logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obliczanie Nm, P, KM na podstawie średnicy wału, masy i obrotów w hamowni

mrh 30 Wrz 2014 20:58 3093 13
REKLAMA
  • #1 14004571
    mrh
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Czy obliczenie związane z hamownią są trudne? Mało danych jest na wejściu. Znam tylko średnice wału, masę i obroty. Jak z tego obliczyć Nm, P, KM? Jak w ogóle się da. Chociaż jak bym miał już moment to bym już zdziałał. Jeśli ktoś ma jakieś wzory to był bym wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #2 14004586
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6390
    Masz już fizycznie to?

Jeśli tak to masz hamownie inercyją obliczenia są proste , równania różniczkowe w końcu to bezwłądność jest tu najwążniejsza.
    Masz wymiary i wiesz z czego są zbudowane walce- wiesz wszystko.
  • #3 14004690
    mrh
    Poziom 18  
    Nie mam tego jeszcze fizycznie, bo nie wiem czy uda mi się z tymi obliczeniami. Tak o inercyjna mi chodzi. Aż tak skomplikowane to będą obliczenie, nie wiem czy przeleję to na C++.
  • #4 14005102
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6390
    Jest do ogarnięcia.
  • REKLAMA
  • #5 14006458
    mrh
    Poziom 18  
    Skoro mówisz, że jest to osiągalne to gdzie mogę znaleźć jakieś wzory.
    Z tego co czytałem gdzieś to jeszcze do obliczeń jest brane również temperatura, ciśnienie i wilgotność.
  • Pomocny post
    #6 14006532
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2060
    Są czasem dostępne publikacje studentów nt przeprowadzonych badań. Tam powinieneś znaleźć teorię i może trochę praktyki. Odnośnie temperatury ciśnienia itp, poczytaj o normach np DIN70020.
  • REKLAMA
  • #7 14009162
    mrh
    Poziom 18  
    Dzięki za normę, przyda się na pewno.

Jakoś nie idzie mi szukanie tych wzorów, albo nic nie ma albo ja nie umiem wyszukiwarki obsłużyć.
  • #9 14037719
    mrh
    Poziom 18  
    Czy trzeba podać jakieś dane wejściowe ? Znaczy się przed rozpoczęciem testu.
  • #11 14037820
    mrh
    Poziom 18  
    Czyli ? Coś więcej napisz.
    Nie trzeba znać obroty silnika, obwód koła ?
  • REKLAMA
  • #12 14037849
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Znasz obwód rolki, więc masz prędkość liniowa koła, reszta to sprawa softu albo obliczeń (na jedno wychodzi) Patrzysz np przy 50km/h masz 4800obr i wyliczasz przełożenie silnik- koło.
  • #13 14037911
    mrh
    Poziom 18  
    Tzn. że obliczona prędkość rolki = prędkość koła ?
    Jak to przełożenie obliczyć ?
    A czy na hamowni lepiej liczyć czas jednego obrotu czy ilość obrotów na jedną sekundę ?
    Widzę, że jesteś w temacie, więc zapytam Cię czy ja dobrze rozumiem. Mając już te powyższe dane, liczymy przyśpieszenie kątowe, następnie obliczamy masowy moment bezwładności rolki i koła zamachowego i z tego policzymy już moment obrotowy w Nm ( M = e * J ).
    Z tego co wyczytałem to możemy policzyć moment na silniki lub kole, czym to się różni ?
  • #14 14038158
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Hamownia podwoziowa musi jeszcze oszacować straty, wynikające z przeniesienia napędu, czyli opory łożysk w skrzyni, kole, przegubach itp. W przeciwnym razie otrzymasz moc "na kole" czyli mniejszą od rzeczywistej o moc zabraną na rozpędzenie elementów ruchomych między kołem a silnikiem. Prędkość liniowa koła powinna równać się prędkości liniowej rolki, prędkości kątowe oczywiście będą różne

Podsumowanie tematu

✨ Obliczanie momentu obrotowego (Nm), mocy (P) i koni mechanicznych (KM) na podstawie średnicy wału, masy i obrotów w hamowni inercyjnej może być skomplikowane, ale jest wykonalne. Użytkownicy dyskutują o konieczności znajomości dodatkowych danych, takich jak temperatura, ciśnienie i wilgotność, oraz o normach, które mogą pomóc w obliczeniach, jak np. DIN70020. Wskazówki dotyczące obliczeń obejmują znajomość obwodu rolki, prędkości liniowej koła oraz przełożenia silnik-koło. Istotne jest również uwzględnienie strat związanych z przeniesieniem napędu, aby uzyskać dokładne wyniki mocy "na kole". Użytkownicy poszukują wzorów i publikacji, które mogą ułatwić te obliczenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA