logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV LCD GXK TFT18362 - zwarcie w gałęzi 3.3V, brak schematu płyty głównej

boruc23 28 Gru 2007 19:56 2707 6
REKLAMA
  • #1 4633364
    boruc23
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam

Posiadam TV LCD z matrycą LG LC320W01 . Wiem, że jest uszkodzona płyta główna ponieważ miałem drugą i podłączyłem i wszystko było ok. Jak włącze TV do sieci to dioda Stand By świeci ok 5-10 sekund i gaśnie i koniec jego reakcji. Po sprawdzeniu doszedłem, że jest zwarcie w gałęzi 3.3 volta ale nie mam pojęcia skąd się bierze - sprawdziłem wszystkie diody i są ok zwarcie jest np na regulatorze napięcia IL1117-33.V lecz on jest sprawny ponieważ po wylutowaniu z układu wszystko jest z nim ok (tzn.. brak zwarć) . Nie mam żadnego numeru tej płyty ponieważ nie ma nic na niej napisane co z tym idzie brak schematu serwisowego. Czy miał ktoś może podobny problem? Czy ktoś ma może schemat tej płytki? Jeżeli tak proszę o odpowiedzi. Jutro dodam zdjęcie tej płyty głównej.

Moderatora proszę o nieusuwanie tematu jak już to nich chociaż napisze co się mu nie podoba!!!

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4648585
    satgal
    Poziom 40  
    Ocena: 428
    Ten IC robiący 3,3v to przetwornica impulsowa step down robiąca z wyższego nap. o dużej sprawności potrzebne w układzie 3,3v. Naprawiałem kiedyś podobny TV LCD 32" pod nazwą Manta i też obciążało mi 3,3v to aby sprawdzić przyczynę odłączyłem ten IC i tą gałąz zasiliłem zasilaczem laboratoryjnym regulowanym o parametrach do30V 5A oczywiście startowałem od 0V i podnosząc powoli nap. obserwowałem wskazania amperomierza i okazało się że winny był IC scaler który już przy 2V parzył. Mimo że jestem zarejestrowany to zdjęcie tej płytki jest nie dostępne.
  • REKLAMA
  • #4 4649346
    boruc23
    Poziom 12  
    Witam

Dziękuję za zainteresowanie. Dodaję zdjęcie płytki. Najgorzej że to wszystko bez firmowe i nie ma schematu nigdzie do tego.
    Załączniki:
    • TV LCD GXK TFT18362 - zwarcie w gałęzi 3.3V, brak schematu płyty głównej Plytka.JPG (91.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 4651408
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4669204
    boruc23
    Poziom 12  
    Witam jeżeli nik mi nie potrafi/nieche pomóc to może jest ktoś z okolic koszalina co mógłby mi pomóc przy tym. Oczywiście za opłatą.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz telewizora LCD z matrycą LG LC320W01 zgłasza problem z uszkodzoną płytą główną, która powoduje zwarcie w gałęzi 3,3 V. Po podłączeniu do sieci dioda Stand By świeci przez kilka sekund i gaśnie, a urządzenie nie reaguje dalej. Zwarcie wykryto na regulatorze napięcia IL1117-33V, który po wylutowaniu jest sprawny, co wskazuje na uszkodzenie innego elementu na płycie. Płyta główna jest bezfirmowa, bez oznaczeń i schematu serwisowego, co utrudnia diagnozę. Jeden z użytkowników zasugerował, że podobny problem występował w telewizorze LCD 32" marki Manta, gdzie przyczyną był uszkodzony układ scaler obciążający linię 3,3 V. Zalecił testowanie gałęzi zasilania za pomocą zasilacza laboratoryjnego, stopniowo podnosząc napięcie i obserwując pobór prądu. Autor dodał zdjęcia płyty głównej, jednak brak schematu i oznaczeń utrudnia identyfikację uszkodzeń. W dyskusji pojawiła się sugestia, że producenci nie udostępniają schematów, ponieważ części nie są sprzedawane detalicznie, a naprawa wymaga doświadczenia. Autor poszukuje także pomocy lokalnej, np. w okolicach Koszalina, oferując zapłatę za wsparcie serwisowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA