logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uruchomić dyskietkę startową Windows 98 z HDD na laptopie bez stacji dyskietek?

badboy23 27 Gru 2007 19:15 6786 12
REKLAMA
  • #1 4629154
    badboy23
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    cześć, mam taki problem mam laptopa i chcę na nim zainstalować win 98 ale z cd-rom nie potrafi starować, a flopa nie mam.

chciałbym zrobić tak żeby Dyskietka startowa WIN 98 startowała z HDD tylko nie wiem jak.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4629269
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 4629472
    badboy23
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    voytaschec napisał:
    Po pierwsze musisz mieć HDD w systemie FAT, następnie na dysku systemowym powinny się znaleźć pliki autoexec.bat i command.com (chociaż nie wiem jak to zrobić :) ). Najlepiej to załatw sobie inną wersję win98, tak żeby był bootowalny, albo jakiegoś startowego cd (np. Hiren's). Odpalisz z tego cd laptopa, sformatujesz dysk, uruchomisz dos'a i wtedy możesz już podmienić cd na win98 i instalować.

Laptop startuje tylko z Flopa i HDD, flopa nie mam pozostaje tylko HDD

Mam Win98SE BootCD
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4629501
    MirasH
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Najprościej będzie jak poszukasz w biosie laptopa opcji "boot sequence" i przełączysz na primary cdroma.
  • Pomocny post
    #6 4629990
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 353
    Wyjście awaryjne - wymontować HDD i na innym komputerze (blaszaku) przekopiować system z dyskietki startowej (zainstalować na HDD), a także przekopiować CD z systemem Win98. Potem powrotnie zainstalować HDD do laptopa i uruchomić go. Reszta powinna już "pójść gładko".
  • Pomocny post
    #7 4630035
    szymsze87
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    A masz USB? Mógłbyś podłączyć bootowalny pendrive.
  • #9 4630332
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Stary, ale kombinujesz! Dyskietka startowa którą masz obsługuje przecież CD-ROM. Wybierz opcję startu z obsługą cd-rom, czytaj uważnie jaką literę przydzieli. Powiedzmy że d. Wtedy wpisz w wierszu poleceń:

d:
    cd \
    cd win98
    setupcor /is

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 4630348
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 353
    Wydaje mi się , że trzeba przeczytać wątek, a potem zabierać głos. Ten laptop nie ma flopa :D
  • #11 4630401
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    Mam również tak starego laptopa , podłączam dysk z niego przez przejściówkę do stacjonarnego , kopiuję na niego instalkę Win98 i komendą przenoszę system na niego , za x podstawiasz literkę laptopowego dysku .
    Po przełożeniu go z powrotem do laptopa masz już dosa i dalej powinieneś sobie poradzić .
  • #12 4633614
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Wpadka :-) W takim razie pozostaje tylko przegranie instalki na dysk. Kolejno (zakładając że dysk jest e: a cd f: i startujesz z 98se)

format e: /s
    copy F:\win98\*.* e:\

następnie odpalasz w lapie dysk

c:
    setupcor /is

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy uruchomienia dyskietki startowej Windows 98 z dysku HDD na laptopie, który nie posiada stacji dyskietek i nie potrafi bootować z CD-ROM. Rozwiązania obejmują przygotowanie partycji HDD w systemie FAT z plikami autoexec.bat i command.com, co umożliwi uruchomienie DOS-a i instalację systemu. Alternatywnie można wymontować dysk HDD i na innym komputerze skopiować na niego pliki startowe z dyskietki oraz instalacyjne Windows 98, a następnie podłączyć dysk z powrotem do laptopa i uruchomić instalację. W BIOS-ie laptopa brak opcji bootowania z CD-ROM, a USB również nie jest dostępne. Można także stworzyć własny dysk startowy, edytując pliki autoexec.bat i config.sys. Wskazane jest użycie komend systemowych do formatowania i kopiowania plików instalacyjnych na dysk HDD oraz uruchomienie setupcor /is w celu rozpoczęcia instalacji Windows 98 z HDD.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA