logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć Attiny 2313 do programatora STK200/300 i PonyProg2000?

AirLive 30 Gru 2007 19:30 3676 19
REKLAMA
  • #1 4641741
    AirLive
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam
    Jestem początkowym jeśli chodzi o programowanie procesorów atmel
    Posiadam już dwa programatory jeden stk200/300 i ten ze strony http://elportal.pl/index.php?module=ContentExpress&func=display&ceid=121&meid=-1
    posiadam oprogramowanie PonyProg2000. Mam problem z zaprogramowaniem tego Uc. Mam instrukcje programu robie zgodnie z nią lecz wyskakują zawsze błędy. Podpinam wyjscia Mosi Miso Sck Reset oraz dołączam zasilanie do Procesora programowanego i programatora czy coś ma być podpięte do tego uładu bo czytałem że rezystor jakiś kwarcowy kondensatory ceramiczne i ze ma być zworka pomiędzy jakimiś pinami których nie podpiołem bo niewiem jakmoze ktoś mi narysować schematyczny rysunek układu, programatora z zasilaniem i jakieś dodatkowe wskazówki.
    Z góry dzięki
  • REKLAMA
  • #2 4642014
    johny_w
    Poziom 24  
    Ocena: 63
    Najprościej będzie jak pokażesz cały schemat, czyli połączenie tiny z stk200.

Generalnie aby zaprogramować tego uC wystarczy połączyć MISO z MISO, SCK z SCK, MOSI z MOSI, i RST z RST. Z układu docelowego należy doprowadzić zasilanie +5V do STK200 (oczywiście łącznie z masą).

Jeżeli chodzi o kwarce, itp. Tiny ma 4 źródła taktowania. Wewnętrzny RC, zewnętrzny RC, zewnętrzny rezonator kwarcowy i zewnętrzny zegar. Wybór źródła dokonuje się za pomocą fusebitów. Jeśli masz nowy układ i nie grzebałeś w fusebitach chodzi na wbudowanym zegarze więc nic więcej nie potrzeba.

Czasami problemem mogą być układy typu econoReset. Miałem kiedyś taki przypadek na '51. Układ dopóki miał zasilanie dopóty nie pozwolił uC przejść w reset.

Problem może też leżeć w ustawieniach ponyproga. Ja do tego programu nigdy nie miałem szczęścia - nigdy nic mi nie działało. Poczekaj na wypowiedzi kogoś kto go używa.
  • #3 4642325
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    Z Pony Prog nigdy nie miałem problemów dopóki nie przeszedłem na procki, które nie obsługiwał. Tak był bez zastrzeżeń. Osobiście też programowałem nim ten procesor.
  • #4 4642594
    m3
    Poziom 12  
    Jakie konkretnie błędy wskazuje Ci ponyprog?
    Czytałeś FAQ programu: http://www.lancos.com/e2p/ponyprog2000.html#s5 ?
    Część występujących błędów zostało tam wytłumaczonych.

I jeszcze jedno sprawdziłeś czy masz komunikacje z prockiem? sprawdz w menu Setup->Interface Setup
  • #5 4643683
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    A nie "wisi" ci jakiś kondensator na RESEcie ??
  • REKLAMA
  • #6 4644390
    AirLive
    Poziom 10  
    Po naciśnięciu programowania wyskakuje mi komunikat ,,Are you sure you want to write the device?
    All previous content will be lost,, naciskam ,,YES,, chwile czekam i wyskakuje ,,Device missing or unknown device (-24),, daje ignoruj i wyskakuje po chwili ,,write error (-21),,
  • REKLAMA
  • #7 4644520
    thorin00
    Poziom 14  
    tez mialem problem z zaprogramowaniem up attiny (nie wykrywal ich programator stk200/300 pod win xp, z atmega nie bylo problemu) musialem zainstalowac program userport (jakos tak on sie chyba nazywa-odblokowuje porty) i od tametj pory juz nie mam problemow z programowaniem attiny
    pozdrawiam
  • #8 4645316
    AirLive
    Poziom 10  
    Po zainstalowaniu tego programu userport ściągnowłem opis co zrobić zrobiłem to ale nadal niezaprogramuje byłem u kumpla bo chciałem sprawdzić na innym kompie i nic bez rezultatów kupiłem też nowy procek Attiny 2313 lecz nadal niezaprogramuje. Najlepiej jak by ktos narysował w paincie schemat połaczenia programatora z prockiem bo moze moje połączenie jest złe. Ściągnołem też inne programy np.Bascom lecz tez nic nieda sie zrobić
  • #9 4645526
    thorin00
    Poziom 14  
    w specyfikacji na stronie 162 masz opis wyprowadzen mosi-portb.5, miso-portb.6, sck-portb.7. jezeli tak masz podlaczone to masz dobrze podlaczone, oczywiscie jeszcze reset i napiecie zasilania, wypadalo by jeszce podlaczyc rezonator moze up ten jest ustawiony do pracy z zewnetrzyn rezonatorem
  • #10 4645674
    johny_w
    Poziom 24  
    Witam. Nadal upieram się przy pokazaniu schematu. Poza tym nasuwa mi się pytanie: czy programator jest na 100% sprawny? Tzn. czy działa na innych kompach, z innymi programami i innymi układami?

Proponuję również spróbować programu Adama Dybkowskiego. W setup ustawiasz programator na stk200/300. Teraz wystarczy kliknąć "read signature" by się przekonać czy procek żyje. Jeżeli nie rozpozna znaczy się że układ/procek/programator nie działa. Działanie programu mogę gwarantować na WinXP SP2 - sam używam.
  • #12 4646209
    AirLive
    Poziom 10  
    ja jak mam to sprawdzić czy tak pracuje a nie inaczej
  • #13 4646337
    snow
    Poziom 31  
    Ocena: 201
    Moim zdaniem coś masz nie tak z programatorem jeżeli podłączyłeś poprawnie linie programujące oraz gdy procesor oraz programator są zasilone.

Możesz spróbować rozebrać programator i sprawdzić czy na pewno bufor 244 ma zasilanie. To jest na tyle prosty programator że rzadko kiedy się zdarza że po zmontowaniu nie działa.

Programator wpinasz od razu w port czy przez jakieś przedłużki? Jak przez przedłużki to może być też wina kabla przedłużającego.

Ja osobiście nie programowałem 2313 przez STK200, jedynie Atmegę8. Możesz spróbować kupić Atmege i na niej sprawdzić, lecz na początek zacząłbym od sprawdzenia programatora. Ewentualnie możesz też spróbować pójść do kogoś z Windowsem 98 bo w nim nie było problemów z odblokowywaniem portów (chociaż z tego co pamiętam PonyProg2000 pod XP sam sobie odblokowywał port czego natomiast PonyProg nie robił).
  • #14 4647142
    AirLive
    Poziom 10  
    programator wpinam bez zadnej przedłużki bezposrednio do komputera. Tez mam komputer z windowsem 98 próbowałem lecz problem ten sam

programatory ma juz dwa i na jednym ani drugim to samo. Połączenie z układem attiny sprawdzałem z 100 razy miernikiem i wzrokowo wydaje sie wszystko wporządku
  • REKLAMA
  • #15 4649409
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2584
    Ja też kombinowałem z zaprogramowaniem tego mikrokontrolera za pomocą "miniprogramatorka AVR" EP 6/01 - nic nie działało. W końcu zrobiłem jeszcze prostszy Simple Cable Programer z pomocy BASCOMa i odziwo działa bez zarzutu.
  • #16 4652900
    stas11
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    jeśli wszystkie piny są prawidłowo podłączone tj. MISO, MOSI, CLK, Reset, Vcc i masa to ja podejrzewałbym, że czegoś brakuje w oprogramowaniu.
    Wejdż na stronę Pony Prog i ściągnij najnowszą wersję beta. Może być tak, że starsza wersja nie rozpoznaje procka ATtiny2313. Dodatkowo doinstaluj (na wszelki wypadek) giveio (znajdziesz bez problemu na google) i sprawdź czy w PonyProg masz ustawione odpowiednio w menu SETUP: Paralel, LPT i AVR ISP I/O.
    Następnie w głównym menu DEVICE ustaw: AVR micro i Attiny2313. (lub bezpośrednio w lewej górnej strony głównego okienka).
    Na koniec sprawdź jeszcze czy port LPT jest na 378 (bios kompa).
    Powinno odpalić bezproblemowo, no chyba, że masz coś uszkodzone.

Dodano po 10 [minuty]:

co do kwarca, jeśli nie był podłączany wcześniej to nie ma to znaczenia, bo domyślnie nowy dziewiczy uC odpala z wewnętrznym generatorem RC zdaje mi sie 4MHz. Taki komunikat jak otrzymaleś świadczy o braku połączenia z mikrokontrolerem. MOżna by jeszcze sprawdzić port LPT czy jest sprawny podłączając drukarkę. Podpinać wtyczkę pod LPT zawsze przy wyłączonym kompie.
  • #17 4718261
    AirLive
    Poziom 10  
    W linkach są zdjęcia co po kolei robie

Wszystko po kolei w pony prog 2000 na początku daje w menu setup interface setup wybieram lpt http://www.lezany.pl/~cypa100/Nowy%20folder%20(2)/bez%a0tytu%b3u.JPG
    później w menu setup daje calibrition http://www.lezany.pl/~cypa100/Nowy%20folder%20(2)/bez%a0tytu%b3u1.JPG
    wyskakuje http://www.lezany.pl/~cypa100/Nowy%20folder%20(2)/bez%a0tytu%b3u2.JPG
    później wybieram mój procesor w menu http://www.lezany.pl/~cypa100/Nowy%20folder%20(2)/bez%a0tytu%b3u3.JPG
    i otwieram swój program który chcę wgrać na attine 2313 http://www.lezany.pl/~cypa100/Nowy%20folder%20(2)/bez%a0tytu%b3u4.JPG
    daje najpierw tą biała gumkę wyskakuje mi http://www.lezany.pl/~cypa100/Nowy%20folder%20(2)/bez%a0tytu%b3u6.JPG daje ignore chwile odczekam i ponownie to wyskakuje później chce programować układ daje write device http://www.lezany.pl/~cypa100/Nowy%20folder%20(2)/bez%a0tytu%b3u7.JPG
    wyskakuje mi http://www.lezany.pl/~cypa100/Nowy%20folder%20(2)/98.JPG daje ,,YES,, i wyskakuje http://www.lezany.pl/~cypa100/Nowy%20folder%20(2)/981.JPG i dam iignore lecy ponownie to wzskakuje
  • #18 4718826
    don diego
    Poziom 32  
    Nie masz przypadkiem zamienionych linii MISO i MOSI? Nie wiem jak w Twoim programatorze (używam SiProg'a), ale ja raz miałem taki błąd jak korzystałem z zewnętrznego zasilania układu docelowego. Jeśli podczas programowania zasilałem mikrokontroler z programatora, to było ok.
  • #19 4721297
    AirLive
    Poziom 10  
    nie mam sprawdzałem już z 1000 razy ale na wszelki wypadek zamieniłem lecz bez skutku
  • #20 5224289
    zyga69
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam ! Ja również miałem problem z ATTINY 2313. Fusebit'y zamiast "1111" ustawiłem "0000" (Bo PonyProg wyświetla odwrotnie). Teraz mój mikrokontroler działa tylko z zewnętrznym zegarem. Więc wedle schematu z datasheet'u na s. 29 podałem mu ten zegar. A uzyskałem go z portu LPT komputera. Na szybo napisałem program w VB przełączający linie danych z określoną częstotliwością i gra !!! Sygnał można podłączyć do dowolnej lii D0-D7 w LPT. Załączam również napisany szybko program, ostrzegam że podaję sygnał 1 Hz na wszystkie linie, zaraz po urochomieniu. Nie wiem jaka jest maksymalna częstotliwość tego programu, ja podejrzewam że niewielka, ale na przestawienie fusebit'ów wystarczy. Mi pomogła od razu, bo wiedziałem gdzie popełniłem błąd.
    Załączniki:
    • gen.rar (15.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z programowaniem mikrokontrolera Atmel Attiny2313 za pomocą programatora STK200/300 i oprogramowania PonyProg2000. Podstawowe połączenia wymagane do programowania to linie MISO, MOSI, SCK, RESET oraz zasilanie +5V i masa. Nowe układy Attiny2313 domyślnie pracują na wewnętrznym oscylatorze RC, więc zewnętrzny kwarc czy rezonator nie jest konieczny, chyba że fusebity zostały zmienione. Problemy z komunikacją mogą wynikać z błędnych połączeń, zamiany linii MISO i MOSI, obecności kondensatorów na linii RESET, nieprawidłowych ustawień w PonyProg (np. wybór interfejsu, portu LPT, modelu mikrokontrolera), braku odpowiednich sterowników (np. giveio) lub blokad portów LPT w systemie operacyjnym. Zalecane jest sprawdzenie działania programatora na innych układach i komputerach, użycie alternatywnych programów do programowania (np. program Adama Dybkowskiego, Simple Cable Programmer z BASCOMa) oraz aktualizacja oprogramowania PonyProg do najnowszej wersji beta. Wskazano również, że fusebity mogą wymagać ustawienia zgodnie z dokumentacją, a w przypadku ustawienia na zewnętrzny rezonator konieczne jest jego podłączenie. Problemy z programowaniem mogą też wynikać z uszkodzenia sprzętu lub nieprawidłowego zasilania. Schematy połączeń i dodatkowe wskazówki dostępne są na forach i w dokumentacji STK200/300 oraz datasheetach Attiny2313.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA