logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać wartości RA, RB i Rs dla timera 4541 przy Rtc=200k?

ombre24 03 Sty 2008 18:25 2722 10
REKLAMA
  • #1 4653744
    ombre24
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Poradźcie mi ludziska jak dobrać wartości następujących rezystorów:
    - RA, RB tak aby na końcówce A była "1" (na B ma być "0" no to jasna sprawa).
    - Rs (rezystancja RS powinna spełniać warunki: Rs=2*Rtc i Rs>=10k)
    Rtc=200k
    Załączniki:
    • Jak dobrać wartości RA, RB i Rs dla timera 4541 przy Rtc=200k? 4541 kaskadowo.jpg (36.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4654103
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 880
    ombre24 napisał:
    Poradźcie mi ludziska jak dobrać wartości następujących rezystorów:
    - RA, RB tak aby na końcówce A była "1" (na B ma być "0" no to jasna sprawa).

Jak chcesz na wejściu A "1" to podłącz te wejście do plusa.
    Podobnie jak chcesz "0" na B to podłącze je po prostu do masy bez żadnych rezystorów.

ombre24 napisał:

- Rs (rezystancja RS powinna spełniać warunki: Rs=2*Rtc i Rs>=10k)
    Rtc=200k

Daj np. 100K
  • REKLAMA
  • #4 4654199
    ombre24
    Poziom 11  
    Ale dlaczego 100K skoro, jak już napisałem Rs=2*Rtc, a Rtc=200K?
  • #5 4654327
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 880
    Nie ma jakiś ścisłych reguł doboru RS bo służy on tylko do zabezpieczenia generatora przed zatrzaśnięciem.
  • REKLAMA
  • #6 4654337
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 460
    Witam.

Skoro Rtc wybrałeś 200k, to oczywiście Rs = 400k.

Wejścia A i B służą do wyboru stopnia podziału i mogą mieć wszystkie kombinacje. Dla A = 1 i B = 0 stopień podziału wynosi 8.
    Oczywiste jest coś innego: wejście S Q/Qneg nie może "wisieć w powietrzu". Służy ono do ustawienia stanu początkowego na wyjściu Q.

Nie wiem co zamierzasz osiągnąć w tym układzie, ale jedno jest pewne: wejście S Q/Q neg lewego 541 musi być w stanie niskim, natomiast prawego w stanie wysokim. Układ będzie działał w ten sposób: po włączeniu zasilania oba układy zostaną wyzerowane. Stan wysoki prawego zablokuje MR lewego. Po określonym czasie stan Qp zmieni się na niski i pozostanie tak przez czas wyznaczony przez lewy 541.

Pzdr.
  • #7 4655586
    ombre24
    Poziom 11  
    Konstrukcja układu i wartości elementów w oscylatorze poparte są obliczeniami. Układ będzie pracował jako timer w "pewnym" układzie sterowania.
    Chciałbym sprawdzić dany układ czy będzie działał w konkretnych przedziałach czasowych, które wynikają z moich obliczeń teoretycznych.

No i teraz mam problem jak podłączyć resztę żeby uruchomić układ i sprawdzić poprawność działania.

Wejścia A=1 i B=0 żeby sprawdzić najmniejszy czas przy danych elementach podłączonych do oscylatora.
    Czyli tak - A i B mogę podłączać bezpośrednio do masy i "plusa" jeśli chcę uzyskać 0 i 1?
    To w końcu Rs jaką ma mieć wartość? Czy to raczej nie ma większego znaczenia?

Mariusz Ch. napisał:

Nie wiem co zamierzasz osiągnąć w tym układzie, ale jedno jest pewne: wejście S Q/Q neg lewego 541 musi być w stanie niskim, natomiast prawego w stanie wysokim. Układ będzie działał w ten sposób: po włączeniu zasilania oba układy zostaną wyzerowane. Stan wysoki prawego zablokuje MR lewego. Po określonym czasie stan Qp zmieni się na niski i pozostanie tak przez czas wyznaczony przez lewy 541.

Czy te wejścia także mogę podłączyć bezpośrednio do masy i zasilania?
    Mam już wytrawioną i częściowo polutowaną płytkę. Czy te wejścia mogę podłączać do masy i zasilania "kabelkami" czy lepiej będzie skonstruować i wytrawić nową płytkę?

Zasilacz mam gotowy =15V.
  • #8 4655734
    Mariusz Ch.
    Witam.

Wszystkie wejścia sterujące możesz łączyć bezpośrednio z masą lub Udd (+). Mogą to być zworki.
    Wzór podany w nocie jest przybliżony (słuszny dla częstotliwości zegara od 1 do 100kHz) i czasy obliczone mogą odbiegać od rzeczywistych. Warunek dla wartości Rs odnosi się do tego wzoru: f ≈ 1/ (2,3 Rtc Cct).

Pzdr.
  • #9 4697243
    ombre24
    Poziom 11  
    Wielkie dzięki za pomoc.
    Mam jeszcze jedną prośbę.
    Ponieważ jest to układ typowo prototypowy - chcę tylko sprawdzić poprawność dobranych elementów i uzyskane czasy. Tak sobie wymyśliłem że najlepiej będzie zastosować zwykłą diodę na wy aby sprawdzić czas działania, są to raczej małe czasy, więc mogę to zrobić ze stoperem w ręce. Małe pytanko - jaka dioda będzie najlepsza i jak ją "wpiąć" do tego układu?
  • Pomocny post
    #10 4697279
    Mariusz Ch.
    Witam.

Zastosuj klucz tranzystorowy NPN. Rezystor w bazie 15k, w kolektorze dowolna dioda LED z rezystorem ograniczającym prąd.

Osobiście w przypadku, gdy dane wyjście cyfrowe steruje równocześnie innymi wejściami, stosuję dodatkowo bramkę buforującą. W ten sposób obciążenie wyjścia nie wpływa na jakość poziomów logicznych.

Pzdr.
  • #11 4901736
    ombre24
    Poziom 11  
    Nie będę tworzył nowego tematu i dopisze jeszcze tutaj.

Taka sprawa co do układu praktycznego. Będę wykorzystywał dwie "kombinacje" dla wejść programowalnych A i B.
    A B
    0 1
    1 0
    Jaki zastosować przełącznik? I tak od razu nazwa tego ustrojstwa w EAGLE-u :D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru wartości rezystorów RA, RB oraz Rs w układzie z timerem 4541 przy zadanym Rtc=200kΩ. Rs powinien spełniać warunek Rs=2*Rtc, co dla Rtc=200kΩ daje Rs=400kΩ, jednak jego wartość nie jest krytyczna i służy głównie do zabezpieczenia generatora przed zatrzaśnięciem. Wejścia programowalne A i B służą do wyboru stopnia podziału; dla A=1 i B=0 stopień podziału wynosi 8. Wejścia A i B można podłączać bezpośrednio do zasilania (+15V) lub masy, najlepiej za pomocą zworek, bez konieczności stosowania rezystorów. Wejście S Q/Q neg należy ustawić odpowiednio, aby zapewnić poprawne zerowanie i działanie układu. Do testowania działania timera proponuje się użycie klucza tranzystorowego NPN sterującego diodą LED z rezystorem ograniczającym prąd, co umożliwia wizualną kontrolę czasów pracy układu. W praktyce do przełączania kombinacji wejść A i B można zastosować standardowe przełączniki, a w projektach PCB (np. w EAGLE) odpowiednio nazwać te elementy. Wzory podane w dokumentacji są przybliżone i czasy mogą się różnić od teoretycznych, dlatego testy prototypowe są wskazane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA