logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia n73 nie włącza się po próbie zdjęcia simlocka

stojann 30 Gru 2007 20:59 1906 17
REKLAMA
  • #1 4642194
    stojann
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    witam
    mam problem z nokią n73 gdy chciałem ściągnąć simlcok przez mtbox lite gdy sciągałem zapalila się czerwona dioda ale talej prosił o TP żeby przyłożyć po paru próbach tel się wyłączył bo w boxie zgasła zielona dioda i telefon się już nie włącza co może być przyczyną ?
  • REKLAMA
  • #2 4642390
    Orzel27
    Poziom 26  
    Ocena: 52
    Zobacz czy daje się fleszować, najlepiej kablem serwisowym, możliwe że wystąpił jakiś błąd w komunikacji. Piny kabli mogą być zabrudzone lub poprostu gdzieś coś puściło. Robiłem n73 i nie było problemów z lokiem, a co do wypowiedzi kolegi odnośnie wywozu za granice to można ją schować w buty. Właśnie n73 nie jest trudną sztuką, są większe koszmary od niej.
  • REKLAMA
  • #3 4642606
    stojann
    Poziom 15  
    niestety kabelka nie mam serwisowego będe miał dopiero w następnym tygodniu, ale zauważyłem że jak podłącze mu kabelek usb to jak przytrzymam dłużej guzik włącznika to wyskakuje komunikat że "urzadzenie podłączone pod usb ma awarię lub ....." ostatnio też miałem z taką nokią n73 ale padła po flashu i też jak się ją tak podłączało to taki sam komunikat , czy to jest możliwe że przez nie wiem może poprostu zwarłem dwie kulki i dlatego tak się stało ? a jest możliwość że przez takie coś padł soft ?
  • REKLAMA
  • #4 4642711
    fingusio
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 22
    soft nie padl po tym, ale mogles ubic fona przez zwarcie 2kulek.
  • REKLAMA
  • #5 4642724
    stojann
    Poziom 15  
    ale jeżeli reaguje jak się podłączy pod usb i przytrzyma włącznik to wyskakuje komunikat "urzadzenie podłączone pod usb ma awarię lub ....."
  • #6 4642726
    Orzel27
    Poziom 26  
    Którą igłę wciskałeś pod układ? Osobiście nie używam żadnego kabelka testpointowego z zestawu, dorobiłem własny z końcówkami profilowanymi do niektórych modeli. Chodzi o kulkę clk, szczelina jest bardzo mała, blisko biegnie masa po płycie, sąsiadujące kulki itp... Sam jestem ciekaw co się stanie gdy dotkniemy nie tej nogi układu. Zwarcie żółtego z masą spowoduje brak komunikacji z telefonem i nic się stać nie powinno. Gorzej może być jak zetkniesz kulę clk z masą.
  • #7 4642751
    stojann
    Poziom 15  
    do końcówki podpiełem igłę lekarską bardzo cienką, ostatnio takim samym sposobem robilem inna n73 i poszła za pierwszym pociągnięciem
  • #8 4642837
    Orzel27
    Poziom 26  
    Owszem lekarska się nadaje, wszystko wyjdzie na jaw podczas flesza Tylko załatw sprawdzony kabel, te z allegro przeważnie nie mają rezystorów na lini bsi.
  • #9 4643541
    tomekdpl
    Poziom 19  
    Stojan ja mam taki sam problem bo uwaliłem ją podczas flesha USB i teraz na usb wyskakuje " Nie rozpoznano urządzenia USB " a pod fbusem nie chce bootowac mimo że przerobiłem kabel 5.1 i 68kom

Jak znajdziesz sposób to daj znać.
  • #10 4643571
    gomezf1
    Spec od GSM
    Ocena: 19
    tomekdpl napisał:
    Stojan ja mam taki sam problem bo uwaliłem ją podczas flesha USB i teraz na usb wyskakuje " Nie rozpoznano urządzenia USB " a pod fbusem nie chce bootowac mimo że przerobiłem kabel 5.1 i 68kom

Jak znajdziesz sposób to daj znać.

Bardzo dziwne że nie chce ci bootować po tym jak ubiłeś go USB.

Rozbierz kolego jeszcze raz ten kabel i sprawdź czy dobrze go przerobiłeś, czy przypadkiem czegoś nie zwarłeś lub uszkodziłeś. Jeżeli telefon był 100% sprawny przed flashem USB to tym bardziej f-busem powinieneś go ruszyć. Nie bootowanie jest równoznaczne z uszkodzeniem procka, a u Ciebie jest komunikat po USB " Nie rozpoznano urządzenia USB "........ czyli reaguje. W/g mnie wina leży w kablu.
  • #11 4643703
    tomekdpl
    Poziom 19  
    Kabel sprawdzony według schematu może jeszcze spróbuje wlutować zamiast 5.1 7.5 i sprawdze
  • #12 4643753
    gomezf1
    Spec od GSM
    tomekdpl napisał:
    Kabel sprawdzony według schematu może jeszcze spróbuje wlutować zamiast 5.1 7.5 i sprawdze

Na Moim kablu 5.1 nie działał..... dopiero 7,5 ruszył.
  • #13 4643939
    stojann
    Poziom 15  
    ok flash też nie idzie :/ wyskakuje błąd w połowie chyba podczas TP dotknełem dwie kulki albo kturaś kulka się pokruszyła
  • #14 4643963
    tomekdpl
    Poziom 19  
    Ja w swoim kablu mam tak resytor 68 ale po wlutowaniuy ma 3,5 czy to normalne ?? Po wylutowaniu ma znowu 68 ??
  • #15 4644041
    gomezf1
    Spec od GSM
    tomekdpl napisał:
    Ja w swoim kablu mam tak resytor 68 ale po wlutowaniuy ma 3,5 czy to normalne ?? Po wylutowaniu ma znowu 68 ??

Rezystor sprawdzasz bez obciążenia, przed sprawdzeniem zwierasz styki od miernika żeby pokazał stan 0.
  • #16 4644070
    stojann
    Poziom 15  
    da się coś z tym fonem zrobić ? jak np pomyliłem kulki lub dotknełem dwie ?
  • #17 4644114
    Orzel27
    Poziom 26  
    Rezystor 68k zostaw w spokoju, drugi musi być na lini bsi ok 7,5k.
  • #18 4644135
    tomekdpl
    Poziom 19  
    No wlutowałem 7,5 ale nadal nie bootuje telefonu.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Nokia N73, który przestał się włączać po próbie zdjęcia simlocka za pomocą MTBox Lite. Podczas operacji zapaliła się czerwona dioda, a następnie zgasła zielona, co spowodowało brak reakcji telefonu. Po podłączeniu do USB i przytrzymaniu przycisku włącznika pojawia się komunikat o awarii urządzenia USB. Dyskusja wskazuje na możliwe uszkodzenie spowodowane zwarciem kulek testpoint (TP) podczas próby flashowania, co mogło uszkodzić procesor lub spowodować brak komunikacji. Zalecane jest użycie sprawdzonego kabla serwisowego z odpowiednimi rezystorami (68k na linii BSI i 7,5k na innej), najlepiej własnoręcznie wykonanym, gdyż kable z Allegro często są wadliwe. Próby flashowania nie powiodły się, a problem może wynikać z uszkodzenia hardware lub błędnego podłączenia igły do kulek TP. Wskazano, że zwarcie kulki CLK z masą może spowodować brak komunikacji i uszkodzenie telefonu. Wymiana rezystora 5,1k na 7,5k w kablu może pomóc w nawiązaniu komunikacji. Ostatecznie, jeśli telefon nie bootuje i pojawia się komunikat o nieznanym urządzeniu USB, problem najprawdopodobniej leży w uszkodzeniu procesora lub niewłaściwym kablu serwisowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA