logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa i zastosowanie układu czasowego Timer 555

zyzio16 28 Gru 2007 13:59 6729 9
REKLAMA
  • #1 4631847
    zyzio16
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Tak jak w temacie szukam informacji nt układów czasowych. Szukałem po internecie ale znajduje tylko gotowe rozwiazania jak np. Timer 555.
    Ja szukam takich informacji jak jest zbudowany, gdzie sie go stosuje itp.

Z góry dziękuję za każdą pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4632096
    staszeks
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    może tak na początek spróbuj:
    uniwibrator, multiwibrator monostabilny, przerzutnik monostabilny
    możesz też n.p. poszukać 74121,74123
  • REKLAMA
  • #3 4632235
    jajek92
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    zyzio16 napisał:
    Tak jak w temacie szukam informacji nt układów czasowych. Szukałem po internecie ale znajduje tylko gotowe rozwiazania jak np. Timer 555.
    Ja szukam takich informacji jak jest zbudowany, gdzie sie go stosuje itp.

Z góry dziękuję za każdą pomoc.

to twoje "555"
    to najcześciej tą LM555 albo NE555 mają taką samą budowę i podobne parametry tylko różnią się producentem... to inaczej generator.. stosowany bardzo często w stroboskopach, różnych urządzeń w którym żarówka albo jakieś diody led mrygają. ma też zastosowanie w modulatorach dzwiękowych.. np.efekt robota ipt... to tyle co wiem jeżeli chodzi o jakjest zbudowany to przesyłam plik pozdrawiam
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=4612208#4612208

Dodano po 2 [minuty]:

http://www.national.com/mpf/LM/LM555.html
    http://free.polbox.pl/g/gorski72/uklady/uklady08.htm
    to tyle co mogłempmudzmożesz też poszuka przeciezw googlach
  • #4 4632255
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 884
    Albo serii CMOS 4047; 4541; 4060(VCO); 4538
  • REKLAMA
  • #5 4632623
    staszeks
    Poziom 27  
    są jeszcze uniwibratory licznikowe.
    ładnie omówione w:
    "Układy scalone TTL w systemach cyfrowych"-Jan Pieńkos,Janusz Turczyński.
    Oczywiście niekoniecznie muszą być wykonane z układów TTL.
  • #6 4633314
    zyzio16
    Poziom 17  
    Zle chyba mnie zrozumieliscie. Ja nie szukam o ukladzie 555, a ogolnie o UKLADACH CZASOWYCH. Co to sa za uklady, jak sa zbudowane, gdzie sie je stosuje itp.
  • REKLAMA
  • #7 4633397
    staszeks
    Poziom 27  
    A może odpowiesz co wspólnego ma 555 z 74121,74123,4047; 4541; 4060(VCO); 4538,albo uniwibratorami licznikowymi.
    Przepraszam,ma jedno
    to i to jest układem scalonym.
  • #8 4646095
    zyzio16
    Poziom 17  
    Czyli uklady czasowe to nic innego jak uniwibratory???
  • #9 4648484
    jajek92
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    nie Układy czasowe = Timer = Generator
  • Pomocny post
    #10 4648542
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 692
    Pytanie o układy czasowe jest dość enigmatycznie postawione i daje możliwość wieloznacznych odpowiedzi.
    Ogólnie układ czasowy służy do odmierzania czasu, więc może to być i zegar.
    Pomiar czasu może służyć do jego wyświetlania (zwykły zegar) ale także do wprowadzania np. opóźnień czasowych potrzebnych do prawidłowego działania układów: mogą to być opóźnienia włączenia, wyłączenia, generacja impulsów określonej szerokości czy przesuniętych w czasie.

Drugi kierunek to sposób realizacji tych opóźnień: od najprostszych układów RC (układy monostabilne), przez układy licznikowe taktowane sygnałem o odpowiedniej częstotliwości do układów zliczających czas programowo (mikroprocesory). Tu już trzeba szukać rozwiązań w konkretnych układach jak wymienione przez kolegów wcześnie (zajrzyj do kart katalogowych podanych układów)

Układy monostabilne są stosowane w prostych układach a mpsorowe w tych gdzie wymagane są złożone zależności czasowe lub częste zmienianie sposobu działania ...

To dość szeroki temat przy takim stopniu ogólności pytania ...

Podsumowanie tematu

✨ Układy czasowe to elektroniczne komponenty służące do odmierzania i generowania określonych czasów lub impulsów. Mogą realizować funkcje takie jak opóźnienia włączenia/wyłączenia, generacja impulsów o określonej szerokości czy przesunięcie czasowe sygnałów. Wśród popularnych układów czasowych wymienia się monostabilne uniwibratory, które wykorzystują elementy RC do prostych pomiarów czasu, oraz bardziej złożone układy licznikowe taktowane sygnałem zegarowym, a także programowalne mikroprocesory. Przykładem klasycznego układu czasowego jest Timer 555 (np. LM555, NE555), który jest generatorem impulsów stosowanym m.in. w stroboskopach, modulatorach dźwiękowych i migających diodach LED. Alternatywne układy czasowe to serie CMOS, takie jak 4047, 4541, 4060 (VCO), 4538 oraz układy TTL jak 74121 i 74123. Układy te różnią się budową i zastosowaniem, ale wszystkie należą do grupy układów scalonych realizujących funkcje czasowe. Literatura techniczna, np. "Układy scalone TTL w systemach cyfrowych" autorstwa Jan Pieńkos i Janusz Turczyński, omawia szczegółowo uniwibratory licznikowe i ich zastosowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA