logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić starą lampę błyskową Saulute na stroboskop?

charciarz 03 Sty 2008 17:17 3034 6
REKLAMA
  • #1 4653454
    charciarz
    Poziom 10  
    Witam. Dzisiaj znalazłem w szfce starą lampę błyskowoą firmy "Saulute". Mam pyatnie czy da rade zrobić z niej stroboskop? Poniżej zamieszcze zdjęcia jak wygląda ta lampa. Czekam na wasze odp.

Moderowany przez And!:

Post raportowany,
    warto korzystać z wiedzy zgromadzonej na forum
    szukaj: lampa błyskowa stroboskop

Załączniki:
    • Jak przerobić starą lampę błyskową Saulute na stroboskop? calość tył.jpg (61.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak przerobić starą lampę błyskową Saulute na stroboskop? przód lampy.jpg (53.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak przerobić starą lampę błyskową Saulute na stroboskop? tył.jpg (49.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak przerobić starą lampę błyskową Saulute na stroboskop? 291977307.jpg (25.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4658473
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 369
    Pewnie ze sie da! podejrzewam że siedzi tam palnik produkcji radzieckiej, wielce prawdopodobne że IFK120
  • REKLAMA
  • #3 4660377
    charciarz
    Poziom 10  
    Tak, siedzi tam IFK120 :) Ale i tak dalej niewiem jak ta lampe błyskową przerobić na stroboskop....
  • REKLAMA
  • #4 4660805
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 369
    rozbierz obudowę żebyś wiedział który kabel idzie na wyzwalanie a które na te "metalowe wyprowadzenia"

potem kilka tematów niżej w tym dziale znajdziesz schemat który powie Ci całą resztę.
  • #5 5000500
    michal-michalik
    Poziom 23  
    Ocena: 11
    Ja też miałem taki palnik i zrobiłem z niego stroboskop.
    Oczywiście działa bez zarzutu.
    Podłączyć trzeba tak jak zwykły palnik.
  • REKLAMA
  • #6 5006071
    djandriu
    Poziom 27  
    Ocena: 170
    michal-michalik napisał:
    Ja też miałem taki palnik i zrobiłem z niego stroboskop.
    Oczywiście działa bez zarzutu.
    Podłączyć trzeba tak jak zwykły palnik.

A są jakieś palniki niezwykłe ?? przecież ifk 120 to najpopularniejszy palnik w stroboskopach domowej produkcji , kosztuje 6-8 zł i ma dużą żywotność.

A teraz kilka słów do autora i do innych zapaleńców którzy nie przeczytali większości tematów w tym dziale noszących nazwe "strobo z lampy błyskowej":

Dziesięć lat temu też chciałem z takiej lampy zrobić stroboskop , znajomy zrobił mi generator zwierający styki odpowiedzialne za błysk , po 2 minutach pracy rezystory usmażyły się. Zaraz jakiś nastoletni mądrala powie że da sie z tego zrobić stroboskop , a ja powiem ze sie nie da !! I bede sie upierał z tym do końca życia w tym dziale. Jedyne , podkreślam JEDYNE co nadaje sie do stroboskopu z tej lamy to palnik (tak ten niezwykły).

Ile razy zostanie poruszony jeszcze temat stroboskopu na ruskiej lampie błyskowej ??

Idź człowieku do sklepu kup zestaw jabla j-23 a z tej lampy to trzymaj sobie palnik na zapas. Prosze nie pytaj co to jest jabel bo wszystko jest tu:https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic214190.html

Ja nie dam za wygraną i za wszelką cene zrobie wszystko abyście zrozumieli że nie ma sensu zakładać kolejnego tematu o strobie z lampy błyskowej. Bo dużo z tego nie zrobicie. Zwolennikiem J-23 też nie jestem bo dla mnie to największe g.... ale dla początkujących i dla zapalonych DJ'ów oraz osób nie mających pojęcia o elektronice to moim zdaniem jest to najlepsze rozwiązanie.

Dziękuje za chwile uwagi . Można zamknąć temat.
  • #7 5008654
    michal-michalik
    Poziom 23  
    Ocena: 11
    djandriu napisał:
    Ja nie dam za wygraną i za wszelką cene zrobie wszystko abyście zrozumieli że nie ma sensu zakładać kolejnego tematu o strobie z lampy błyskowej. Bo dużo z tego nie zrobicie.

Zgadzam się w 100%
    djandriu napisał:
    Zwolennikiem J-23 też nie jestem bo dla mnie to największe g.... ale dla początkujących i dla zapalonych DJ'ów oraz osób nie mających pojęcia o elektronice to moim zdaniem jest to najlepsze rozwiązanie.

Nie takie znowu g.... wystarczy tylko kilka przeróbek i zyskujemy bardzo dobry stroboskop.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Stara lampa błyskowa firmy Saulute zawiera prawdopodobnie palnik IFK120, który jest popularnym elementem stosowanym w domowych stroboskopach ze względu na niską cenę i dużą żywotność. Przerobienie takiej lampy na stroboskop jest możliwe, jednak wymaga rozebrania obudowy, identyfikacji przewodów wyzwalających oraz zastosowania odpowiedniego schematu elektrycznego dostępnego w tematach pokrewnych. Sam palnik IFK120 można podłączyć jak zwykły palnik stroboskopowy. Mimo to, niektórzy użytkownicy ostrzegają, że proste modyfikacje mogą prowadzić do uszkodzenia elementów, takich jak rezystory, jeśli nie zostaną zastosowane właściwe rozwiązania. Zaleca się korzystanie z gotowych zestawów stroboskopowych (np. J-23) zamiast samodzielnej przeróbki całej lampy, zachowując palnik IFK120 jako element zapasowy. W dyskusji podkreślono, że jedynie palnik z lampy nadaje się do wykorzystania w stroboskopie, a cała reszta układu wymaga specjalistycznej wiedzy i ostrożności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA