logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przestroić autko zdalnie sterowane z 49MHz na inną częstotliwość?

rafalbecht 03 Sty 2008 18:16 3448 11
REKLAMA
  • #1 4653706
    rafalbecht
    Poziom 28  
    Ocena: 34
    Witam mam pytanko moje chłopaki dostali na gwiazdkę autka zdalnie sterowane na 49MHz no i oba są na tą samą częstotliwość więc zabawa nie wygląda najlepiej. Chciałbym jedno z nich przestroić na jaką częstotliwość możecie zaproponować nadajnik ma kwarc na 49MHz jaki najlepiej dopasować aby tylko ewentualnie zestroić odbiornik bez zbytniej przeróbki odbiornik ma cewkę z rdzeniem. Za wszelkie porady z góry wielkie dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 4653829
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 4653907
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 744
    Cześć.

janik_89 napisał:
    Spróbój podmienic kwarce na 27.145

Co da wstawienie kwarcu 27.145 do zdalnego sterowania pracującego na częstotliwości 49 MHz ?
    Możesz to jakoś szerzej wyjaśnić, bo widzę, że masz jakąś nową koncepcję na to zdalne sterowanie...
  • #4 4654032
    Orzel27
    Poziom 26  
    Ocena: 52
    W szereg z kwarcem można wstawić filtr 7x7, powinien odbić trochę częstotliwość. Jeżeli drugie auto przestanie reagować na tego pilota, dostroić odbiornik przerabianego zestawu do pilota.
  • REKLAMA
  • #5 4654106
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 4654138
    Faces
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 157
    Witam.

Orzel27 napisał:
    W szereg z kwarcem można wstawić filtr 7x7, powinien odbić trochę częstotliwość.

To jest tak zwane przeciąganie kwarcu.
    Dodam jeszcze, że częstotliwość kwarcu można także przeciągnąć dodając do niego szeregowo trymer 30pF.
    Przeciąganie takie nie zmienia zbytnio częstotliwości kwarcu (częstotliwość zmienia się o kilkaset Hz).

Polecam lekturę: "Poradnik ultrakrótkofalowca" Zdzisława Bieńkowskiego, strona 285.
    Pozdrawiam i życzę powodzenia.
  • #7 4654723
    Bruum
    Poziom 23  
    Ocena: 53
    Witam! Sam pomyślałem o przeciąganiu kwarcu, ale... Myślę, że jako ludzie mający do czynienia z w miarę "normalnymi" urządzeniami, nie bierzemy pod uwagę, że odbiorniki w samochodzikach wcale nie muszą być selektywne i tyle przeciągnąć się kwarcu nie da. Jakby kolega sfotografował płytki w nadajniku i w samochodziku to byłoby łatwiej coś powiedzieć. Podejrzewam jednak, że bez wymiany jednego z kwarców nie da rady. Osobiście chcąc się przekonać jak szerokie są odbiorniki, podłączyłbym zamiast kwarcu generator i odstrajając się nim sprawdził, jak "daleko" samochodzik reaguje. Pojawia się jednak następne ale-czy przypadkiem nie jest modulowany sam generator.
  • #8 4655000
    Orzel27
    Poziom 26  
    Ocena: 52
    Prawdopodobnie generator jest modulowany sygnałem niskiej częstotliwości, odfiltrowany sygnał załącza odpowiednie servo. Modyfikacja nadajnika będzie łatwa, natomiast dobranie filtra rc w odbiorniku może być trochę kłopotliwe.
  • #9 4655473
    rafalbecht
    Poziom 28  
    Zrobię zdjęcia tych zabawek. Nie zależy mi tak bardzo na zasięgu bo będą się nimi bawić tylko w domu. Mam dostęp do kwarców 45MHz i 40MHz który będzie odpowiedniejszy? A na razie wielkie dzięki za zainteresowanie.
  • REKLAMA
  • #10 4655568
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 284
    Jeśli w odbiornik jest superreakcyjny to odstęp pomiędzy częstotliwościami powinien być możliwie duży. Jeśli to odbiornik superheterodynowy to musisz zainwestować w parki kwarców dostępne np. na:
    Allegro › Kolekcje › Modelarstwo › Zdalnie sterowane › Aparatury
  • #11 4815631
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 654
    Orzel27 napisał:
    W szereg z kwarcem można wstawić filtr 7x7, powinien odbić trochę częstotliwość. ...

Witam.

Orzel27 może Tyś jest ten Orzeł , ale wstawienie filtru 7x7 (czytaj : przestrojenie generatora) na inną +/- częstotliwość na 49 MHz , to niestety NIE jest TO co PISZESZ.
    Szeregowy dławik z kwarcem , oczywiście przestraja sam rezonator kwarcowy o pewną częstotliwość, ale niestety NIE w zakresie f=49MHz.
    Jak pisze SQ6ADE, odbiorniki systemów zdalnego sterowania na częstotliwościach 49MHz , pracujących (z regóły w FM-ie) na 3-cim overtnie kwarcu, NIE da sie przestroić w tak dużym zakresie, aby odbiorniki się nie słyszały.
    Na paśmie 49MHz odbiorniki zdalnego sterowania, są to RX-y (odbiorniki) superreakcyjne, które nie rozróżniają (czytaj: nie maja selektywności). Innaczej , przestrojenie nadawczego kwarcu o (nawet) 10kHz , NIE spowoduje tego , że odbiornik superreakcyjny będzie "różny" niż inny odbiornik w tym paśmie.

janik_89 napisał:
    Cytat:
    Spróbój podmienic kwarce na 27.145

Taki post to innaczej byłby w czasach (średniwiecznych) traktowany jak , głoszenie prawdy, że Ziemia Jest Pępkiem Świata i podlegać konsenfencjom z Paleniem Na Stosie. Bez obrazy , ale to typowa Herezja.

janik_89 : jak Ty sobie myślisz, że sama podmiana rezonatora kwarcowego z 49MHz na 27MHz , powinna być OK ???.
    To tak jakby telefon komórkowy (950MHz) przestroić (tylko wymiana kwarcu) na radiotelefon CB (27MHz). Niestetyy NIEDA się i już.

Pozdrawiam.
  • #12 4816613
    rafalbecht
    Poziom 28  
    Witam niestety zmiana kwarców nic nie dała zamontowałem kwarc 36MHz i tak się zakłócały. Dałem sobie spokój. Dziękuje za zainteresowanie. Temat można zamknąć.

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy próby przestrojenia zdalnie sterowanych samochodzików pracujących na częstotliwości 49 MHz, aby uniknąć wzajemnych zakłóceń. Propozycje obejmowały wymianę kwarcu na inny, np. 27.145 MHz, 45 MHz lub 40 MHz, jednak zmiana kwarcu nie przyniosła oczekiwanych efektów ze względu na charakter odbiorników. Odbiorniki w tych autkach są superreakcyjne, o niskiej selektywności, co powoduje, że nawet niewielkie przesunięcie częstotliwości kwarcu (nawet o kilka kHz) nie eliminuje wzajemnych zakłóceń. Próby przeciągania kwarcu za pomocą szeregowego trymera lub dławika nie zmieniają znacząco częstotliwości pracy. Zalecane jest stosowanie par kwarców dobranych do pracy w systemach superheterodynowych, jednak w tanich zestawach 49 MHz jest to trudne do osiągnięcia. Ostatecznie zmiana kwarcu na 36 MHz również nie rozwiązała problemu, co skłoniło do rezygnacji z dalszych modyfikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA