Konstrukcja układu i wartości elementów w oscylatorze poparte są obliczeniami. Układ będzie pracował jako timer w "pewnym" układzie sterowania.
Chciałbym sprawdzić dany układ czy będzie działał w konkretnych przedziałach czasowych, które wynikają z moich obliczeń teoretycznych.
No i teraz mam problem jak podłączyć resztę żeby uruchomić układ i sprawdzić poprawność działania.
Wejścia A=1 i B=0 żeby sprawdzić najmniejszy czas przy danych elementach podłączonych do oscylatora.
Czyli tak - A i B mogę podłączać bezpośrednio do masy i "plusa" jeśli chcę uzyskać 0 i 1?
To w końcu Rs jaką ma mieć wartość? Czy to raczej nie ma większego znaczenia?
Mariusz Ch. napisał:
Nie wiem co zamierzasz osiągnąć w tym układzie, ale jedno jest pewne: wejście S Q/Q neg lewego 541 musi być w stanie niskim, natomiast prawego w stanie wysokim. Układ będzie działał w ten sposób: po włączeniu zasilania oba układy zostaną wyzerowane. Stan wysoki prawego zablokuje MR lewego. Po określonym czasie stan Qp zmieni się na niski i pozostanie tak przez czas wyznaczony przez lewy 541.
Czy te wejścia także mogę podłączyć bezpośrednio do masy i zasilania?
Mam już wytrawioną i częściowo polutowaną płytkę. Czy te wejścia mogę podłączać do masy i zasilania "kabelkami" czy lepiej będzie skonstruować i wytrawić nową płytkę?
Zasilacz mam gotowy =15V.