynika, że moment obrotowy przy 6000 rpm wynosi ok. 120 Nm. Sprawdźmy zatem:

120 * 2 * pi * 6000 / 60 = 75398 W = ok. 102.4 KM

Jak na odczyt z dość obskurnego wykresu momentu - dokładność zadziwiająca.

Wszystkie znane mi metody wyznaczania charakterystyki mocy silników spalinowych stosowana w hamowniach właśnie w ten sposób wyliczają moc silników - na podstawie mierzalnego momentu obrotowego i obrotów silnika.
  • #5 4626934
    Gilow
    Poziom 15  
    OK dzięki -RoMan- ale jednak o to piwo jeszcze powalcze :) . Skoro mówił że się da i miał racje to jutro powiem mu żeby mi to przeliczył. A dokładnie chodziło o wkrętak SKIL 200rpm i 4Nm. Jakoś z rozmowy wyszło czy da się to przeliczyć.
    Czyli :
    4*2*pi*200/60=83,64 W = ok. 0,112 KM
  • Pomocny post
    #6 4626943
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    Trochę mało dokładne te PI masz ;) 83.776 W = ok. 0.114 KM

Nie ma co walczyć - miał rację i tyle.
  • REKLAMA
  • #7 4626959
    Gilow
    Poziom 15  
    OK już się poświęce ;) i kupie mu to piwo jak mi to przy mnie policzy, ma dane 200rpm i 4Nm. Jak nie da rady to będzie remis :)
  • #8 4626977
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 6605470
    uliczny_opryszek
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Witam
    moze ktos wie jak przeliczyc Nm na daN (sile nacisku)?? Mam problem z uszczelka pod glowice, momenty dokrecania zamiast standardowych Nm sa w daN. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #10 6605627
    Taenia_Saginata
    Poziom 31  
    Ocena: 111
    daN to jest 10N, zeby wyliczyć moment potrzebny do wywołania takiej siły w śrubie, trzeba znać parametry gwintu. Jakie tam masz śruby i ile tych daN?
  • #11 6607658
    b11l
    Poziom 1  
    Jeśli już jesteśmy przy jednostkach, to chciałbym zapytać jak wyjść od kilogramometrów żeby przeliczyć je na niutonometry w silniku spalinowym.
    Kolekcjonuję informacje o motocyklach, mam taką jakby małą encyklopedię, ale niektóre modele widnieją tylko na tej stronie:
    http://www.suzukicycles.org/GT-series/GT750.shtml
    Gdzie wartość momentu obrotowego podawana jest w (kg-m), co nie pozwala mi ujednolicić informacji które zdobyłem. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś z Was mi pomógł.
  • #12 6607672
    MACIEK_M
    Poziom 29  
    Ocena: 461
    Jeśli dobrze pamiętam 1 kG to 9,81 N.
  • #13 7218694
    BŁukasz
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Czytam wątek ale chodzi mi o coś zupełnie innego i gdyby ktoś mógł mi pomóc to byłbym wdzięczny. A mianowicie czy idzie w jakiś sposób wyliczyć jaki jest nacisk w kg. na cm kwadratowy tłoka podczas pracy silnika znając?
  • #14 8047867
    slaff
    Poziom 16  
    Ocena: 49
    Oczywiście że można, średnio hipotetycznie w przybliżeniu :D
    Musisz znać moment obrotowy silnika, ilość cylindrów, pojemność, dwu czy czterosuwowy, w jakim cyklu pracują tłoki (np w 4 cylindrowcu, dwa wykonują cykl pracy w tym samym czasie dwa pozostałe cykl ssania), no i ważne skok tłoka.
    Czysto hipotetycznie bo ciśnienie w cylindrze zmienia się, od momentu zapłonu płynnie się obniża, ale za to ramię wału korbowego wg osi tłoka rośnie zwiększając moment. Jest jeszcze koło zamachowe stawiające opór podczas suwu pracy żeby później oddać energię gdy trzeba sprężyć mieszankę. Dodatkowo część niutonometrów pochłania nam siła tarcia i tłoki które w tym czasie wykonują inne suwy niż pracy.
    Reasumując obliczyć można wszystko, tylko że rezultat nie będzie prostym wynikiem a raczej wykresem zmiennej.
    Wydaje mi się że szybciej wyliczysz na podstawie ilości gazów powstających z zapłonu X paliwa z Y powietrza w Z objętości i pola powierzchni tłoka.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości przeliczenia momentu obrotowego wyrażonego w niutonometrach (Nm) na moc silnika w koniach mechanicznych (KM) lub kilowatach (kW). Wyjaśniono, że bez znajomości prędkości obrotowej (rpm) nie da się bezpośrednio przeliczyć Nm na KM lub kW, ponieważ moc jest iloczynem momentu obrotowego i prędkości kątowej wału silnika. Podano wzór: moc [W] = moment obrotowy [Nm] × 2π × obroty [rpm] / 60. Przykładowo, silnik Rover K16 o momencie 127 Nm przy 5000 rpm generuje moc około 90,3 KM. W dyskusji pojawił się także przykład wkrętaka SKIL z momentem 4 Nm i prędkością 200 rpm, co daje moc około 0,114 KM. Poruszono również temat przeliczania innych jednostek momentu, takich jak kilogramometry (kg-m) na niutonometry (Nm), gdzie 1 kgf to około 9,81 N. Wątek uzupełniono o zagadnienia dotyczące przeliczenia momentu na siłę nacisku (daN) oraz o złożoność wyliczania nacisku na tłok silnika spalinowego, gdzie wpływ mają parametry silnika, cykle pracy tłoków i zmienne ciśnienie w cylindrze. Podkreślono, że przeliczenia momentu na moc wymagają znajomości prędkości obrotowej, a inne przeliczenia sił i momentów zależą od dodatkowych parametrów mechanicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA