logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CMOS checksum error, resetująca się data i godzina BIOS po restarcie – co poza baterią?

27 Gru 2007 19:55 1277 10
  • #1 4629333
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #2 4629482
    kazol15
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Czy płyta główna dobrze umocowana (nie zwiera do obudowy). Dla pewności można się pokusić o sprawdzenie bez obudowy?
  • #3 4629596
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 4629764
    tigerek3
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Sprawdź baterie BIOSa. Powinna być na płycie głównej taka płaska typu CR2032 może być obluzowana albo słaba. nowa kosztyje jakieś 4zł. U mnie to było to.
  • #5 4629809
    ads10
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Prawie na 100% to wina baterii. Można to łatwo sprawdzić włączając komputer z wyciągniętą bateria, ewentualnie (bardziej profesjonalne rozwiązanie) sprawdzić napięcie na baterii miernikiem. Baterie do płyty kupowałem ostatno w Saturnie w MM tez pewnie będą.
  • #6 4629899
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10447
    :arrow: tigerek3, ads10
    Macie jakis problem z czytaniem?
    Autor chyba wyraznie napisal:
    Cytat:
    jaka może być przyczyna poza baterią?
  • #7 4630247
    adamraf
    Poziom 12  
    99 % to bateria ale 1 procent to czernobyl (VIR) miałem taki przypadek przetaktowywał mi procka z poziomu BIOS-a i usuwał dane startowe dla partycji dysków - przeleć antywirusem (takim co przelatuje system od początku startu) polecam zaktualizowanego AVASTA (może być ver. HOME)
  • #8 4630262
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    1. Wymiana baterii
    2. Flash BIOS do nowszej wersji
    3. Sprawdzenie czy zworka nie jest w pozycji czyszczenia BIOS
    4. Skanowanie antywirusowe+hijack+superantispyware
  • #9 4630591
    Alana
    Poziom 37  
    Ocena: 245
    Hmm a nie zapomnieliscie panowie o podoginaniu blaszek stykowych w gniazdku na baterie?
    Bardzo czesto tego typu klopoty na starych plytach to wlasnie blaszki czy zimne luty na tym gniazdku.
  • #11 4635485
    zonkast
    Poziom 11  
    Ja bym proponował przyjrzeć sie kondensatorom na płycie. Znajomy miał podobny przypadek tylko jeszcze dodatkowo były samoistne restarty kompa po ok 5 min pracy. Wymiana baterii nie pomagała dopiero po przyjrzeniu sie płycie było wiadomo że to kondensatory.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z błędem CMOS checksum oraz resetującą się datą i godziną BIOS po restarcie najczęściej wynika z uszkodzonej lub rozładowanej baterii typu CR2032 na płycie głównej. Zaleca się sprawdzenie stanu baterii miernikiem lub wymianę na nową, kosztującą około 4 zł. Należy również zweryfikować, czy płyta główna jest prawidłowo zamontowana i czy styki baterii nie są obluzowane lub skorodowane. Inne możliwe przyczyny to ustawienie zworki CMOS w trybie czyszczenia, konieczność aktualizacji BIOS-u do nowszej wersji, obecność wirusów uszkadzających dane startowe (zalecane skanowanie antywirusowe, np. Avast), a także uszkodzone kondensatory na płycie głównej, które mogą powodować niestabilność systemu i samoistne restarty. Warto także sprawdzić zimne luty i stan blaszek stykowych w gnieździe baterii.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA