logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amator 2 stereo - jakim kablem połączyć z komputerem?

zapek42 28 Gru 2007 00:05 1539 7
REKLAMA
  • #1 4630422
    zapek42
    Poziom 27  
    Ocena: 28
    Witam!!
    Dostałem Amatora 2 stereo unitry,czy moglibyście mi o nim coś powiedziec ??
    Na allegro patrzałem wtyki żeby podłączyc go do kompa i znalazłem coś takiego :

http://allegro.pl/item288970879_kabel_jack_3_5_din_5_pin_2_5_m.html#photo

Czy ten kabel będzie dobry??
    Z góry dzięki ;-)
  • REKLAMA
  • #2 4630481
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    Będzie w sam raz, cena też nie wysoka.
  • REKLAMA
  • #3 4630663
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Przed kupnem należy też sprawdzić (sprzedawca), które piny są połączone we wtyczce DIN - nie jest to jednoznacznie określone.

Maja być wykorzystane piny 3(L) i 5(P) oraz 2(masa) > Amator w roli wzmacniacza
  • REKLAMA
  • #5 4631902
    arti13
    Poziom 32  
    Ocena: 79
    Witam
    Mialem tego amatorka i mimo okolo 10W na kanal ladnie dawal koncowki to gml 026, kiedys slyszalem ze mozna zmienic na jakiegos stk :D trafo ts70/5
    POZDRAWIAM
  • #6 4632044
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    zapek42 napisał:
    Aha,a mógłbyś dac mi linka jak to wygląda ??
    Zebym nie kupił kota w worku hehe ;-)

Trzeba się zapytać sprzedawcy niech sprawdzi miernikiem (omomierzem na przejście).
  • REKLAMA
  • #8 4634259
    michal_v
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    Też tak właśnie miałem, kilka lat temu kupiłem kabel rzekomo pasujący do mojego wzmacniacza, oczywiście tego nie wiedziałem że piny są w innych położeniach i nawet doszło do tego że sprawdziłem tranzystory, myśląc że wzmacniacz jest uszkodzony... Po niezdiagnozowaniu usterki sprawdziłem kabel i to on okazał się winowajcą...

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podłączenia wzmacniacza Amator 2 stereo do komputera za pomocą kabla jack 3,5 mm do DIN 5-pin. Zaleca się sprawdzenie u sprzedawcy, które piny są połączone we wtyczce DIN, gdyż standardy mogą się różnić. Do podłączenia powinny być wykorzystane piny 3 (lewy kanał), 5 (prawy kanał) oraz 2 (masa). Użytkownicy podkreślają konieczność weryfikacji połączeń miernikiem (omomierzem), aby uniknąć uszkodzeń wzmacniacza lub problemów z dźwiękiem. Wzmacniacz Amator 2 stereo ma moc około 10 W na kanał i wykorzystuje tranzystory końcowe GML 026; istnieje możliwość wymiany na układy STK. Transformator to model TS70/5. Przykłady problemów z nieodpowiednim kablem pokazują, że błędne połączenia mogą prowadzić do uszkodzeń i konieczności diagnostyki elementów wzmacniacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA