logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

V3 - ładowanie, telefon po zalaniu, wyłącza się.

amoralez 28 Gru 2007 11:19 2434 8
  • #1 4631234
    amoralez
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Witam, dostalem V3 po zalaniu. Wyskakiwał komunikat "nie ładuje" lub cos takiego. Po grzaniu i wanience na lcd normalnie ładowanie, po odłaczeniu ładowarki 2 kreski batki i telefon sie wyłacza. Na naładowanej baterii z innej motki telefon działa normalnie. Dziwi mnie to ze na pinach od baterii napiecie jest niby ok. Jakies rady ?
  • #2 4631314
    Repciu
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    jak po zalaniu to masz padniętą baterie, miałem 2 przypadki takie że w V3 ładowała, ale przy probie wlaczenia wlaczala sie i wyłączała i okazało się, że to wina baterii
  • #3 4631401
    amoralez
    Poziom 17  
    no coz .. wsadzilem batke do innej v3 i podładowała sie bez problemu wiec to nie to.
  • #4 4631439
    Repciu
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    to pewnie któryś z tranzystorów w obwodzie ładowania jest walnięty, próbowałeś w myjce wyczyścić, grzałeś hotem ?
  • #5 4631461
    amoralez
    Poziom 17  
    tak, i w sumie to napisalem o tym w pierwszym poście :)
  • #6 4632383
    Munio 010
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Jeśli telefon jest naładowany a mimo to się wyłącza to prawdopodobnie jest padnięta końcówka mocy.
    A koszt naprawy to już ok.80zł jak nie więcej.
    Ja bynajmiej tak miałem
  • #7 4634768
    amoralez
    Poziom 17  
    telefon z inną baterią działa normalnie ... dla przypomnienia ... on tylko i wyłącznie nie ładuje :/ batka OK, telefon tez działa, na stykach około 3,7 V z tego co pamietam, nie iwem czy napiecie nie spada gdy wsadzam baterie. Pokazuje ze ładuje ... all ok .. odłacze ładowarke wskoczą 2 kreski i tel po 2 sek sie wyłaczy ... no i po tym .. kaplika :) myjka była grzanko było. Prosze ewentualnie o linka do posta na elektrodzie jak naprawic ładowanie ... tyle ze tak kompleksowo z paroma rozwiazaniami :) co pomoze ... zamieszcze takze tu. Pozdrawiam
  • #9 4697056
    motorowiec
    Poziom 2  
    Ja w swojej v3 mam chyba padniętą końcówkę mocy, przynajmniej tak mi powiedziano w serwisie, ponieważ telefon podczas ładowania się grzeje, a po odłączeniu ładowarki dalej jest ciepły i siada mi bateria. W necie znalazłem końcówkę mocy, ale nie wiem czy to będzie się opłacało robić. Może mi ktoś poradzić?

Podsumowanie tematu

✨ Telefon Motorola V3 po zalaniu wykazuje problem z ładowaniem – pojawia się komunikat „nie ładuje”, a po odłączeniu ładowarki bateria wskazuje dwie kreski i urządzenie się wyłącza. Pomimo prawidłowego napięcia na pinach baterii (około 3,7 V) i działania telefonu na innej baterii, oryginalna bateria nie utrzymuje zasilania. Próby suszenia, czyszczenia w myjce ultradźwiękowej oraz podgrzewania nie przyniosły trwałej poprawy. Podejrzewa się uszkodzenie elementów obwodu ładowania, w szczególności tranzystorów lub końcówki mocy, co potwierdzają objawy takie jak przegrzewanie się telefonu podczas ładowania i szybkie rozładowanie baterii po odłączeniu zasilania. Koszt naprawy końcówki mocy szacowany jest na około 80 zł lub więcej. Wskazano również link do forum Elektroda.pl z możliwymi rozwiązaniami naprawy obwodu ładowania w modelu V3.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA