logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka lekka dystrybucja Linux zmieści się na pendrive 1 GB oprócz DSL?

MarekPPN 29 Gru 2007 11:55 32240 19
REKLAMA
  • #1 4635447
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Ocena: 154
    Czy jest możliwość zainstalowania tego systemu na pendrive 1 GB?

Jakie polecilibyście jeszcze systemy Linux na pendrive (od razu odpada Damm Small Linux)?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4636240
    mariusz.ja
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Możesz spróbować zainstalować wersję Mandrivy.
  • #3 4636270
    MarekPPN
    Poziom 35  
    A będzie działało?

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 4638821
    Swoop
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Ubuntu 7.10 powinien dać się zainstalować na penie.
    Zerknij PW
  • REKLAMA
  • #5 4638979
    jaku20
    Poziom 11  
    Witam, może początkujący tu jestem ale się wypowiem - jak dla mnie instalacja systemu na dysku USB nie jest zbyt trafionym pomysłem.
    Dyski usb czyli popularne pendrive'y nie są przystosowane do użycia jako dyski systemowe z powodu ich relatywnie niskiej żywotności. Pendrivy zbudowane są w oparciu o pamięć flash, która ma ograniczoną liczbę zapisów/odczytów czyli tzw. cykli. Nie orientuję się dokładnie ile w tym momencie jest to średnio 1000000 cykli. Biorąc pod uwagę, że edycja średniego pliku Word to okolo 50-100 cykli... Niby wydaje się to mało, ale weźmy pod uwagę, że nie tylko to robimy podczas pracy. Samo załadowanie systemu itd...

A co do tematu - Myślę, że Fedora, Slax, może kolega sobie równie dobrze wrzucić jakąś distro LiveCD...

Pozdrawiam.
  • #6 4640321
    MarekPPN
    Poziom 35  
    LiveCD posiadam, ale jednak chcę spróbować na pendriva.
    Miałem Damm Small Linux lecz nie jest po polsku i mało w nim potrzebnych dla mnie opcji.

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #7 4640422
    gadula88
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    A może MCNLive? System ten posiada odrazu w sobie odpowiednie konfiguratory i usprawnienia dla pendriva.
  • REKLAMA
  • #8 4640658
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Porównam sobie Slaxa i MCNLive.

Systemu głównie używałbym do naprawiania innych systemów i do narzędzi naprawczych, nie ukrywam że zastosowałbym je do poczty elektronicznej, przeglądania internetu, grafika rastrowa. Bardzo ważną cechą jest pakiet biurowy (odpowiednik Worda, Excela, PowerPointa).

Pozdrawiam
  • #9 4640746
    lividumrimmon
    Poziom 11  
    Ja lubię Mandriva , Ubuntu i Knoppix'a
    Ale może ci tam wejść też DSL , Debian , PLD i Slax

Pozdro i życzę powodzenia
  • #10 4640787
    mevelrik
    Poziom 12  
    Polecam Mandrive, oczywiście da się zainstalować na penie. Korzystam z niej w wersji 2007 Xtreme ale tobie polecam wersje najnowszą 2008. Niestety nie instalowałem jej nigdy na pamięci wymiennej, więc nie podpowiem jak to zrobić. Jeśli byś kupił komercyjną wersje Xtreme dostał byś oryginalnego pena gratis.

Więcej info: http://strefamandrivy.pl/
    Luknij tam. Naprawdę polecam ten system :)
  • #11 4640937
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Cytat:
    Ja lubię Mandriva , Ubuntu i Knoppix'a
    Ale może ci tam wejść też DSL , Debian , PLD i Slax

Pozdro i życzę powodzenia

To jak lubisz to pewnie miałeś Ubuntu na pendrive. Jak go zainstalowałeś?

Cytat:
    Więcej info: http://strefamandrivy.pl/
    Luknij tam. Naprawdę polecam ten system Smile

Trzeba zamówić dostęp, co wiąże się z opłatami.

