logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LM7805 minimalne zasilanie, prąd pracy a odprowadzanie ciepł

nelik1987 29 Gru 2007 01:15 6809 5
REKLAMA
  • #1 4634786
    nelik1987
    Poziom 31  
    Ocena: 428
    Witam mam parę pytań co do stabilizatora LM7805

stosuję go do zasilania uC 2 diod zasilania karty chip i przekaźnika, wszystkie te elementy pracują przy napięciu 5 V więc postanowiłem dla większej uniwersalizacji konstrukcji dać stabilizator LM7805 z tego co wyczytałem to minimalnę napięcie zasilania tego stabilizatora to 7 V czy dobrze przeczytałem? Czyli jak dam trafo 5V po wyprostowaniu otrzymam 5*pier2 czyli dostaje 7,07 i czy to na pewno wystarczy do prawidłowej pracy tego układu?

Teraz pytanie przy jakim prądzie trzeba stosować radiator, choćby najmniejszy

no i jeszcze pytanie jak mam policzyć prąd pobierany przez cały układ? chciałem to zrobić teoretycznie bo całego układu jeszcze nie zbudowałem i liczę jakie najmniejsze trafo można zastosować, no i na przykład jak wyjdzie mi że cały układ pobiera 50mA to jaki prąd musi dać transformator (mówimy o zwykłych, tanich transformatorach, chodzi o cenę)

aha i jeszcze pytanie z innej beczki jak policzyć prąd cewki zasilanej z 5V która ma rezystancję około 400Ω
  • REKLAMA
  • #2 4634821
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 835
    7805 może i potrzebuje min 7V ale te 7V to przy minimum tętnień. Lepiej dać z 3V napięcia Ui-Uo.
    Poczytaj, bo tu jest wszystko (prawie) o klasycznych zasilazach:
    http://elportal.pl/ea/zasilacze.html
    Co do mocy traconej to łatwo ją policzyć, mianowicie to iloczyń różnicy napięcia między wejściem a wyjściem i prądu pobieranego przez cały układ. Jak sięgniesz 1,5-2W to daj radiaor, nie musi być duży a tak przy 5W daj już większy. Prąd cewki w przybliżeniu z prawa oma.
  • REKLAMA
  • #3 4634841
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Zamiast standardowego 7805, użyj odpowiednika LowDrop, a "zarobisz" 2V napięcia po stronie niestabilizowanej... :D
    Uzyskanie 7V napięcia stałego z 5V napięcia uzwojenia wtórnego to utopia... :cry:
    a gdzie spadek napięcia na diodach prostowniczych?
    a gdzie obniżka napięcia tego napięcia związana z takąż w sieci zasilającej?
    a gdzie zapas na napięcie tętnień filtru pojemnościowego?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 4635667
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 835
    Daj trafo 8Vac i z 1Aca.
  • #6 4636048
    MMarek17
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    Napięcie z trafa to Uac. Po prostowniku gretza i kondensatorze będzie Uwy = Uac - (2*0,7) * 1,41.
    Te 2V więcej to mało jak na 7805. Po za tym sam stabilizator typu 78xx lub 79xx pobiera sporo prądu w porównaniu do poboru np. 50mA przez obciążenie. Lepiej zastosować coś nowszego i przystosowanego do niskich różnic napięć we/wy.

Pobór prądu przez cewkę przekaźnika 400om/5V obliczysz z prawa oma jeśli oczywiście mówimy o zasilaniu prądem stałym. Jeśli zasilanie jest prądem przemiennym to niestety mówimy już o impedancji, a ta zależy też od indukcyjności cewki. Aby zmniejszyć pobór prądu przez cewkę przekaźnika można zastosować układ RC który spowoduję że przekaźnik będzie włączany impulsem pełnego zasilania, a podtrzymywany napięciem i prądem niższym.
REKLAMA