logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Creative T7900 - Subwoofer nie reaguje na ustawienia karty dźwiękowej SB Audigy LS 5.1

kris6661991 29 Gru 2007 23:15 1369 5
REKLAMA
  • #1 4638466
    kris6661991
    Poziom 25  
    Ocena: 36
    Witam.
    A mianowicie: kupiłem jakiś tydzień temu zestaw 7.1 creative t7900. Ostatnio "bawiąc sie" ustawieniami karty dźwiękowej (SB Auigy LS 5.1) zauważyłem iż subwoofer nie reaguje na ustawienia dotyczące karty, tzn. reguluje głośność subwoofera czy też częstotliwość odcięcia a on na te zmiany w ogóle nie reaguje.
    Reszta głośników działa prawidłowo. Dodam jeszcze że w teście wszystkie głośniki (nawet subwoofer) grają tylko kiedy powinny.
    Po przełączaniu wtyczek źródła doszedłem do wniosku że wygląda to jak by w środku wejście subwoofera było podłączone do prawidłowego wejścia oraz dodatkowo np. rezystorami od każdego kanału... tak ż niezależnie który kanał podłącze (np RL czy FL) to i tak część sygnału zostnie wysłan na kanł subwoofera i "odezwie się"... czy tak być powinno?

proszę o odpowiedzi
    kris6661991:D:D:D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4784949
    larguss
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    u mnie tez tak jest wiec chyba tak być powinno
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4784997
    EDII25
    Poziom 11  
    Witam
    Ja posiadałem kartę SB Live5.1 i w tych kartach wszystko jest tak jak by powinno. Domyślam sie że wyjście SUB jest gdzies sumą wszystkich kanałów.
  • REKLAMA
  • #4 4785096
    kris6661991
    Poziom 25  
    hmm no tak... z karty leci poprawny odfiltrowany sygnał do subwoofera... lecz chodzi mi o same głośniki :( gdyż jest tak że jak podaje na każdy kanał sygnał (satelitki) to zawsze odzywa sie subwoofer... tak jak by w głosnikach było przejście z każdego sygnału na subwoofer... tak chyba nie powinno byc ;/ ponieważ zsumowany sygnał z satelitek jest wiekszy niz sygnał podawany z karty linią do subwoofera... w efekcie jest to że nie mam kontroli nad subwooferem poprzez komputer :(
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4785781
    E.L.O.
    Poziom 28  
    Ocena: 49
    kris6661991 napisał:
    hmm no tak... z karty leci poprawny odfiltrowany sygnał do subwoofera... lecz chodzi mi o same głośniki :( gdyż jest tak że jak podaje na każdy kanał sygnał (satelitki) to zawsze odzywa sie subwoofer... tak jak by w głosnikach było przejście z każdego sygnału na subwoofer... tak chyba nie powinno byc

Tak powinno być!
    Tak zrobiono aby subwoofer zawsze grał kiedy podajesz sygnał np. stereo na satelitki albo nie masz specjalnego wyjścia na SUB. Ale SUB najgłosniej gra kiedy na wejściu SUB jest podany sygnał odfiltrowany.
  • #6 4795144
    kris6661991
    Poziom 25  
    niom jesli tak, to bardzo dziekuje za pomoc, goraco pozdrawiam
REKLAMA