logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Passat B5 1.9 TDI 110KM - trudności z odpalaniem po wymianie pompy wtryskowej

dan1974 28 Gru 2007 01:32 8931 15
REKLAMA
  • #1 4630626
    dan1974
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    witam,mam dziwny problem po wymianie pompy wtryskowej w b5 110KM,po nocnym postoju mam problem z odpaleniem a wyglada to tak;rano kreci tak jakby na sucho po nastepnych próbach zaczyna sie oddzywac az wkoncu odpala i jast kupa siwego dymu a pozatym zauwazylem dziwne cykniecie w skrzynce z bezpiecznikami i wlasnie wtedy odpala jak lala,czy jest tam jakis przekaznik odpowiedzialny za odpalanie,na VAG-u brak bledów

Regulamin pkt 11. Popraw temat! <Błażej>
  • REKLAMA
  • #2 4630716
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4432
    Wstaw sobie zaworek kierunkowy paliwa, bo Ci się paliwo cofa i będzie ok!
  • #3 4631965
    profil120
    Poziom 14  
    Ocena: 37
    źle ustawiony zapłon
  • #4 4632579
    T/J
    Poziom 21  
    Ocena: 136
    Nie podałeś jaki silnik ,ale na początek podłącz Vag i sprawdź jaki masz kąt wtrysku oraz jaką temperaturę paliwa pokazuje czujnik na zimny silniku.
  • REKLAMA
  • #5 4632651
    elektronik system
    Poziom 13  
    Ocena: 28
    moim zdaniem zle jest ustawiony kąt wtrysku po wymiane pompy lub gdzies się dostaje powietrze w wyniku czego spływa paliwo do baka
  • REKLAMA
  • #6 4634031
    rafaelo1999
    Poziom 2  
    zmien wezyki z odplywu na zasilajacy i odwrotnie i problem zniknie.jeszcze raz bedzie problem z odpaleniem a pozniej nornalnie u mnie tak bylo przy 130 konnym,pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 4635987
    dan1974
    Poziom 11  
    zaworek zwrotny zamontowałem i dalej to samo,spróbuje z tymi wężykami i odpisze

Dodano po 3 [minuty]:

1,9TDI 110KM AFN passatB5 1999r
    problem w tym że niewiem jak sprawdzić te parametry bo korzystam z angielskiego Vag-coma,
    jak możesz podeślij mi wskazówki,
    dzięki

Dodano po 1 [minuty]:

a o co chodzi z tym cyknięciem w bezpiecznikach po którym odpala normalnie
  • #8 4636310
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4432
    A może on odpala jak wyłączą się świece? Za duży spadek napięcia i nie załącza zaworu w pompie? Zobacz ten trop...

Dodano po 1 [minuty]:

Zapal lampkę w kabinie i zobacz czy po "cyknięciu" nie rozjaśnia się... Może to ten zawór jest uwalony
  • #9 4636827
    dan1974
    Poziom 11  
    zaworek na pompie podlanczalem na krótko i to nie to,cyka po podaniu napiecia.Przy kazdym odpaleniu czekam az kontrolki pogasna i start.Powoli zaczynam myslec ze ta pompa jest zwalona i nietrzyma cisnienia na sekcjach i dlatego niema rannego startu,dopiero jak se dopompuje to OK.
    Czy Vag jest w stanie sprawdzic pompe?
    Bo w moje wersji niema takiej mozliwosci-moze jakis inny program to potrafi?

Dodano po 2 [minuty]:

zaplon jest OK-sprawdzilem
  • Pomocny post
    #10 4638133
    skimodedyt
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Nie tędy droga, proponuję sprawdzić kąt wtrysku pompy i najprawdopodobniej pogonić pompę do przodu czyli pod obroty o jakiś milimetr. Wszystko wskazuje na zbyt późny kąt wtrysku.
  • #11 4639364
    dan1974
    Poziom 11  
    jakies instrukcje co do wykonania tej czynnosci?
  • #12 4639612
    piotrmarczak
    Poziom 13  
    Ocena: 34
    jak ci koledzy radza jedz pierwsze na waga skoro niemasz koszt podlaczenia ok 50 zl a na darmo sie nie urobisz jak widac twoja wiedza niepozwoli ci samemu rozwiazac tego problemu
  • Pomocny post
    #13 4640570
    mark200
    Poziom 14  
    Ocena: 34
    ustawienie kąta wtrysku to blok 000 poz 2,basic settig ma być 49-54,ustawiasz to mechanicznie na kole pompy wtr.
  • #14 4643880
    dan1974
    Poziom 11  
    "piotrmarczak" jak pisalem Vag-a mam tylko sa to moje pierwsze kroki,"mark200" dzieki za wskazówki zaraz biore sie do dziela,odpisze po sprawdzeniu.
    A tak wogule to raczkowalem z Vagiem i wyszlo ze cytuje -cold start valve- przekracza górna granice niepamietam jaka byla ale napewno moje odczyty nie miescily sie w normie i tu jest pytanie gdzie jest taki zawór?

Dodano po 1 [godziny] 29 [minuty]:

mark200 napisał:
    ustawienie kąta wtrysku to blok 000 poz 2,basic settig ma być 49-54,ustawiasz to mechanicznie na kole pompy wtr.

sprawdzilem i u mnie jest tak;
    blok000-000,038,000,000,101,205,182,182,076,255
    czyli zabieram sie do zwyrtniecia pompy!
    reszta danych do waszej oceny.

Dodano po 20 [minuty]:

reszta wyników;
    blok 003;speed---MAF(specified)---MAF(actual)
    --------------0---------240-340----------240-340
    u mnie------------- 850.0mg/str-----1275.0mg/str

blok004;specified start--------cold start
    -------------2 do -3---------------3-70
    ------------13.2 BTDC-----------94.4%

blok007;fuel temp.----air temp.----coolant temp.
    ------------12.6C--------10.8C----------10.8C

blok008;injection Quantities
    -------------speed----------inj------------inj------------inj
    ---------------0---------17.0mg/str---0.0mg/str---32.8mg/str

i pytanko;
    switch to basic settings-tym sie ustawia ustawienia fabryczne jesli tak to jak je zapisac?

VAG scope-to jest tylko wykres?

log-???

i to tyle moich badan - co o tym sadzicie?

Dodano po 3 [godziny] 27 [minuty]:

przestawilem pompe poskladalem odpalilem i na bloku 2 skaczaca wartosc miedzy 66 a 75 czyli teraz troszke spowrotem.

Dodano po 1 [godziny] 8 [minuty]:

nastepne przestawionko i wartosc miedzy 54 a 60 i chyba tak zostawie i poczekam na wasze oceny danych i opinie

a tak wogule to Dosiego Roku 2008

Dodano po 4 [godziny] 40 [minuty]:

piotrmarczak napisał:
    jak ci koledzy radza jedz pierwsze na waga skoro niemasz koszt podlaczenia ok 50 zl a na darmo sie nie urobisz jak widac twoja wiedza niepozwoli ci samemu rozwiazac tego problemu

no i sie okazalo ze przy pomocy forumowiczów udalo sie rozpracowac ten problem-zacznij pomagac jak inni a nie bezsensownie pisac ;-)
  • #15 4660672
    dan1974
    Poziom 11  
    z vagiem doszlem do ladu i kumam jak i co :-)
    wymienilem czujnik temperatury ale problem ze swiecami pozostal tzn;jak zimny to swiece grzeja tylko 4 sekundu i niema szans na odpalenie i tu pytanie gdzie jest czujnik za to odpowiedzialny?
  • #16 4676799
    fulcrum
    Poziom 1  
    A może świece wypalone? U mnie działały ale bardzo słabo-były wypalone. Warto sprawdzić jaki prąd pobierają i jak szybko następuje jego spadek wraz ze wzrostem temperatury świec. Zasilanie poprowadzić bezpośrednio z aku, przez bezpiecznik. Wypalona pokazywała 15A i spdek do 7A trwał chyba z 12s, dobra (nowa) pokazywała 22A i spadek do 16 w 3-4s.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem z odpalaniem VW Passat B5 1.9 TDI 110KM (silnik AFN) po wymianie pompy wtryskowej objawia się trudnościami przy zimnym starcie, długim kręceniem "na sucho" i dużą ilością szarego dymu. Brak błędów w diagnostyce VAG. Sugerowane przyczyny to niewłaściwie ustawiony kąt wtrysku pompy, cofanie się paliwa (zalecane zamontowanie zaworka zwrotnego paliwa), nieszczelności powodujące dostawanie się powietrza do układu paliwowego oraz problemy ze świecami żarowymi i ich zasilaniem. Wskazano na konieczność mechanicznego wyregulowania kąta wtrysku (blok 000, pozycja 2, basic setting 49-54) oraz sprawdzenia parametrów za pomocą VAG, w tym kąta wtrysku i temperatury paliwa. Zauważono także charakterystyczne "cyknięcie" w skrzynce bezpieczników podczas odpalania, które może wskazywać na problem z zaworem w pompie lub spadkiem napięcia wpływającym na działanie świec żarowych. Wymiana czujnika temperatury nie rozwiązała problemu z czasem grzania świec, co sugeruje konieczność dalszej diagnostyki układu świec żarowych, ich zasilania i ewentualnej wymiany. Zalecane jest również sprawdzenie stanu świec żarowych pod kątem poboru prądu i szybkości spadku natężenia wraz z nagrzewaniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA