logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nogi dla każdego robota. Android, robot typu ASIMO.

kex_ 27 Gru 2007 15:20 1875 8
REKLAMA
  • #1 4628290
    kex_
    Poziom 10  
    NAPISAŁEM
    "Czasem coś wpada do głowy,i nawet zaskakuje.Pisałem kiedyś o uniwersalnym zespole napędowym-jest skomplikowany w porównaniu do tych nóg.

Cała zabawa polega na tym że możemy mieć dowolne ciało od pasa w górę,a nogi zwyczajnie podpiać.Jak ciało nie będzie bardzo silnie przeważone w jakąś stronę-to robot zaczyna chodzić od razu.Nogi potrafią chodzić po wszystkich pochylniach/schodach-ale wtedy porusza się wolniej.Na płaskim to może chodzić normalnie.Szybkość zależy tylko od typu silnika.Konstrukcja jest prosta-cześci jest tak mało,że można złożyć z byle czego-byle solidnie z precyzją.Nie mogę dać zdjęć-z wiadomych względów,ale jakby co jestem otwarty na wszelkie kontakty.W jaki sposób to opatentować?W kontakcie będę dopiero od 2.01 "

A TA CAŁA MAGIA mr HALFETMAN - polega na zabwie z androidem- nie z twoim waldkiem śwaitłolubkiem,ani jakimiś 8 nóżnymi zabawkami na 30 cm wysokości. Robot typy ASIMO - ale od pasa z moim typem nóg.RÓŻNICA - to jest proste=niezawodne,nie ma 12 silników a potrafi iść po każdym terenie schodach i zawraca, i MA 1,30 - to nie jest zabawka.
    Z Twoim podejściem to z kamieniołomu byśmy nie wyszli.

Moderowany przez McRancor:

Temat poprawiłem, jak chcesz dowiedzieć się dlaczego Twój poprzedni temat został skasowany - skontaktuj się z tym kto go skasował - zobacz działania moderatorów na swoich postach (strona główna forum) lub przez przeglądnięcie swoich postów

• REKLAMA
  • #2 4628330
    Halftheman
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Nie wiedziałem, że ktoś w Polsce udoskonala Asimo :| I nie wiedziałem, że Asimo to skomplikowana konstrukcja :| Ale spoko, skoro tak, buduj, patentuj, moze Polska będzie zagłębiem robotyki, czego sobie i Wam życze w nadchodzącym roku :)
  • REKLAMA
  • #3 4628717
    Minner
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    jakby zebrać chociażby ludzi z tego forum i założyć pożądną firmę zajmującą się robotyką to myślę, że grube miliony możnaby ciągnąć ;)
  • REKLAMA
  • #4 4628793
    kex_
    Poziom 10  
    Halftheman napisał:
    Nie wiedziałem, że ktoś w Polsce udoskonala Asimo :| I nie wiedziałem, że Asimo to skomplikowana konstrukcja :| Ale spoko, skoro tak, buduj, patentuj, moze Polska będzie zagłębiem robotyki, czego sobie i Wam życze w nadchodzącym roku :)

Ok,ASIMO to buła z masłem-z zamkniętymi oczami zrobisz lepszego i nie stracisz na to nawet roku-a tame patałach potrzebowały 20 lat.Powodzenia.

Mogę coś opisać -bo i tak to pozwoli spojrzeć na sprawę konkretnie.
    Nie mam co "budować" -to już jest,DZIAŁA.Mogę nawjayżej zrobić z aluminium-bo w tej chwili konstrukcja jest mieszna.W projekcie było inne podejście.Dynamika pasywna-robot sam dba o równowagę,ale jest lekki w porównaniu do SIGMO.Potrafi chodzić wszędzie-schody,ogródek,posadzka pełna preszkód/nierówności.\Nie potrzeba wielkiej mocy obliczeniowej-bo to są instrukcje typu-kierunek/obrót.Reszta razem z dynamiczym środowiskiem jest automatycznie dopasowywana.
    Oczywiście nie jest idealne-ale jak człowiek zostanie silnie potrącony to też padnie.Taki robot jak COG -każdy z nas potrafi go zrobić-ale nogi to był problem=bo kazdy dawał albo gąsienice do takiego robota/albo stolik z kółkami-[ www.adroidworlds.com].
    Sprawność.
    Robosapien-przeraklamowana zabawka-ma 3 silnki i chodzi,jak po browcu.Robot z moim projektem nóg-nie wyleje ani kropli-byle by miał ręce w miarę sprawne-to jedyny warunek na test ze szklanką wody.
    Rozglądam się,powoli-i sprzedam za granicę,bo tu to nic nie warto.

A propos Bigdoga-to było rewolucyjne-ale kilka lat temu>Nie będę porównywał androida do czworonoga-bo to inne typy robotów.
  • #5 4628829
    Minner
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    kex_ napisał:

nie warto właśnie przez takich ludzi jak ty, którzy kształcą się w Polsce za pieniądze Narodu, a potem sprzedają swoją wiedzę za granicą niszcząc polski rynek. Pozatym tak zarobisz tylko określoną ilość pieniędzy, a tamci będą pewnie zbijać milony na twoim pomyśle. Lepiej się zastanów, żebyś potem nie żałował, możesz sprzedać życiową szansę na interes do końca życia.
  • #6 4628893
    Halftheman
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    kex_ napisał:
    Ok,ASIMO to buła z masłem-z zamkniętymi oczami zrobisz lepszego i nie stracisz na to nawet roku-a tame patałach potrzebowały 20 lat.Powodzenia.

No dla Ciebie buła wynalazco :) Przecież masz lepszy projekt ;)

kex_ napisał:

Mogę coś opisać -bo i tak to pozwoli spojrzeć na sprawę konkretnie.
    Nie mam co "budować" -to już jest,DZIAŁA.Mogę nawjayżej zrobić z aluminium-bo w tej chwili konstrukcja jest mieszna.W projekcie było inne podejście.Dynamika pasywna-robot sam dba o równowagę,ale jest lekki w porównaniu do SIGMO.Potrafi chodzić wszędzie-schody,ogródek,posadzka pełna preszkód/nierówności.\Nie potrzeba wielkiej mocy obliczeniowej-bo to są instrukcje typu-kierunek/obrót.Reszta razem z dynamiczym środowiskiem jest automatycznie dopasowywana.

Oczywiście nie jest idealne-ale jak człowiek zostanie silnie potrącony to też padnie.Taki robot jak COG -każdy z nas potrafi go zrobić-ale nogi to był problem=bo kazdy dawał albo gąsienice do takiego robota/albo stolik z kółkami-[ www.adroidworlds.com].
    Sprawność.
    Robosapien-przeraklamowana zabawka-ma 3 silnki i chodzi,jak po browcu.Robot z moim projektem nóg-nie wyleje ani kropli-byle by miał ręce w miarę sprawne-to jedyny warunek na test ze szklanką wody.

A propos Bigdoga-to było rewolucyjne-ale kilka lat temu>Nie będę porównywał androida do czworonoga-bo to inne typy robotów.

Rób, działaj, przecież masz taki cudowny wynalazek, weź kredyt, pożycz pieniądze od znajomych, zrób tak, żeby był idealny, a nie konstrukcja mieszana. Udeż do firm, wysyłaj propozycje, a nie biadolisz na forum ;) Sorry jakbym miał zrealizowany pomysł na papierze i w rzeczywistości lepszy od ASIMO to bym sie szykował na Nobla z robotyki i prosił o ciepłą posadke w NASA ;)

...albo tak jak Minner dobrze napisał, kręcił biznes w PL :) W końcu czemu mamy być gorsi ;)
  • REKLAMA
  • #7 4629215
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Widziałem już kilka konstrukcji opartych o dynamikę pasywną - robią wrażenie i wydaje się że właśnie ten kierunek będzie rozwijany. Nie wiem czy przypadkiem takie rozwiązania nie są już opatentowane. Na pewno jest patent Bechsteina z 1912 odnośnie dynamiki pasywnej.

Trzeba badania przeprowadzić.
  • #8 4629525
    kex_
    Poziom 10  
    OK,krótko i kończę:

nie warto właśnie przez takich ludzi jak ty, którzy kształcą się w Polsce za pieniądze Narodu, a potem sprzedają swoją wiedzę za granicą niszcząc polski rynek. Pozatym tak zarobisz tylko określoną ilość pieniędzy, a tamci będą pewnie zbijać milony na twoim pomyśle. Lepiej się zastanów, żebyś potem nie żałował, możesz sprzedać życiową szansę na interes do końca życia.

Minner - spokojnie,wiem że to nie tak hop zrobić coś i w dodatku żeby od razu działało.W tej chwili zaczynam węszyć,spokojnie się rozgladam itp działam.Raczej w grę wchodzi licencja-i współpraca.Dofinansowanie-wtedy by był kompletny robot,a nie uniwersalne nogi.

Cytat:
    No dla Ciebie buła wynalazco Smile Przecież masz lepszy projekt Wink

Halftheman-nie piszę że to jest lepszy,bo to jest inny projekt.A tak właściwie to na szybko to są tylko nogi,korpus i głowa-rąk nie zrobiłem,bo też chciałbym zrobić zgodnie z dynamiką pasywną.
    Te całe nogi-są lepsze od ASIMO-ale tylko nogi,bo innych rzeczy nie robiłem.Wykorzystałem pewien trik-dzięki temu mam stabilne chodzenie wszędzie,i jednocześnie nie martiwę się komputerową analizą ruchu/dynamicznym wyważaniem i innymi energochłonnymi rzeczami.
    To jest tak proste,że nie mogę nic napisać,bo każdy to może zrobić.Niezawodne-bo bardzo mało cześci.No i jak by to był tak jak ktoś pisał wcześniej -zestaw nóg 6 w układzie typu krab-to jakie by to było duże,długie,ciężkie i w pokoju to na pewno by takie "nogi robota" nie wyrobiły w ciasnych miejscach.A ta konstrukcja-to parę kilo,z tendencją zbicia wagi o 30/40%,i całkiem zwrotnie sie porusza.

TEMAT UWAŻAM ZA ZAMKNIĘTY,
    więc jak by co to wszystkie informacje na pw
  • #9 4629676
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Jak zamknięty to zamykam :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy uniwersalnego zespołu napędowego do robotów humanoidalnych, skoncentrowanego na prostych, niezawodnych nogach zdolnych do poruszania się po różnych powierzchniach, w tym po schodach i pochylniach. Konstrukcja opiera się na dynamice pasywnej, co pozwala robotowi samodzielnie utrzymywać równowagę przy minimalnym zapotrzebowaniu na moc obliczeniową. Autor podkreśla, że jego rozwiązanie jest prostsze i bardziej efektywne niż nogi robota ASIMO, umożliwiając podłączenie dowolnego korpusu od pasa w górę. W dyskusji pojawiły się uwagi dotyczące patentowania technologii oraz potencjału komercyjnego i rozwoju robotyki w Polsce. Wspomniano również o istniejących patentach dotyczących dynamiki pasywnej, m.in. patent Bechsteina z 1912 roku. Poruszono kwestie finansowania, licencjonowania oraz współpracy przy dalszym rozwoju projektu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA