logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio Alpha VW Polo 1996 – jak odzyskać kod do radia po pojawieniu się SAFE?

azja9 28 Gru 2007 10:27 14098 9
REKLAMA
  • #1 4631078
    azja9
    Poziom 2  
    Witam,
    jestem blondynka i laikiem w dziedzinie elektroniki więc zadam pytanie godne blondynki-wczoraj po odpaleniu auta na wyswietlaczu radia pojawił mi sie SAFE,wydedukowałam,ze chodzi o jakies zabezpieczenie lub kod.Poczytałam troche posty na tym forum i potwierdziło mi sie to.Ale i tak nie wiem co z tym dalej zrobic?czy musze szukac magika od kodów?

Auto to Volkswagen Polo rocznik 96, radio ma napis alpha, jest chyba oryginalnie zamontowane -kupiłam samochód juz z tym radiem, jeżdze nim 3 lata i nigdy wczesniej to się nie zdarzyło.Od samochodu mam wszytskie papiery niemieckie, łacznie z ksiazka serwisową niemiecką, etc.,ale od radia nic.przeszukałam te papiery i lipa

wiem, ze chodzi o kod, czy ten kod jest do odzyskania?
  • REKLAMA
  • #2 4631141
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Tak, jest do odzyskania, w serwisie autoryzowanym VW lub u fachowca od kodów. Takiego znajdziesz w zakładach rtv lub pytajac elektryków samochodowych, czasem na giełdach samochodowych lub elektronicznych. Poszukaj kartki wielkości wizytówki, zwykle wklejona była do instrukcji obsługi radia, będzie na niej numer radia VWZxxxxxxxxxxxx i SafetyNo który jest kodem a w instrukcji znajdziesz sposób jego wpisania. Tylko nie wpisuj kodów wymyślonych bo zablokujesz radio.

SławeK
  • REKLAMA
  • #3 4631153
    Tomek Włodarczyk
    Serwisant RTV
    Ocena: 331
    azja9 napisał:
    ....
    wiem, ze chodzi o kod, czy ten kod jest do odzyskania?

Oczywiście, że jest do odzyskania! Tutaj trzeba by było się zastanowić dlaczego radyjko zawołało kodu. Teoretycznie woła kodu po zdemontowaniu go z samochodu lub odłączeniu akumulatora.
  • #4 4631165
    azja9
    Poziom 2  
    OK,dzieki- przeszperam jeszcze raz wszytskie papiery ale pewnie skończy sie na magiku

czyli nie ma mozliwosci ze sie samo odblokuje jak tu gdzieniegdzie poczytałam?

no wlasnie-nie wiem, czemu zawołalo?

normalnie wróciłam nim z pracy, działało...za dwie godziny wsiadłam-nie działalo?może to wina mrozu i na przykład coś z zimna?
  • REKLAMA
  • #5 4631203
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Spadek napięcia na akumulatorze w czasie kręcenia rozrusznikiem, radio pomyślało że zostało odłączone od prądu i dlatego zapytało o kod. To nie Golf4 z fabrycznym radiem które miało tzw komfortowe kodowanie i zapamiętywał kod komputer auta.

SławeK
  • #6 4631212
    Tomek Włodarczyk
    Serwisant RTV
    Ocena: 331
    A akumulator w jakim stanie? Nie ma problemów z rozruchem silnika?

Sorry Sławek za duble twoich postów, ale idziemy tym samym tokiem rozumowania tylko ja dwie minuty po tobie :D
  • #7 4631239
    azja9
    Poziom 2  
    nigdy mnie nie zawiódł akumulator ani zadnych problemow z odpalaniem.

używam od jakiegos czasu transmitera mp3 ale to chyba nie moze miec związku?
  • #8 4873285
    DanielKoszalin
    Poziom 2  
    Ocena: 7
    Witam posiadam radio VW aplha i dwa razy wpisalem zły kod próbowałem z pamięci i znalazłem kartke z kodem i teraz nie moge wpisac. Trzymajac guziki TP+TA nie wyskakuje okienko z kodem.
    Co mam zrobić proszę o pomoc.
  • #9 4873919
    damiancz
    Moderator Radia Samochodowe
    Ocena: 1401
    Ale pisze SAFE 2 ;)

Poczekaj na włączonym radiu 60 minut , zapłon też musi być włączony aż cyfra 2 zgaśnie potem wprowadzaj kod
  • REKLAMA
  • #10 4920484
    DanielKoszalin
    Poziom 2  
    Ocena: 7
    Wielkie Dzięki radyjko śmiga bez zarzutów :)

Podsumowanie tematu

✨ Radio samochodowe VW Alpha w Volkswagenie Polo z 1996 roku wyświetla komunikat SAFE po spadku napięcia akumulatora lub odłączeniu zasilania, co powoduje zablokowanie radia i konieczność wpisania kodu zabezpieczającego. Kod ten jest zwykle umieszczony na małej karteczce dołączonej do instrukcji obsługi radia, zawierającej numer radia (VWZxxxxxxxxxxxx) oraz SafetyNo. W przypadku jego utraty kod można odzyskać w autoryzowanym serwisie VW lub u specjalistów zajmujących się kodami radiowymi, np. w zakładach RTV lub u elektryków samochodowych. Próby wpisania błędnego kodu mogą trwale zablokować radio. Po pojawieniu się komunikatu SAFE 2 należy pozostawić radio włączone z zapłonem na około 60 minut, aż zniknie cyfra 2, a następnie wprowadzić poprawny kod. Używanie dodatkowych urządzeń, takich jak transmiter MP3, nie wpływa na blokadę radia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA