Witam! Kupilem przerywacz do kierunkowskazow teraz chce go zamontowac w traktorz. przerywacz ma 3 blaszki i teraz nie wiem jakie kable to niego podlaczyc zaznacze ze instalacji do kierunkowskazow nie ma wiec wszystko od nowa robie mam wlacznik trojpozycyjny on-off-on. Prosze o podpowiedzi.
Jaki masz przerywacz, typ jest ważny bo od tego zależy podłączenie np kontrolki kierunkowskazów, czy na nim ma być także instalacja kierunkowskazów awaryjnych?
Pewnie do ciągnika to taki w metalowej cylindrycznej obudowe? Tam gdzie znaczek + dajesz PLUSA a tam gdzie P dajesz przewód którym jedziesz na ten swój przełącznik na styk środkowy ten spólny . Przełacznik przełacza ten środkowy pon pomiędzy dwoma stronami kierunków przez żarówki do masy.
Trzeci styk do kontrolki. Kontrolka z "drugiej strony" do zasilania po stacyjce. Ale to tylko jeśli masz przerywacz cylindryczny i nie robisz instalacji kierunkowskazów awaryjnych.
Przerywacz nie ma zadnego oznaczenia oprocz tego ze na boku pisze R.M Jest cylindryczny. przy blaszkach nie ma oznaczenia = (plus) ani P.
Nia mam mozliwosci teraz wstawienia zdjecia przerywacza wiec zrobilem maly rysunek w zalaczniku.
Prosilbym o podpowiedz jaki przewod do ktorej blaszki.
Awaryjnych nie będzie.
Załączniki:
przerywacz.JPG(9.44 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Spokojnie możesz próbować za pomocą żarówki od przednich świateł, masa żarówki do akumulatora, plus z akumulatora na przerywacz a reszta metodą prób i błędów, żarówka powinna prawidłowo migać, nie bój się, nic nie spalisz.
Masz dwa rozwiązania
+ idzie na plus zasilania
L idzie na przełącznik ston kierunkowskazu
P idzie na lampke kontrolną
drugie
49 idzie na plus
49a idzie na przełącznik
31 idzie na masę.
Podlaczylem ten przerywacz ale bez kontrolki gdyz po podlaczeniu zasilania swiecila caly czas a jak wlaczylem kierunkowskaz to wtedy migala co jest przyczyna?
Bo podłączyłeś pewnie + na kontrolkę a ma być masa, albo odwrotnie. Były dwa typy przerywaczy, w jednym łączyło się kontrolkę z plusem a w drugim z minusem. Poprostu zamień zasilanie kontrolki.
Walczę z podobną sprawą w swoim fiacie 125p.
Przerabiam te same problemy ze zwalniającymi kierunkami na bimetalowym przerywaczu :/ Chciałem przejść na przerywacz RWB-02 (jeśli ktoś kojarzy)
Problem mam taki, że mój fiat nie ma instalacji do takiego przerywacza. Do świateł awaryjnych mam osobny przerywacz.
Jeśli ktoś mógłby mi pomóc i napisać łopatologicznie jak podłączyć to cacko żeby pozbyć się starego przerywacza od kierunków i osobnego od awaryjnych to byłbym niezmiernie wdzięczny.
Z elektryki coś kumam, ale zbyt zaawansowana terminologia jest mi obca.
Z góry dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam
✨ Dyskusja dotyczy podłączenia 3-pinowego przerywacza kierunkowskazów w traktorze, gdzie instalacja kierunkowskazów jest tworzona od podstaw, a przełącznik to typ on-off-on. Przerywacz jest cylindryczny, oznaczony jako R.M, bez wyraźnych oznaczeń na blaszkach. Zalecane jest podłączenie jednej blaszki do plusa zasilania (oznaczanej jako + lub 49), drugiej do przełącznika kierunkowskazów (P lub 49a), a trzeciej do lampki kontrolnej (31 lub L), która powinna być zasilana po stacyjce. W przypadku braku lampki kontrolnej można ją pominąć, jednak wtedy mogą wystąpić problemy z ciągłym świeceniem po podłączeniu zasilania. Wskazano, że w niektórych przerywaczach kontrolka łączy się z masą, a w innych z plusem, co wymaga ewentualnej zamiany przewodów. Podłączanie można przeprowadzić metodą prób i błędów, stosując żarówkę do testów. W dyskusji pojawiła się także wzmianka o przerywaczu RWB-02 stosowanym w Fiacie 125p, gdzie użytkownik poszukiwał prostego schematu podłączenia przerywacza do kierunkowskazów i świateł awaryjnych, jednak bez szczegółowego rozwiązania dla traktora. Wygenerowane przez model językowy.