logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sieć bezprzewodowa problem ze słabą jakościa sygnału

pytonix 30 Gru 2007 11:30 1301 7
REKLAMA
  • #1 4639444
    pytonix
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam. Mam zrobioną sieć bezprzewodowa. Router rozdzielający sygnał to Linksys. Od jakiegoś czasu mam słabą jakoś sygnału nawet nie raz jest tak że potrafi mnie rozłączyć. Dodam że jakiś czas temu miałem sygnał najlepszej jakości. Co może być przyczyną? Coś może jest nie tak z ustawieniem routera?
  • REKLAMA
  • #2 4640344
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Opisz dokładniej sieć - jaka jest odległość między routerem a komputerem i jakie są przeszkody po drodze.
  • REKLAMA
  • #3 4643129
    lucyferus23
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Jezeli nic nie zmieniales w ustawieniach routera wifi to mozliwe ze jest cos nie tak z kablem albo stykami lub zlaczami
  • #4 4649055
    pytonix
    Poziom 11  
    Odległość od rutera do kompa to ok. 10 metrów. Przeszkód nie ma. A co może "zabierać sygnał"?
  • #5 4649083
    lucyferus23
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    ja mam u siebie duzo wiekszy problem. na odleglosci 20m nie moge uzyskac stabilnego sygnalu i mocy powyzej 80%. kombinowalem juz ze wszystkim od wymiany AP i anten do ustawien wlacznie i nic nie pomaga. na odleglosci 300m mam niekiedy problem wogole z zasiegiem. I niewiem co moze byc tego przyczyna
  • REKLAMA
  • #6 4649330
    pytonix
    Poziom 11  
    A nie masz w pobliżu czegoś np. metalowego? Bo słyszałem ze metal może zakłócać fale radiowe.
  • #7 4649458
    kondensator
    Poziom 36  
    Ocena: 245
    pytonix napisał:
    Witam. Mam zrobioną sieć bezprzewodowa. (...)
    Od jakiegoś czasu mam słabą jakoś sygnału nawet nie raz jest tak
    że potrafi mnie rozłączyć. Dodam że jakiś czas temu miałem sygnał
    najlepszej jakości. Co może być przyczyną?
    Oprócz przyczyn wskazanych już przez Kolegów, problemem może być
    zmniejszenie odstępu sygnału użytecznego do zakłóceń z powodu
    wzrostu poziomu tych ostatnich. Źródłami zakłóceń są m.in.:
    - inne sieci bezprzewodowe
    - urządzenia analogowe na to samo pasmo b/p np. videosendery
    - urządzenia które wykorzystują częstotliwości ISM do innych celów
    niż radiokomunikacja. Najczęściej kuchenki mikrofalowe (2.4GHz), które
    niestety często nie są szczelne dla w.cz. -o czym przekonają ich właścicieli
    za jakiś czas lekarze (onkolodzy, okuliści, kardiolodzy, itd.) lub grabarz...
    Domniemuję, że problem jest z WLAN 2.4GHz.
    Co można zrobić ?
    - ustawić jak najmniejszą moc nadajników (odbiorniki przesterowane
    za silnym sygnałem nie zachowują się poprawnie).
    - zastosować urządzenia na 5.6GHz
    - zastosować małe anteny kierunkowe na odpowiednie pasmo
    Czasem pomogą dopiero: minimalna moc + anteny kierunkowe + tłumiki !
    - zastosować połączenie przewodowe (zwł. że piszesz ze odległość to 10m)
    Ta ostatnia opcja jest najsensowniejsza.
  • REKLAMA
  • #8 4649851
    pytonix
    Poziom 11  
    U mnie problem zniknął. Miałem problem na złączce. Wymieniłem na nowa i jest ok. Tam traciłem cały sygnał. Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Pozdrawiam serdecznie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem słabej jakości sygnału w sieci bezprzewodowej opartej na routerze Linksys może wynikać z kilku przyczyn. Odległość około 10 metrów bez przeszkód fizycznych nie powinna powodować znacznych strat sygnału. Możliwe źródła problemów to uszkodzone kable, złącza lub styki, które mogą powodować całkowitą utratę sygnału. Zakłócenia radiowe od innych sieci Wi-Fi, urządzeń analogowych działających na tym samym paśmie 2,4 GHz (np. videosendery) oraz urządzeń wykorzystujących pasmo ISM, takich jak kuchenki mikrofalowe, mogą obniżać jakość sygnału. Zalecane rozwiązania to zmniejszenie mocy nadajnika, zastosowanie anten kierunkowych, użycie pasma 5,6 GHz lub połączenie przewodowe, zwłaszcza przy krótkich odległościach. W opisywanym przypadku problem został rozwiązany przez wymianę uszkodzonej złączki, co przywróciło stabilność i jakość sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA