Sprawdź baterie BIOSa. Powinna być na płycie głównej taka płaska typu CR2032 może być obluzowana albo słaba. nowa kosztyje jakieś 4zł. U mnie to było to.
Prawie na 100% to wina baterii. Można to łatwo sprawdzić włączając komputer z wyciągniętą bateria, ewentualnie (bardziej profesjonalne rozwiązanie) sprawdzić napięcie na baterii miernikiem. Baterie do płyty kupowałem ostatno w Saturnie w MM tez pewnie będą.
99 % to bateria ale 1 procent to czernobyl (VIR) miałem taki przypadek przetaktowywał mi procka z poziomu BIOS-a i usuwał dane startowe dla partycji dysków - przeleć antywirusem (takim co przelatuje system od początku startu) polecam zaktualizowanego AVASTA (może być ver. HOME)
1. Wymiana baterii
2. Flash BIOS do nowszej wersji
3. Sprawdzenie czy zworka nie jest w pozycji czyszczenia BIOS
4. Skanowanie antywirusowe+hijack+superantispyware
Hmm a nie zapomnieliscie panowie o podoginaniu blaszek stykowych w gniazdku na baterie?
Bardzo czesto tego typu klopoty na starych plytach to wlasnie blaszki czy zimne luty na tym gniazdku.
Ja bym proponował przyjrzeć sie kondensatorom na płycie. Znajomy miał podobny przypadek tylko jeszcze dodatkowo były samoistne restarty kompa po ok 5 min pracy. Wymiana baterii nie pomagała dopiero po przyjrzeniu sie płycie było wiadomo że to kondensatory.
✨ Problem z błędem CMOS checksum oraz resetującą się datą i godziną BIOS po restarcie najczęściej wynika z uszkodzonej lub rozładowanej baterii typu CR2032 na płycie głównej. Zaleca się sprawdzenie stanu baterii miernikiem lub wymianę na nową, kosztującą około 4 zł. Należy również zweryfikować, czy płyta główna jest prawidłowo zamontowana i czy styki baterii nie są obluzowane lub skorodowane. Inne możliwe przyczyny to ustawienie zworki CMOS w trybie czyszczenia, konieczność aktualizacji BIOS-u do nowszej wersji, obecność wirusów uszkadzających dane startowe (zalecane skanowanie antywirusowe, np. Avast), a także uszkodzone kondensatory na płycie głównej, które mogą powodować niestabilność systemu i samoistne restarty. Warto także sprawdzić zimne luty i stan blaszek stykowych w gnieździe baterii. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.