Dodano po 2 [godziny] 5 [minuty]:

Slax działa dobrze.

A jak zainstalować Ubuntu?

Pozdrawiam
  • #12 4641726
    zonko
    Poziom 23  
    Ocena: 24
    Pracuję na Mandrivie 2007. Ale sam osobiście u znajomego widziałem SuSe10 pracującą na pendrivie.
  • #13 4643181
    gadula88
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Dla osób które chcą łatwo przygotować swoją własną dystrybucję Slaxa, i to w dodatku pod Windowsem polecam zapoznanie się z tym artykułem. Sam tym sposobem wykorzystałem mojego pendriva.
  • #14 4645194
    mevelrik
    Poziom 12  
    na strefamandriwy.pl nie rtzeba nic płacić (oczywiście do pierwszego "stopnia wtajemniczenia", dalej jest płatne).
  • REKLAMA
  • #15 4645218
    zonko
    Poziom 23  
    Ocena: 24
    Tak na koniec roku mnie naszło.
    W związku z wypowiedzą gadula88
    Cytat:
    Dla osób które chcą łatwo przygotować swoją własną dystrybucję Slaxa, i to w dodatku pod Windowsem

Chciałbym doczekać czasów kiedy w postach będzie się pisać:
    Dla osób które chcą łatwo przygotować swoją własną dystrybucję Windowsa i to w dodatku pod Linuxem
    :D
    Pozdrawiam Wszystkich z Nowym Rokiem.
  • #16 4652776
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Korzystałem z artykułu na "jakilinux".
    Wszystko ładnie się udało.

Lecz jestem uparty i chciałbym wykorzystać Ubuntu :)

Pozdrawiam
  • #17 4653104
    Bullseye
    Poziom 27  
    Ocena: 89
    Slax jest niewatpliwie lepszy, mniej zajmuje przede wszystkim. Pakiet openoffice da sie wladowac na niego i to w dodaku po polsku jeszcze :) Ubuntu po zainstalowaniu ma wiecej jak 1GB wiec jedynie liveCD by sie dalo na penie odpalic (syslinux ci pomoze, i to w dodatku pod Linuxem go uzyjesz:)
  • #18 4674351
    MarekPPN
    Poziom 35  
    No tak racja Slax jest dobrą dystrybucją na pendriva, można wgrać wiele modułów itd.

Pozdrawiam
  • #20 4690143
    MarekPPN
    Poziom 35  
    Tylko że płatna.

Mniej więcej rozwiązałem swój problem, Slax okazał się najlepszy bo Ubuntu nie próbowałem.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru lekkiej dystrybucji Linux mieszczącej się na pendrive o pojemności 1 GB, z wykluczeniem Damn Small Linux (DSL). Użytkownicy polecają dystrybucje takie jak Slax, Mandriva (w tym wersje Xtreme 2007 i 2008), Ubuntu 7.10 (choć pełna instalacja Ubuntu przekracza 1 GB i nadaje się raczej jako LiveCD), MCNLive oraz Knoppix, Debian, PLD i SuSe10. Mandriva Xtreme jest dostępna oryginalnie na pendrive, jednak jest płatna. Slax wyróżnia się małym rozmiarem, możliwością doładowania modułów oraz wsparciem dla pakietu biurowego OpenOffice w wersji polskiej. Instalacja systemu na pendrive jest możliwa, ale należy pamiętać o ograniczonej żywotności pamięci flash w pendrive’ach, co może wpływać na trwałość systemu. Systemy LiveCD są alternatywą, jednak autor preferuje pełną instalację na pendrive. Wskazano również narzędzia takie jak syslinux do uruchamiania systemów z pendrive. Dyskusja zawiera także uwagi dotyczące zastosowań systemu na pendrive, takich jak naprawa innych systemów, obsługa poczty, przeglądanie internetu, grafika rastrowa oraz pakiet biurowy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA